0

Б елите щъркели, които с радост посрещаме като символ на пролетта, се придвижват към нас със скорост около 40 км/ч и изминават на ден по около 300 - 350 километра. Това разкри пред „Телеграф“ екологът Петър Янков от природозащитен център „Пода“ в Бургас. „Понякога скоростта им достига и до 80 км/ч, когато попаднат на подходящо топло въздушно течение. Случва се да спрат за почивка и след някой орящ трактор да намерят лесно нещо за ядене, но обикновено пестят енергия и остават неподвижни дори при полет, разчитайки на преноса на по-топлите въздушни маси“, коментира още експертът от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Подранили

Голям процент от гнездящите у нас щъркели вече пристигнаха и изпревариха настъпването на астрономическата пролет, което се случи тази сутрин в 5 часа и 6 минути. Необичайно топлата зима е причината първото прелитащо ято от 110 птици да е било забелязано над България още на 25 февруари. „Вече регистрираме все повече ята в рамките на един ден“, потвърди Янков и отбеляза, че ранното пристигане на щъркелите по нашите ширини отново може да ги постави в трудно положение при застудявания и снеговалежи, каквито са регистрирани и през април.

Защита

„Хората не трябва да се втурват да помагат на тези птици. Пририродата им дава достатъчна защита, а оперението им е отличен изолатор. Ако се случи рязко пролетно застудяване, щъркелите спират да се движат, за да пестят енергия. Когато се опитваме да ги уловим, те са принудени да се движат и да летят, което е вредно. Снегът не е толкова опасен за тях заради студа, а защото заради него не могат да си намерят храна“, каза още Петър Янков и предупреди, че тези животни носят и опасности: „През зимата в Африка те се хранят предимно от сметища и може да си представите какви вируси и бактерии има по техните дълги крака. Затова не е добре да ги внасяме в домовете и да ги показваме отблизо на децата“.

Акция

През тази година ще се проведе общоевропейска акция по преброяването на белите щъркели. От БДЗП за защита на птиците ще се включат в него през май и юни. В момента в България има около 4500 гнезда. „Ще изчакаме да пристигнат всички, обикновено идват първо мъжките и стягат гнездото. След това пристигат и женските. Те сформират двойки за цял живот, но през зимата, когато са в топлите страни, не са заедно. Единият може да е в Судан, я другият в Кения. Събират се тук в гнездата си и подновяват сватбата. За това е тракането с клюн“, коментира още Петър Янков.