0

О ткъснато от света племе в Амазонка най-накрая получи интернет благодарение на Илон Мъск, ​​само за да се пристрасти към социалните мрежи и порното, оплакват се старейшините.

2000-членното бразилско племе Марубо било неприятно изненадано от услугата на Starlink на основателя на Tesla, която за първи път свърза отдалечената тропическа гора по поречието на река Итури с интернет.

„Когато се свързахме, всички бяха щастливи. Но сега нещата се влошиха. Младите са станали мързеливи заради интернет, те учат начините на белите хора“, каза 73-годишният Цайнама Марубо пред The ​​New York Times.

Марубо са целомъдрено племе, което дори се мръщи на целувки на публични места - но Алфредо Марубо (всички Марубо използват едно и също фамилно име) каза, че е разтревожен, защото интернета може да промени стандартите за благоприличие.

Алфредо каза, че много млади мъже от племето са споделяли порноклипове в групови чатове и вече е наблюдавал по-„агресивно сексуално поведение“ в някои от подрастващите.

„Притесняваме се, че младите ще искат да го опитат“, каза той за извратените сексуални актове, на които внезапно са били изложени. По думите му младежите толкова се вглъбили в нета, че спряли да говорят със семействата си.

Starlink работи чрез свързване на антени към 6000 сателита на ниска орбита. Необходимите антени са дарени на племето от американския предприемач Алисън Рено.

Първоначално интернет бил обявен за положителен за отдалеченото племе, което можело бързо да се свърже с властите за помощ при спешни случаи, включително потенциално смъртоносни ухапвания от змии.

„Това вече е спасило животи“, каза 40-годишният Енок Марубо.

Чрез нетта племето можело да контактува с друго племена, приятели и семейство, които живеят другаде.

Освен това интернетът разлрик свят от възможности за младите Марубо, някои от които не успели да концептуализират какво се намира отвъд непосредственото им обкръжение.

Една тийнейджърка каза пред Times, че сега мечтае да обиколи света, докато друга сподели, че се стреми да стане зъболекар в Сао Пауло.

Енок обаче също се оплака и от значителните недостатъци. „Това промени рутината толкова много, че е пагубно. В селото, ако не ловуваш, не ловиш риба и не садиш, не ядеш“, каза той.

„Някои млади хора поддържат нашите традиции. Други просто искат да прекарат целия следобед на телефоните си“, добави пък 42-годишният ТамаСай Марубо

Хората от племето станали толкова пристрастени, че лидерите на Marubo, страхувайки се, че историята и културата – които се предават устно – могат да бъдат загубени завинаги, сега имат ограничен достъп до интернет за два часа всяка сутрин, пет часа всяка вечер и цял ден в неделя.

Но родителите все още се притесняват, че щетите може вече да са нанесени.

Междувременно други споделят, че са станали жертва на интернет измами, тъй като им липсва дигитална грамотност, докато много младежи разговарят с непознати в социалните мрежи.

Флора Дутра, бразилска активистка, която работи с местни племена, допринесе за свързването на Марубо с интернет.

Тя вярва, че безпокойството за интернет е преувеличено и твърди, че повечето хора от племето „желаят и заслужават“ достъп до световната мрежа.

Все пак някои официални лица в Бразилия критикуваха пускането на интернет в отдалечените общности, като казаха, че специалните култури и обичаи могат да бъдат загубени завинаги.

„Това се нарича етноцентризъм“, каза Дутра за подобни критики. „Белият човек си мисли, че знае кое е най-доброто“, категорична бе тя.