0

Б алконите и терасите са истинско съкровище, от което твърде често за съжаление се лишаваме за сметка на още мъничко повече жилищно пространство. Не го правете, губите от възможността да се радвате на хармония и релакс, необходими повече от допълнителните няколко квадрата.

Това е разковничето – хаос от цветове и форми. Саксийни цветя или храстчета могат да извършат чудеса в преобразяването и на най-миниатюрния балкон в прекрасен оазис за отдих. Ярки и весели, дори причудливи цветове в невероятни комбинации, ще създадат една великолепна атмосфера и настроение, а най-доброто е, че проявявайки такава цветова смелост, не рискувате по никакъв начин да сгрешите. За разлика от жилищния интериор, където все пак е необходимо да се търси хармония и цветови баланс, на балкона може да се случва всичко.

Вместо да струпвате ненужни вещи и да използвате за склад терасата, превърнете я в място за отдих и забавление, там трябва да бъде весело, за да избягате от сивотата. Дългоочакваните слънчеви пролетни ласки ни насърчават и подканят все по-често да излизаме на балкона с чаша кафе, с нова книга или просто да постоим в нашия шарен свят.

Въпреки идеята за хаос, който да ни носи вълшебство, има правила, които трябва да се спазват при аранжирането на балкона. То не може да бъде случайно – декорът трябва да бъде обмислен и добре планиран, а разпределението на отделните елементи да стане по най-подходящия за конкретния случай начин. Дори и малкият балкон, и най-тясната тераса с малка площ могат да бъдат и практични, и източник на радост за очите и душата – стига да бъдат подредени така, че да отговарят на задачите, които са зададени от нас самите. Когато предвиждаме да създадем градинка на балкона и искаме да сме сигурни, че часовете там ще ни доставят истинско удоволствие, си заслужава да се обмисли как ще изглежда това пространство, гледайки го от вътрешността на жилището си.

Не бива да забравяме, че стилът на балкона трябва да съответства на декора на апартамента, както и да помним, че балконът е един от елементите на фасадата. Тя трябва да бъде добре поддържана и в естетичен вид, както и оформлението на балкона да не бъде в рязък контраст с останалите в сградата.

При избора на растения за създаване на градина на балкона на първо място трябва се вземе предвид неговото изложение. Не всички видове, които растат добре на слънчев балкон, ще бъдат еднакво подходящи за сенчест балкон. Добре е също да се избират видове, които са устойчиви на вятър и ще бъдат украса на балкона възможно най-дълго време.

За домашната градина на балкона е препоръчително по-големите растения да бъдат засадени в контейнери или сандъчета, които да могат да се комбинират помежду си – в зависимост от това кои изглеждат най-добре в даден момент от годината. А ако резултатът от избора не ни харесва особено или търсим различни ефекти, през следващата година можем да експериментираме с други растения. В такива големи кашпи и сандъчета могат да се засаждат не само едногодишни растения, но и многогодишни растения, храсти и дори дървета.

Просто трябва да се избере правилният размер на саксии за цветя, систематично да се полагат грижи, а през зимата да се предпазят корените на растенията от замръзване. На малки балкони, а и не само, но особено когато се пести всеки сантиметър, е хубаво цветята да са засадени в сандъчета, окачени от външната страна на перилата – така не заемат ценно място вътре.

Освен пода и перилата, при устройството на градинката на балкона може да се включи и поне една от стените. Цветята могат да се засадят както в саксии, поставени на рафтове, в специални конструкции с джобове, така и директно на стената в подходящи кашпи. На пазара има голямо предлагане на модулни системи, които позволяват създаването на такава вертикална градина. Таванът също е добър вариант за окачване на саксии с каскадни цветя и растения, стига да не пречат на свободното движение и на без това ограниченото пространство на балкона. Другото идеално място за отглеждане на цветя е первазът на прозореца, но трябва да се има предвид, че саксиите с растения могат да ограничат достъпа на светлина до вътрешността на дома.

За да се радва всеки на своята собственоръчно създадена градинка на балкона, то трябва да се намери местенце и за кът за отдих. Каквито и мебели да се изберат, то трябва да бъдат с лека и здрава конструкция, за да служат възможно най-дълго.

За предпочитане са сгъваеми маси и столове, защото на балкона обикновено просто няма достатъчно място за друг тип обзавеждане. На всеки малък балкон един квадратен метър трябва да работи като поне за два, а единствено от предвидливото и умно предварително планиране зависи дали ще бъде постигнато.

Условия за отглеждане

Разбира се, на първо място, ръководени от личните предпочитания. Не забравяйте и за друг фактор за успешното отглеждане на каквито и да било растения - нивото на осветеност. Зависи от ориентацията на балкона към основните точки и височината на пода. Необходимо е също така да се вземат предвид високите дървета, които растат директно пред прозорците и правят дори южната страна сенчеста. На горните етажи може да е доста ветровито, така че е по-добре там да се засаждат растения със здрави стъбла и по-плътна цветна глава - невенът е много подходящ в този случай, но петуниите, особено ампелните сортове, ще страдат.

От цялото разнообразие от едногодишни растения, представени на пазара за цветя, можете да направите отлична композиция, която да ви радва с цъфтежа си до хладните есенни дни. Обичани от мнозина теменужки, настурция, лобелия, петуния, снапдрагон, алиссум се превърнаха в класика на жанра „балкон“. Можете също да засадите вербена, диморфотека, те цъфтят дълго и цветно, както и лилии, далии, корейски хризантеми, ниски гладиоли.

Клубеновата бегония също стана популярна, нейните луксозни цветя, състезаващи се по красота със самите рози, могат да превърнат балкона във феерия. Ако терасата ви е на долните етажи, може да засадите увивни растения: сутрешна слава, декоративен боб, каба, тунбергия, сладък грах.