0

П о повод поредната годишнина от рождението на един от най-кървавите диктатори в историята – Йосиф Джугашвили – Сталин, в руската преса са отделили време да се поровят в гардероба му и са открили доста странни вещи.

Едно от местата където най-често пребивавали дрехите на съветския лидер в резиденцията му край Москва била лявата част на закачалката на входа, на която освен Сталин, никой никога не е дръзвал да закача вещите си.

Непосредствено след смъртта му на тази закачалка е имало: кожено палто и върху него шапки – от котка, филцова и от черна и кафява лисица. Освен това там висял и военен шлифер с кариран шал, а над него - военна фуражка, кафяво зимно палто и старо сиво лятно палто, ръкавици от заешка кожа и цивилна фуражка.

В кабинета на Сталин се пазел сиво-син военен костюм. В гардероба в спалнята имало

В гардероба на спалнята висяха две военни униформи и два чифта панталони с тиранти, две обикновени сака и панталони. Имаше и няколко чифта палта и шапки. По рафтовете лежали носни кърпи, наполеонки и ризи.

От обувките "вождът на народите" имал чехли, военни ботуши, валенки, обуща и нанайски унти. Сталин е спял с копринен халат.

Колкото и странно да звучи, все още има хора, които биха си купили подобен сувенир.

 Колкото и странно да звучи, все още има хора, които биха си купили подобен сувенир.
istockphoto.com

От странните предмети Джугашвили имал шапка от черно-кафява лисица, подарък. Но оригиналната версия на шапката не му харесала. Проблемът бил решен по следния начин: сред офицерите от охраната намират мъж с подходящ размер на главата, той сложил шапката, а бръснарят внимателно скъсил козината с машинка за подстригване. Така Сталин получил шапка "стригана лисица".

Сталин е имал само един чифт цивилни обувки, от преди войната. Опитвали се да го разубедят да ги носи, особено на официални срещи, тъй като целите били напукани и износени. Но диктаторът отказвал и персоналът с големи усилия успявал да ги приведе във горе-долу приличен вид и да ги лъсне. Сталин е носил тези обувки чак до смъртта си през 1953 г.