0

Ф отьойлът вече е в главната роля. Тази година той влиза в интериора като произведение на изкуството. И в това няма нищо случайно. Спомняте ли си рекламата на шведския гигант за мебели, в която току-що пенсиониралата се Ангела Меркел се е отпуснала в удобно кресло с висока облегалка. А надпис гласи „Най-накрая у дома“. След 16 години на поста канцлерът на Германия остави своя отпечатък не само в световната политика, но и в интериорния дизайн. Макар на снимката, която обиколи всички социални мрежи, да не е тя, а нейна двойничка.

Всъщност сядането в удобното кресло винаги е било на мода. Може би защото фотьойлът предлага комфорт за много различни дейности – почивка, четенето на книга, гледането на телевизия или плетенето на топъл пуловер, например. Той обаче се трансформира многократно, за да отговори на изискванията на новото хилядолетие.

Разчупване

През последните години дизайнерите се опитват да разчупят имиджа на креслото, като предложиха нови форми и текстури. Фотьойлите вече са по-широки и с по-издължени облегалки. Някои са ергонометрични, а други се продават в комплект с табуретка за вдигане на краката. И всичко това се прави в името на комфорта. Появиха се дори модерни варианти на познатите от Древен Египет лежанки от масивна дървесина, покрити с абанос и слонова кост. Днес те са нещо средно между легло за следобедна дрямка и кресло – своеобразен наследник на фотьойла.

Креслата вече се предлагат и с табуретка за вдигате на краката.

 Креслата вече се предлагат и с табуретка за вдигате на краката.

Уширените модели на съвременните кресла се наложиха много бързо в условията на вирусна пандемия, защото мнозина започнаха да работят от домовете си. Ковид-19 събуди креативността у дизайнерите и те предложиха нетипичната форма и още по-удобни седалки. Вместо да се търси комплект мека мебел, вече е много по-атрактивно да се съчетават различни елементи от дадена серия. А съчетаването на различни форма и цвят се оказа както забавно, така и удивително ефективно занимание.
Така на сцената се появи негово величество фотьойлът. Той влезе в главната роля и интериорите дизайнери започнаха да се съобразяват с него. А клиентите им – да търсят кресла, които да са като произведение на изкуството.

Елегантност

Креслата с високи облегалки, в които буквално можеш да потънеш, са елемент от обзавеждането, с който може да се експериментира на воля – като се започне от формата и се стигне до дамаската. Ако дизайнерът е вложил сърцето и душата си, със сигурност ще се получи изключителна артвизия, която ще повиши стойността на цялата концепция. 

Фокусът през 2022 г. определено ще е върху плавните и извити линии. Креслата няма да са минималистични – те ща са елегантни, аристократични и по-удобни отвсякога. От около една година в интериора се налагат ретро извивките от средата на 70-те години на XX век. При фотьойлите обаче има някаква добавена стойност – те стават шарени (с дамаска на цветя), топли и някак по-романтични. Със силно изразена идентичност. А при изработката им се набляга да естествените материали.

Фотьойлите стават все по-шарени и удобни. 

 Фотьойлите стават все по-шарени и удобни. 

Все по-често креслото се разглежда като индивидуален аксесоар, който освен че осигурява подходящи стойности на полезността, представлява и визуално привлекателен елемент от обзавеждането на дневната или спалнята. Вероятно по тази причина решенията относно цвета на фотьойла определено са по-смели. Ако до преди няколко години българите масово избираха кресла в бяло, бежово и черно, то цветовите предложения днес са практически неограничени. Дизайнерите предлагат тапицерии в различните нюанси на сивото, жълтото, тюркоазеното, червеното и т.н. Цветовата гама на меката мебел дава индивидуален характер на жилището и човек започва да живее някак по-цветно, категорични са експертите. 

Пандемията доведе до промяна и в дизайна на креслата, за да задоволят потребностите на работещите вкъщи.

 Пандемията доведе до промяна и в дизайна на креслата, за да задоволят потребностите на работещите вкъщи.