0

„Хората смятат, че съм герой от „Семейство Симпсън“. Думите са на гениалния физик Стивън Хокинг и са в отговор на въпрос на неговия колега Брайън Кокс, зададен му 2010 г. Изказването на Хокинг, макар и с доза хумор, не е далеч от истината, защото той се превърна в герой на съвременната попкултура. Ученият пие бира с Хоумър.

Вече покойният Хокинг се появява в култовата анимационна поредица „Семейство Симпсън“ общо четири пъти – за първи път това става през 1999 г. В серията, в която клубът на интелектуалците „Менса“ завзема властта в Спрингфийлд. Хокинг излиза пред жителите на града и удря кмета с боксьорска ръкавица, скрита в инвалидната му количка. Говорейки за камеото си в популярния сериал, Стивън Хокинг казва: „Очарованието на „Семейство Симпсън“ вероятно се крие в това, че персонажите проявяват черти от характера, които откриваме в самите себе си.

Дъщеря ми познаваше един от сценаристите. Когато той ми каза, че иска да напише епизод с мое участие, незабавно приех, защото поредицата е най-доброто нещо по американската телевизия. Епизодът беше много забавен. Благодарение на него почти толкова хора ме познават от „Семейство Симпсън“, колкото и заради науката ми.“

Участва и в успешната поредица „Футурама“.    Хокинг се появява и в друга анимационна поредица, дело на създателите на „Семейство Симпсън“ – „Футурама“.

Ученият гостува и в култовия телевизионен сериал „Стар Трек“ - в епизод, в който персонажът Дейта играе покер с холограмни изображения на Стивън Хокинг, Алберт Айнщайн и Исак Нютон. Хокинг е единствената гост звезда в историята на поредицата, изиграла себе си. Едно от най-популярните клипчета от гледаната в Ютюб поредица „Епични рап битки от историята“ е двубоят между Хокинг и Айнщайн, който е гледан над 116 млн. пъти. Освен това той се появява и в друг достатъчно популярен сериал „Теория на Големия взрив“.

„Най-големите достижения на човечеството са се появили заради речта, а най-големите провали – заради отсъствие на диалог. Хокинг със звездата от „Теория на Големия взрив“ Шелдън Купър.

Това не трябва да е така“. Това са електронните думи на Хокинг в реклама за British Telecom от 1993 г.. Тази реклама толкова се харесала на един от най-великите китаристи в света Дейвид Гилмор, че той по-късно я семплирал в албума The Division Bell на легендарната група „Пинк Флойд“ в песента Keep Talking. В албума на Флойд от 2014 г. The Endless River присъства запис, озаглавен Talkin' Hawking (“Говорещият Хокинг“ от англ.). Смята се, че Стивън Хокинг е "предоставил" гласа си и за парчето Fitter Happier на група "Рейдиохед". В действителност това е компютъризираният глас на фронтмена Том Йорк.

Името на великия учен е и в заглавието на парчето Me and Stephen Hawking на "Меник стрийт причърс".

В ролята на Стивън Хокинг в киното и телевизията са се превъплъщавали редица актьори. Сред тях са сънародниците му Еди Редмейн, отличен с "Оскар" за изпълнението си във филма "Теорията на всичко", и Бенедикт Къмбърбач.

Освен персоналните му участия в "безчет" телевизионни програми, препратки към Хокинг включват и хитови сериали като "Доктор Кой", "Малкълм", "Зайнфелд", "Семейният тип", "Лабораторията на Декстър".

Световноизвестният астрофизик Хокинг почина 14 март на 76-годишна възраст. Ученият ще остане в историята като един от най-големите умове. Известен е със своите открития в сферите на физиката, математиката, космологията.

Професор Хокинг е освен астрофизик е и автор на книги и статии за новите открития и идеи за Вселената и нейното зараждане, включително и на популярната „Кратка история на времето“ (A Brief History of Time, 1988), която му спечелва международна известност.

До 2009 г. е Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет (пост, заеман някога от Исак Нютон). Занимава се основно с космология и квантова механика, известен е и като популяризатор на науката. Въпреки тежкото си заболяване – амиотрофична латерална склероза (АЛС) – Хокинг не престава да се труди в областта на науката, показвайки, че физическото увреждане не прави никого по-малко способен да твори.

Великият учен почина на 76 години.

 
Велики мисли на велик ум

Стивън Хокинг е човек, придобил много мъдрост от житейския си път. Заболяването му дава друг поглед над Вселената. Ето някои от най-вдъхновяващите цитати от Стивън Хокинг:

-"Моят съвет към хората с увреждания е да се концентрират върху неща, на които вашите увреждания не пречат да вършите добре и да не съжалявате за нещата, на които пречи. Не си увреждайте духа заради физическото увреждане."

-"Моите очаквания бяха сведени до нула, когато бях на 21 г. Всичко от тогава досега е бонус."

-"Няма смисъл да се ядосвате, когато има трудности. Аз продължавам да мисля за проблема, но работя върху нещо друго. Понякога отнема години преди да видя път напред. В случая със загубата на информация и черните дупки отне 29 години."

-"Едно от основните правила на Вселената е, че нищо не е перфектно. Перфектното просто не съществува. Без неперфектното нито вие, нито аз щяхме да съществуваме."

-"Гледайте нагоре към звездите, а не долу в краката си. Опитвайте се да осмисляте това, което виждате и се чудете защо съществува Вселената. Бъдете любопитни."

-"Ние сме просто развит вид маймуни на малка планета около посредствена звезда. Но можем да разберем Вселената. Това ни прави нещо много специално."

-"Хората, които се фукат с коефициента си на интелигентност, са загубеняци."

-"Тихите хора имат най-шумните съзнания."

-"Рискуваме да се самоунищожим заради собствената си алчност и глупост. Не може да продължаваме да гледаме само вътре в себе си на малка и все по-замърсена и пренаселена планета".

-"Просто трябва да погледнем себе си, за да видим как интелигентен живот може да се развие в нещо, което не искаме да срещаме".

-"Смятам, че компютърните вируси трябва да се смятат за живот. Според мен това казва много за човешката природа - че единствената форма на живот, която досега сме създали, е изцяло за разруха. Създали сме живот по собствен образ."

-"Животът щеше да е трагичен, ако не беше смешен."

-"Според мен най-простото обяснение е, че няма Бог. Никой не е създал Вселената и никой не управлява нашата съдба. Това ме води до осъзнаването, че вероятно няма рай и живот след смъртта. Имаме само този живот да оценим великия дизайн на Вселената и затова съм много благодарен."

-"Ако извънземни ни посетят, резултатът ще е сходен с този, когато Колумб пристигна в Америка, което не се отрази добре на местното население."