0

2000 евро - с толкова ще олекне евродепутатът от партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки, който тази седмица бе глобен за жест, възприет като нацистки поздрав. Това са дневните на евродепутата от ВМРО за 6 дни. Джамбазки отрича да е виновен. Според него жестът бил за довиждане и не целял нищо с него. По същия начин той отричаше и да е пил много, когато дрегерът отчете 1,55 процента концентрация на алкохол. Той се заинати и поиска повторна проверка. Която пък показа, че промилите всъщност са 1,55. Чак след като го глобиха с хилядарка и му отнеха шофьорската книжка за година, а в социалните мрежи тръгнаха негови колажи с бутилки, Джамбазки си посипа главата с пепел. И изкоментира: „Погрешно и необмислено, безотговорно мое решение да шофирам, след като съм пил. Направих баналната, но доста смъртоносна грешка да си мисля, че не съм пил много, че няма проблем, че пробата няма да покаже, ако ме спрат. Всъщност си мислех, че няма да ме спрат. Реших, че за 50 метра няма да ме хванат, което бе безотговорно решение. И това никой да не го прави. Срам ме е от случилото се“.

Докато чакаме самопризнание от него за нацисткия поздрав или пък извинение към тв водещата Мария Цънцарова, която го изкара от нерви и отнесе от него обръщението „фрау Хелга Цънцарова“, нека видим за какво друго ги глобяват евродепутатите.

В Европарламента не за пръв път се налагат глоби за нацистка символика. През 2015 г. италианският евродепутат Джанлука Буонано, който вече не е между живите, пристигна на пленарна сесия, наконтен с тениска с лика на Ангела Меркел, съчетан с части от образа на Адолф Хитлер.

За това, както и за нацисткия поздрав, който отправи, той отнесе глоба от 3060 евро. Буонано, който година по-късно загина при катастрофа, бе известен като италианския Волен. И се прочу също и с това, че се изсекна в знамето на ЕС.

Същата година с нацистки поздрав се отчете и полският евродепутат от десницата Януш Корвин-Мике, който нарече мигрантите "човешки боклук".

През 2016 г. холандски евродепутат бе глобен за измама при гласуване. Марсел де Граф, член на Европейския парламент и на холандската Партия на свободата, опита да гласува с картата на Марин льо Пен в нейно отсъствие. Европейският парламент забранява гласуване от името на другиго.

След като го спипаха, Де Граф смотолеви, че това било „грешка“. А също и „учтивост“ от негова страна. Льо Пен обаче отхвърли жеста с уточнение, че не е молила колегата си да гласува вместо нея.

Някои от нарушителите имат провинения по „тънката част“, които им костват много по-сериозни санкции. През 2020 г. унгарският политик и евродепутат Йозеф Сайер подаде оставка, след като беше задържан на секспарти в Брюксел в нарушение на белгийските мерки срещу коронавируса. Той бе посрамен, че е присъствал на оргия с 25 присъстващи. Проявата обаче била докладвана и полицията сложила белезници на всички участници.

В подобна ситуация преди години у нас изпадна шеф на комисия, хванат по бели гащи в бардак, който изискал всички полицаи да му козируват. И заплашил да ги уволни до крак.

Сайер обаче постъпи мъжки и след като не успя да се измъкне от апартамента в центъра на Брюксел по водосточната тръба, излезе с изявление, в което заяви: „Съжалявам, че съм нарушил правилата за събиранията. Това беше безотговорно от моя страна и аз ще понеса последствията, които идват заедно с него.“ Все пак за едно отричаше до края - намереното в джоба му хапче екстази не било негово. Глобата, която отнесе Йозеф Сайер независимо от оставката, бе 250 евро.

Пак по тънката част е и провинението на десен член на Европейския парламент, осъден за сексуално посегателство срещу колежка от неговата партия Шведски демократи. 58-годишният Петер Лундгрен, който беше оправдан от окръжния съд, беше осъден на глоба, равняваща се на 60 дни заплата. Съдът заяви, че „извън всякакво разумно съмнение“ е установил, че „евродепутатът е докосвал гърдите на ищцата против нейната воля“.

През март 2018 г. Лундгрен бе обвинен, че е "вкарал ръцете си под пуловера и сутиена на жертвата и е поставил ръцете си върху гърдите й“. Жертвата, чието име не бе публично оповестено, по това време била член на шведския парламент. За тези деяния Лундгрен рискуваше да получи две години затвор.

Родният парламентарен живот като цяло е кротък и извън размяната на остри реплики рядко се стига до масови сбивания. Но въпреки това през март т. г. квесторите разтърваваха депутатите Маноил Манев и Иван Петков.

Двамата обаче не можаха да произведат ефекта на тупалката, при която в парламента в Армения хвърчаха юмруци и ритници. При това в два поредни дни. До едното меле се стигна, след като опозиционният опозиционният лидер Вахе Акопян нарече премиера на страната Никол Пашинян „лъжлив популист“.

Родните депутати - настоящи и бивши, също не си държат езика зад зъбите. Марешки, който вече няма поле за изява като народен представител, нарече свой колега „изрод“. Тошко Йорданов пък съзнателно си докара наказание, наричайки ГЕРБ „мафиотска организация“. Росица Кирова пък си издейства наказание с реплика към Кристиан Вигенин, че „подмива задните части на някои хора“.

Сред по-безобидните санкции са такива за неподходящ външен вид. Протритите дънки на Филип Станев от ИТН припомниха чалга хита от зората на демокрацията на Радо Шишарката „Само да те гепна, дънките ш'ти цепна“. Манол Пейков пък изплака във Фейсбук, че не го пуснали по къси дънкови гащи в сградата на Народното събрание. Според него парламентът не бил „религиозна институция“, за да се съобразява с някакъв там етикет.

Едно от нещата, за които неведнъж са настоявали различни народни представители през годините, е на входа на парламента да има дрегер. През януари 2022 г. бившият вътрешен министър на Полша Бартоломей Сенкевич влезе в сградата на тамошния парламент на зигзаг. На кадри, разпространени от местния канал ТВП, се видя как ръководителят на силовото ведомство във Варшава от 25 февруари 2013 г. до 22 септември 2014 г. и настоящ депутат от опозиционната партия "Гражданска платформа" влиза в пленарната зала, клатушкайки се. Съпартиецът му Борис Будка обаче набързо го изведе от залата. След като изтрезня пък, Сенкевич се тросна, че изобщо не бил пиян.

И обвини управляващата партия "Право и справедливост" в кампания по очерняне на опозицията. Той обаче има какво да научи от български народни представители (вече бивши), които излизаха с номера, че промилите в кръвта им се дължат на лекарства, които пият за кръвно.