0

И мената на партиите и коалициите, в това число и местните обединения, ще се изписват без кавички в бюлетините.

Това предвижда решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). За кметските избори на 29 октомври има формирани най-разнообразни коалиции по общини. Често те са съставени от много формации с дълги имена. Това създава опасност да не стигне полето в бюлетината, за да се изпише цялото име на коалицията. Според Изборния кодекс една местна коалиция носи името на една от съставните й партии. Останалите се записват в скоби.

Именно затова ЦИК предварително прибегна до намиране на решение, за да спести място. С махането на кавичките се цели уеднаквяване на изписването в различните общини. Ако наименованието на местната коалиция е дълго и знаците не могат да се поберат, абревиатурите на останалите партии в скобите ще се изписват с по-малък шрифт.

Букви

Ако и тогава полето не е достатъчно, самата коалиция също ще е с по-малки букви.

Има случаи в страната, където името на формациите са между 2 и 4 реда. Такъв например е казусът в Монтанско, където в едно от обединението влизат общо 12 партии.

В редица общини има и независими кандидати за общински съветници, които са издигнати от инициативни комитети. След името на съответния кандидат задължително ще се добавя думата „независим“. И при тях също ще се ползва различен шрифт, ако няма място за означението. На свой ред шефката на ЦИК Камелия Нейкова напомни, че на този вот членовете на секциите няма да сумират числата от хартиеното и машинното гласуване. Както „Телеграф“ писа преди дни, ЦИК опрости максимално изборните протоколи, за да намали грешките, които допускат секциите при броенето на резултатите.

Протокол

„Протоколът е обособен на 2 части. Избирателите, които гласуват с хартиени бюлетини, ще пускат бюлетините в една кутия, а тези, които са с машина, ще пускат бюлетините в друга кутия. Когато секционната комисия преброява бюлетините, да речем, първо ще преброи хартиените, след това и машинните. Ще впише числата в протокола и няма да ги сумира. Сумирането ще става при предаване на протоколите в общинската избирателна комисия", разясни тя пред bTV. Нейкова увери, че така ще се спести отварянето на чували и повторно броене на бюлетините.

За този вот няма да се купуват и нови машини. ЦИК определи и „Сиела Норма“ като изпълнител на поръчката за надграждането на софтуера на машините. Те са официален представител на производителя „Смартматик“. Последните не са пожелали да влязат в директен договор с държавата в лицето на ЦИК. Надграждането на софтуера ще струва малко над 2 млн. лева без ДДС, а за инсталирането му върху устройствата, тяхната профилактика и поддръжка ще отидат още около 8 млн. лева.