0

О коло 1 млн. лева е дала Централната избирателна комисия (ЦИК) досега за съхранение на машините за гласуване. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Росица Матева пред Нова нюз. 

Тя уточни, че тази сума е за 3 години. На месец излиза около 55 000 лева без ДДС. Когато има избори обаче, цената скача три пъти заради логистичните услуги, които се извършват. Матева напомни, че машините се пазят в частен склад. Те се намират там от 2021, когато са закупени. Все още не е намерен подходящ държавен имот, където те да се преместят. 

Устройства

Матева изтъкна, че със смяната на всяко правителство – редовно или служебно - изпращат цялата документация по казуса. Настоящият договор за склада на машините изтича в края на юни 2024 г. Самият склад се пази от жандармерията, а в него се влиза само с изрично решение на ЦИК. Общият брой на машините, с които държавата разполага, е 12 837, но за местния вот на 29 октомври по едно устройство ще се постави в 9082 секции. Предстои подписването на договора със „Сиела Норма“ за логистиката на машините. Отново „Сиела Норма“ се е заела и с надграждането на софтуера. Матева разясни, че софтуерът вече е готов и предстои да бъде предаден за удостоверяване. „Доверието в изборния процес трудно се изгражда и бързо се руши. Това е работа не само на ЦИК, а на всички участници в този процес“, каза още Матева.

Указания 

Тя увери, че организацията на изборите върви нормално. Готови са и методическите указания за секциите. През уикенда започват и обученията на членовете на секциите. Към методическите указания ще има и отделни приложения с образците на протоколите. Целта – да бъде по-удобно за секциите. Предстои да се качи на сайта на ЦИК и електронен вариант на протоколите. Данните от броенето на хартиените и машинните бюлетини няма да се сумират от членовете на секциите. На практика протоколът с резултатите е разделен на две. Това сумиране ще става в изчислителните центрове към Общинската избирателна комисия (ОИК).