0

Б ум на недействителните бюлетини прогнозират анализатори. Тази тенденция пролича още в средата на изборния ден вчера. Недоволни от липсата на реален избор граждани бойкотираха процеса, като написаха „послания“ върху бюлетините с ясното съзнание, че така те ще са невалидни.

Неприлични картинки и надписи украсиха част от бюлетините, които избирателите пуснаха в кутиите. „Чий е Крим“, „сглобка“ и други са фигурирали върху тях. Това пролича от снимани хартиени бюлетини, които заляха социалните мрежи, на фона на рекордно ниската избирателна активност.

Телеграф

Недоволни

Според социолога от „Галъп интернешънъл“ Андрей Райчев второто е нормално. "Около половината, които не се чувстват представени на балотаж, не отиват да гласуват. Григорова и Терзиев печелят около 50% от гласоподавателите в София, другите можем да допуснем, че няма да отидат до урните. Има много хора, които си мислят, че имат право да гласуват, но по някаква причина нямат. При равна психическа готовност около 20% по-малко гласуват на местни, отколкото на парламентарни избори", коментира пред Нова телевизия той. Според Райчев избирателите са „глобили сглобката с вота си“. Ето и неговия извод: "Те (партиите от некоалицията – бел. ред.) не се понасят, затова гражданите са санкционирали повече ПП, по-малко ГЕРБ“.

Гримираха Терзиев така, че не видяхме човека", допълни Андрей Райчев.

Доволни

Този път хартията беше по-тънка от тази на първия тур, отбелязаха граждани. Членове на комисии в централни софийски райони пък коментираха, че са си докарали по 700 лева и се радваха, че този път организаторите на изборите са се отпуснали повече, като са им дали по 350 лв. за участието им в местния вот на 29 октомври и още толкова за балотажа. Маникюристка, която от години заработва допълнително средства по избори, коментира пред „Телеграф“, че за разлика от предишни години този път изискванията са били педантични. За минимално излизане от квадратчето са ги карали да трупат бюлетините в купчината с недействителните. Ако в този случай нарушението се дължи на треперещи старчески ръце, на проблеми със зрението или на невнимание, то другият тип недействителни бюлетини са директен протестен вот.

Телеграф

Тремор – така председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев назова причината за огромния брой невалидни бюлетини на първия тур от местните избори. „Не грешки, не липса на печати, не умишлено преправяне на бюлетините. Обяснението е едно единствено - треперещите ръце на електората“, коментира той.

Тенденция

Десетки хиляди са недействителните бюлетини от първия тур на местните избори, коментира директорът на "Прозрачност без граници" Калин Славов.

“Въпросът защо са недействителни бюлетините винаги е стоял и пред експертната общност, и пред политиците. Искам да се върна към един призив, който отправяме периодично, практически на всеки избори към Централната избирателна комисия - да даде възможност за достъп до съхраняваните бюлетини от съответния избор. Още от 2019 година, когато беше големият пик на брой недействителни бюлетини, които на места бяха над 25%, експертната общност настояваме за достъп до тези бюлетини. Става въпрос да бъдат преразгледани изборните резултати. Това го повтарям всеки път. Става дума за това да видим чисто техническите причини, поради които бюлетините стават недействителни. Централната избирателна комисия упорито отказва такъв достъп", подчерта пред Нова телевизия той.

Калин Славов припомни на членовете на СИК, че те са длъжностни лица в рамките на своите изборни ангажименти. И като такива носят наказателна отговорност по смисъла на НК. Също така трябва да им се припомня какви престъпления извършват, променяйки по някакъв начин вота на гражданите, коментира още Славов.

Данни за престъпления след първия тур на местните избори, свързани с подправяне на бюлетините, задраскване на преференции, дописване на протоколи, се появиха на много места в страната. Емблематичен за тези избори стана случаят с "Чичо Цено" от врачанското село Малорад. След изтекъл запис оттам стана ясно как председателката на СИК Моника Йорданова от ПП-ДБ и членове на комисията дописват преференции за „наши хора“.

Оплакване

За нарушение на тайната на вота сигнализира във Фейсбук ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Според разказа му нарушението било извършено от длъжностно лице - „груб мъж на около 70 г. с космати ръце, покрити с татуировки. На тази възраст едва ли си е сложил „татуси“ наскоро, увлечен от модата, по-скоро ги има отдавна, от времето, когато е бил или спасител на плажа, или в затвора. Мъжът поема бюлетините, РАЗТВАРЯ ПЪРВАТА ИЗЦЯЛО и старателно започва да прегъва единия й край“. На забележка от страна на ректора, че не е добра идея да разкриват тайната на вота му, разтваряйки бюлетината, друг член на комисията му обяснил, че краят й трябва да се прегъне. По време на целия диалог мъжът, поел бюлетините, не казал нито дума, просто продължил да сгъва. „Може би вината е в мен? Сигурно не разбирам изборната процедура или се ядосвам излишно", написа ректорът в профила си. За такава практика обаче сигнализираха избиратели в много други софийски райони, които също са на мнение, че вотът им е бил опорочен.

Неграмотни

В част от секционните комисии в Пловдив е имало необучени и дори неграмотни хора според репортаж на Нова телевизия. Зам.-председателят на 73 СИК-Пловдив Росица Лекова заяви пред репортерския микрофон, че половината от комисията са необучени. Председателят не знае какво да прави, допълни тя. В една от секциите дори избухнал скандал заради необучен и назначен в последния момент председател на СИК. Според Лекова, която от 20 години е по изборите, в комисиите трябва да се назначават грамотни хора с ценз.