0

С ъдбата или психолозите успяха да убедят осъдения на доживотен затвор бивш полицай Венцислав Караджов да се откаже от самоубийство?

Психолозите от МВР са дали всичко от себе си, за да разберат и обяснят действията на мъжа, който на 16 май т.г. се барикадира в дома си и 10 часа ги държа в очакване да посегне на живота си и на всеки, който проникне в къщата му. Адвокатът на Караджов Зоя Тошкова обаче разказва за един знак от съдбата, който преобърнал мислите и действията му.

На 16 май т.г. защитничката се обажда и му съобщава за окончателното решение на ВКС, с което потвърждава доживотната му присъда за убийство на неговите родители. Бившият полицай се вбесява, че ще бъде върнат в затвора, обажда се на сина си да не се прибира вечерта и се барикадира в същата семейна къща в Пловдив.  

Престъплението

На 17 май 2016 г. съседка намира телата на родителите на Караджов – Цветан и Божура, с 8 куршума в тях. И до момента той отрича да ги е убил заради семейния имот. Разследването обаче показва, че извършителят на престъплението е именно синът. През 2018 г. Окръжният съд в Пловдив осъжда Караджов на доживотен затвор. Делото е връщано няколко пъти по различните инстанции. В крайна сметка ВКС намира за безспорно, че родителите му са убити на 15 май 2016 г., а доказателствата сочат, че Караджов е извършител. Пистолетът от престъплението така и не е намерен, както и други преки доказателства. За върховните магистрати и косвените доказателства са достатъчни, защото по делото има изобилни данни за крайно влошени отношения между Караджов и родителите му, които отказвали да му прехвърлят семейната къща.

Караджов изкарва 7 г. в ареста, а през февруари 2023 г. е пуснат под домашен арест с електронна гривна за наблюдение. До последно той се надява решението на съда да се преобърне.

Барикада

Като чува за окончателната присъда от ВКС, Караджов сваля проследяващата гривна и излиза от адреса, на който е регистриран. Отива в къщата на родителите си и там посреща служителите на ГД „Охрана“ към Министерството на правосъдието, които идват да го отведат в затвора. С конвоя е и пробационен служител, който трябва да му свали гривната преди отвеждането, разказаха пред „Телеграф“ от правосъдното министерство. Мъжът отказва да излезе и да се предаде на съдебните власти. Започва да крещи, че жив няма да излезе от къщата.

Преговори

На място пристигат полиция, жандармерия и командоси от СОБТ, тъй като Караджов казва, че има оръжие и няма да позволи на никого да се приближи, докато е жив. Баретите не атакуват къщата заради заплахата за въоръжен отпор.

Психолози от МВР започват преговори с него. Те привличат близък на бившия полицай, на когото той има доверие, и този мъж всъщност разговаря с него под ръководството на психолозите. Преговарящите твърдят, че не са му обещавали неизпълними неща, нито пък са го заблуждавали какво го чака. „Отчаян човек, човек, който няма какво да губи. Човек, който се чувства притиснат до ъгъла“, така специалистите описват Караджов в онзи момент. Според тях действията му са били импулсивни и водени от желание да бъде изслушан, а не от истинско намерение за самоубийство. Те смятат, че мъжът е търсил публичност, за да заяви отново, че е невинен.

Опровержение

В преговорите са използвани различни стратегии. През 10-те часа, докато те продължават, Караджов комуникира и с адвокатката си. Сутринта на 17 май т.г. той се обажда и й разказва, че е искал да се самоубие. Опитал да се обеси на кабел, но той се скъсал. „Известно време лежал на пода, докато се освести. Приел го е като знак на съдбата“, подчерта юристът. Според нея, ако подходът на полицаите е бил по-агресивен, клиентът й можело да ги нападне.

Караджов е имал доверие на своята защитничка. Като чул за присъдата, започнал да се сбогува с нея и казал, че животът му е свършил и няма да лежи невинен в затвора. „Тогава усетих, че нещо крои и му казах да не прави ексцесии, за да не пострадат невинни”, обясни адвокатката. Осъденият казал, че ще действа както си иска, и последвало барикадирането. „Каза, че е въоръжен, има туба с бензин и ще се отбранява до последно. Явно е блъфирал. Уведомих го, че имам връзка с криминалните служби”, допълни Зоя Тошкова. Наистина в дома на Караджов не са открити оръжие и боеприпаси.

Коментари

Бившият директор на Института по психология към МВР проф. Калин Гайдаров коментира по NOVA, че е похвално, че адвокатката на Караджов е участвала в преговорите с него наравно с психолозите от МВР. Действията на психолозите не са импровизация, а плод на дългогодишен труд и обучение, разкри проф. Гайдаров. „Изискват се специални умения, дори личностни качества. Не може всеки да извършва тази дейност. Трябва да си достатъчно спокоен, концентриран, убеден в собствените си възможности и в правотата си“, обясни той.

„Всяка една отправена заплаха ние я приемаме насериозно. Той твърдеше, че има боеприпаси и ако има нахлуване в неговия дом, ще предприеме действия и мерки, с които ще нарани освен себе си и други хора. Преговорите продължиха до сутринта, докато той не съобщи, че е съгласен и готов да излезе и да се предаде”, разказват психолози, участвали в преговорите с Караджов.

След няколко часа в полицията Караджов е приведен в Пловдивския затвор. Няма нужда от специална адаптация, защото той вече е бил зад решетките 7 г. Разликата е, че сега е доживот. Психолозите не се ангажират да прогнозират дали в затвора той няма да посегне на живота си. Зависи дали ще изпадне в трудни ситуации и как ще се справя с тях, казват специалистите.