0

О вчар от Карлово се изгаврил грозно с телефона за спешни случаи 112. Спасители от Карлово, Сопот, Пловдив, Калофер и Троян три дни издирват около връх Ботев нахалост уж пострадала жена и мъж в Стара планина.Такъв лъжлив сигнал е подал пастирът.

Обходени са и всички маркирани пътеки от хижа "Равнец" до връх "Ботев", информира NOVA.

Полицията бе накрак в акция по издирване на лъжеца овчар. Той вече е установен.

Лъжливият овчар, който прати по чукарите на Стара планина спасителните служби да издирват несъществуващи пострадали, е открит. Установена е самоличността му.

Това е 25-годишният Наско Б. от родопското градче Златоград. Той подал умишлен сигнал в сряда на телефон 112 за изчезнали и бедстващи мъж и жена, стана ясно от брифинга, който дадоха в Пловдив областният  началник на полицията Георги Чергов и Георги Стамов от ПСС. 

Наско Б. работи при животновъд в село Соколица. В момента се намира в планината. С разрешението на работодателя си той ще бъде заведен в полицията за разпит, става ясно на брифинга.

Телеграф.бг припомня, че при подаване на фалшиви сигнали в Закона за Националната система за спешни повиквания с Единен европейски номер 112 са предвидени санкции, изразяващи се в съставяне на актове и налагане на солидни глоби. Който ползва не по предназначение ЕЕН 112, се наказва с глоба от 200 до 1000 лв. За неверни или заблуждаващи съобщения и сигнали за помощ, глобата е от 2000 до 5000 лв. Когато в тези случаи са мобилизирани ресурси на службите за спешно реагиране, наказанието е глоба от 10 000 до 20 000 лв.в случай, че не подлежи на по-тежко наказание, както и обезщетение за причинените на службата вреди.

При повторно нарушение налаганите глоби или имуществени санкции са в двоен размер.

Телефон 112 не е информационен телефон, той не обслужва повиквания от неспешен характер – сигнали за неработещи светофари, проблеми с елекро и водоподаването, нарушени пътни участъци и пр.