0

1911 водачи са останали без автомобил заради положителен тест за наркотици на пътя.

Това е броят на иззетите МПС от органите на КАТ, откакто новите крути мерки срещу пияни и дрогирани джигити на пътя влязоха в сила през август, сочат данни на МВР. Съгласно тях при положителен тест на пътя возилото се иззема от полицията и се съхранява от нея по време на последващото наказателно производство. Возилото се връща на водача или се конфискува след съдебно решение.

Положителни

По данни на МВР от влизането на промените в сила в края на август миналата година досега са направени 12 926 полеви теста на пътя за установяване на употреба на наркотични вещества. За същия период далите положителен резултат на тестовете са 1285 водачи (над 9%). Отделно 77 случая има, при които за шофьора е установено, че е употребил и алкохол освен наркотици. Припомняме, че полевият тест не е доказателствено средство и по тази причина след всеки положителен такъв следва кръвна проба от водача да бъде изпратена за анализ и потвърждение от лицензирана лаборатория. По две такива в момента работят под шапката на МВР и МО (ВМА), като в ход е откриването на още 4 лаборатории към МВР.

Тенденция

„Близо 10% положителни полеви тестове е изключително много и изключително негативно за безопасността на движението по пътищата. Това е в пъти над средното за Европа. Наркотиците на пътя вече стават по-голям проблем от алкохола“, коментира за „Телеграф“ бившият шеф на КАТ-София и настоящ съветник на премиера Николай Денков Тенчо Тенев. „Причината е, че у нас буквално няма контрол над наркоразпространението, над пласьорите. Безразборно се разпространява дрога навсякъде, особено вечер в питейните заведения. После да не се чудим как има толкова положителни тестове“, коментира още Тенев.