0

П овече от 8400 деца бежанци са влезли у нас през последните три години. Става въпрос за малчугани без родители, каза за „Телеграф“ Наталия Илиева, председател на Националното бюро за правна помощ.

Над 8400 са малолетните и непълнолетни чужди граждани без придружител, заловени у нас от ноември 2020 г. до края на юли 2023 г., сочи статистиката. Това са деца основно от Сирия, Афганистан, Ирак и Иран. През последните години все повече от тях поемат по дългия път към страни от Западна Европа без семействата си. Хиляди са децата, които преминават по тежките нелегални маршрути. При залавянето им в България страната ни поема грижата за тях.

Регламент

„През ноември 2020 г. беше приета промяна в Закона за убежището и бежанците, според която на непридружените малолетни и непълнолетни чужди граждани се назначава адвокат, който да осъществява тяхното представителство. Преди това нормата на Закона за убежището и бежанците предписваше това представителство да се осъществява от служител на съответната община”, обясни Наталия Илиева.

Когато такива деца бъдат заловени с групи мигранти в страната, те се регистрират в Държавната агенция за бежанците и тя иска от Националното бюро за правна помощ да им определи представители, което се случва незабавно. Бюрото назначава адвокати, които са преминали обучение по Закона за убежището и бежанците и които играят ролята на настойници на тези деца.

Само през ноември и декември 2020 г. на 363 малки мигранти без придружител са били определени адвокати. През 2021 г. техният брой е 3029, през 2022 г. той вече е 3382, а от началото на годината до края на юли – 1656. Повечето от децата мигранти без придружител са момчета.

Процедура

„Щом получим искане от Държавната агенция за бежанците за определяне на представител на дете, правим го веднага, почти винаги в същия ден, макар че има споразумение това да става в срок от 5 дни. Децата не трябва да остават без грижи. Тези представители освен че ги представляват пред Държавната агенция за бежанците в производството по предоставяне на статут и по съответното административно дело, те осъществяват и всяка дейност, която е свързана с тяхното пребиваване – дават съгласие за личен лекар, да се запишат на училище, да им се правят хирургични интервенции, ако се налага, да ходят на културни мероприятия. Всичко, от което има нужда едно дете, за да бъде обгрижвано, го правят тези адвокати”, разказа Илиева.

Грижите за децата са във всички аспекти

 Грижите за децата са във всички аспекти
Телеграф

Подготовка

За да бъдат включени адвокати в списъка на тези, които могат да извършват тази дейност, те преминават нарочни обучения няколко пъти в годината. Обученията се организират съвместно от Националното бюро за правна помощ, Българския хелзингски комитет и Върховния комисариат за бежанците.

Тези адвокати не са много – те са от Хасковската и Софийската адвокатска колегия, защото в техните райони са сигурните зони за деца. Сигурните зони за деца се намират в София и Харманли, те се администрират от Международната организация по миграция, в тях децата са под наблюдение.

Наплив

„Лятото е сезонът, когато идват най-много мигранти, защото времето е хубаво. Понякога имаме на ден по 80 искания за определяне на представител на дете”, казва Илиева.

Тя уточнява, че хилядите издадени решения за деца не означава, че всички от тях остават в България. Понякога се случва, докато отиде адвокатът при детето, то вече да е напуснало страната с помощта на каналджии.

Но има деца, които остават тук и по отношение на тях се провеждат всички процедури. Когато имат роднини в друга страна, се прави процедура по събиране на семейството, да се настани детето, където има близки.

Механизъм

Как действа механизмът за защита на тези деца – Държавната агенция за бежанците изпраща по електронен път на Националното бюро за правна помощ искане за определяне на представител на дете, там изготвят решение и го изпращат по електронен път чрез Единната електронна система за правна помощ до агенцията и до съответния адвокат. „Щом детето вече е тук, то трябва да има представител, защото не се знае какво ще се случи с него – може да падне и да си счупи нещо”, коментира Илиева.

25 защитници ги представляват

Адвокати от Хасково и от София стават представители на децата мигранти без придружител - основно работят 8 от Хасково, има 3-ма от Сливен и 14 от София.

След като е назначен адвокатът, той отива да се види с детето, трябва да му е осигурен преводач. Адвокатът се информира от детето откъде идва, къде е семейството му. Той присъства на интервюто с малчугана за получаване на закрила. Когато детето има някаква нужда, от общежитието се обаждат на адвоката – там се знае кой адвокат за кое дете отговаря, той отива и подписва съгласие, например за завеждането му на стоматолог.

Помощ до пълнолетие или бягство

Адвокатът представлява детето от момента на назначаването му до навършването на пълнолетие или до напускане на страната. Заплащането на работата на адвокатите става от Националното бюро за правна помощ въз основа на техните отчети. Основание за това е Наредбата за заплащане на правната помощ. Международната организация по миграция и Държавната агенция за бежанците пък плащат на преводачите. Когато адвокатът е назначен, а детето е избягало, производството в Държавната агенция за бежанците се прекратява и те му връчват акта.