0

 

 

- Какви са дупките в Изборния кодекс, които могат да създадат проблеми на предстоящите кметски избори? Това е първият общ местен вот, на който ще се гласува с машини.

- Най-притеснителното за изборните експерти е краткото време, което законът предвижда между двата тура. Понастоящем законът казва, че балотажът се провежда в 7 дни срок след първия тур. Тези 7 дни биха създали логистични затруднения заради времето, което е нужно за настройка на машините, отпечатване на бюлетините. ЦИК излезе с доклад от изборите през 2022-ра и 2023-та. В него комисията препоръчва на законодателя да увеличи този срок от 7 на 14 дни. Такава е практиката в повече страни в Европа. Има време това да се направи и не би създало затруднения по вече започналата организация на изборите от ЦИК. През последната година Общественият съвет настоява да се върне машинното отчитане на гласовете. Това е обосновано и от анализа ни на вота през април 2023 г. Тогава имаше видеонаблюдение. От записите може да се види как работят секционните комисии (СИК) и как се преброяват гласовете на избирателите. Прегледахме статистическа извадка от видеа, за да формираме мнение за типичните грешки, които се допускат. Установихме, че грешките не са толкова от сумирането на гласовете от хартиените и машинните бюлетини, а от самото броене и от записване на резултатите. Това се дължи на неспазването на методическите указания на ЦИК от секциите. Има разписани правила как да се брои, каква да е последователността и как да се попълват черновата и беловата на протоколите. Масово това не се спазва. Броейки бюлетини на ръка, 1-2-3 гласа вместо за една партия се записват на друга. Резултатите при броенето се записват на хвърчащи листчета за всяка от партиите или кандидатите при преференции. След това се пренасят на черновата. При пренасянето обаче се допускат грешки. Това рефлектира върху целия протокол. Няма как да се хване, ако не се гледа видеото. Чисто математически един такъв протокол изглежда нормален и контролите излизат. На изборите за парламент тази година грешката с няколко гласа в полза на една или друга партия, колкото и недопустима да е, не бе фатална и не се отрази на разпределението на мандатите. Това е така и заради факта, че прагът за влизане в НС е висок. На общински избори не е така. Тук всеки глас е важен и може да обърне резултата. Много е важно правилното отчитане на гласовете. Връщането на машинния протокол ще подпомогне членовете на самите секционни комисии. Така те ще броят само хартиените бюлетини. Те също няма да са малко, защото на места ще се гласува с 2 или 3, а на места и с 4 бюлетини. Към това се добавя и отчитането на преференции за общински съветници. Това означава, че ще се попълват между 2 и 4 протокола плюс протокол за преференции. Това, което са правили членовете на СИК през април, ще трябва да го правят няколко пъти сега. Разбирате за какво натоварване става дума. Когато се гласуваше задължително с машини и те сумираха вота, нямаше толкова грешки в протоколите. Това, че машините не смятат правилно, е мит. Те работят правилно. Нека да се доверим те да броят гласовете. Това е призивът ни.

- Преди лятната ваканция част от формациите в НС заговориха за нови промени в ИК. Сред идеите е данните от флашките в машините да се взимат за сравнение и при много грешки РИК да броят отново ръчно бюлетините. Доколко това ще реши проблема?

- За мен това е палиатив. В доклада на ЦИК за последния вот се констатираха над 2500 секционни протокола с несъответствия. Самите грешки в тях са над 14 000. Ако тази идея се приеме, това означава всички тези протоколи да се отворят. Представяте ли си тогава какъв хаос ще настъпи? Ние една седмица няма да можем да преброим гласовете от 1 тур. Затова призоваваме да върнем това, което проработи на вота през 2021 и 2022 г. Проблемите се появиха, когато накарахме СИК да броят два вида бюлетини.

- Какъв е изходът при липсата на съгласие между партиите в този момент?

- Очакват ни трудни дни. Ако не се отвори ИК или поне не се върне машинният протокол, ще разчитаме ЦИК да разработи протоколи, които не затрудняват СИК. Това няма да реши проблема с големия обем на данни, които да се попълват.

- Обикновено при всяко отваряне на ИК последните години се говори за сканиращи устройства. Това удачен вариант ли е?

- Каквато и нова изборна техника да се въведе, това трябва да става бавно и постепенно. Както бяха въведени машините, които ползваме сега – от 2014 до 2021 г. Това са 8 г. да се тестват - първо експериментално, после в ограничен брой секции, да се видят предимства и недостатъци, да се обучат хората да работят с тях. В никакъв в случай да не се въвеждат наведнъж. Последните поправки в ИК премахнаха машинното отчитане на гласовете, защото някои политически сили изразиха недоверието си към софтуера и той не може да бъде напълно контролиран. Въпросните оптични скенери работят с подобен софтуер. Ние ще си отбелязваме гласовете на хартия, но отново машина ще пресмята и ще дели гласовете. Накрая пак ще се отпечатва машинен протокол. Оптичните скенери не са по-различни като технология от сегашните машини, за които платихме над 50 млн. лева.

- Достатъчна мотивация ли са тези 40 лева допълнително, които ще взимат членовете на СИК за участие в обучения?

- Членовете на СИК първо трябва да изпълняват своя граждански дълг. Веднъж са стимулирани за участието си в комисията, след това за подреждане на стаите в деня за размисъл, за предаването на книжата. Сега имат стимул и за обучение. ЦИК иска да обясни на членовете на СИК, че това е сериозна дейност и се надяваме обученията да не са формални. Изборният ден е дълъг - от 7,00 ч. сутринта до 19,00 ч. вечерта. Понякога се налага удължаване до 20,00 ч. Това са 13 часа, в които членовете на СИК трябва да приемат гласове. Следва броене, което няма да е лесно и просто. Накрая да се предадат и книжата в ОИК. Натоварването не е малко. Общественият съвет е предлагал да се помисли за полупрофесионален принцип за назначаване на членове на СИК. В момента те се номинират от партиите, които са представени в последния парламент. Ако нямат номинации, се взимат такива от формациите извън НС. Нашето предложение е да има един или двама членове на СИК, които да се назначават от ЦИК на професионален принцип. Например председателят и секретарят. Те да са излъчени като експерти. Може да им се предвиди и друго възнаграждение, да им се търси отговорност за отчитането на резултатите и вярно попълнените протоколи.

- Споменахте методическите указания на ЦИК, но всяка СИК прилага и тълкува тези правила по различен начин. Не са ли самите указания прекалено сложни за СИК, които не се и стараят да ги разберат?

- Може би е вярно и едното, и другото. Има накъде да се опростят и да бъдат по-лесни за разбиране. Но членове на СИК също трябва да бъдат по-заинтересувани за работата, която да свършат. Методическите указания няма да бъдат много по-лесни. ИК е голям и усложнен, има много хипотези. Всички те трябва да са описани и в указанията. Ако се случи нещо в изборния ден, хората да отворят книжката и да намерят стъпките. Може да се направи и един опростен наръчник. Но каквото и да направят от ЦИК, за да улесняват членовете на СИК, всичко е в ръцете на хората по места.

- Същите камери ли ще използваме на тези местни избори?

- Най-вероятно. Те са в гаранция. Камерите сработиха. Нямаше такива в секциите зад граница и подвижните. Тези, които бяха в секциите в България, сработиха. Не всички предаваха онлайн, защото не навсякъде може да се осигури стабилно покритие от мобилните оператори. Но записите от камерите са налични.

- ЦИК все още не е обявила поръчката за софтуера на машините. Появиха се идеи избирателят сам да подрежда бюлетините на екрана и поредността на вота си. Това ще усложни или ще опрости процеса?

- Процесът си е сложен, защото това са местни избори. Най-сложните избори в държавата. Ще имаме различни списъци. Възможно е заради изискването за уседналост един избирател да има право да гласува за кмет на община и съветници, но да няма право да пусне вот за кмет на кметство. При тази хипотеза той не може да застане и да гласува на всички последователни екрани на машината. Това е причината в момента да се предлагат различни подходи. При вот с хартиена бюлетина на избирателя се дават само тези, с които той има право да гласува. По същия начин трябва да се измисли алгоритъм как да се ограничат екраните. Това ще са малко на брой случаи – по 2-3-4 в секция. Софтуерът ще трябва да има решение. Един възможен подход е правото на избор на първия екран да се маркира съвместно с член на СИК, който след това да се отдръпне. Друга възможност е гласуване с различни карти, които да отключват различни екрани на гласуване.

- Гласуването с повече от една карта няма ли да обърка избирателите?

- По-скоро трябва да има строга организация при членовете на СИК и да се знае коя карта кой екран отключва.

- През последната седмица имаше престрелки между ЦИК и „Сиела Норма“ заради хартията на машините. Според ЦИК проблемът е в софтуера, а според „Сиела Норма“ хартията не е отговаряла на изискванията. Къде е истината?

- На последните избори се появи феноменът „бели бюлетини“ от машините. В 131 секции машините са спрели да работят. ОС получи сигнали от техници и експерти, според които проблемът е в хартията. Поканихме такива на едно от нашите заседания. Те обясниха, че хартията е двустранно гланцирана. Това гланциране преплъзва самата ролка. Шпулата, на която е навита ролката, е била с различен размер. От ЦИК ни увериха, че са направили тестове на хартията от последните избори. Те са показали, че хартията отговаря на изискванията на производителя на принтерите към машината. Не мога да кажа къде е истината. Когато гласовете се отчитат машинно, този феномен не пречи. Затова и препоръчахме връщането на машинния протокол. Така ще се отпечатват само контролни разписки. Винаги може да има контролно броене на разписките.

- Имате ли данни за протоколи с грешки, от които не се разбира резултатът, но в РИК не са отворили чувалите да преброят бюлетините?

- Данните ни се основават на думите на членове на ЦИК, според които има около 200 протокола на секции, от които не може да се разбере изборният резултат и как той да се отчете.

- Какво бихте казали на избирателите?

- Бих ги призовала всеки да упражни правото си на глас.

Това е тя:

Оглавява Обществения съвет на ЦИК от октомври 2022 г.

Член е на съвета от 2021 г.

Основател на сдружението „Демокрация и законност“, основано през 2020 г.

Отчетоха хиляди разминавания в протоколите на вота през април 2023 г.