0

„Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС са на път да се разберат как да изглежда конституционната реформа, но все още са далеч от договорка за формулата на властта – да има или не коалиционно споразумение.

Това стана ясно след две поредни срещи вчера в Народното събрание. Първата – за промените в конституцията, а втората – за управленската програма и механизма как да се гарантира мнозинство за нейната реализация. От страна на ГЕРБ-СДС присъстваха Десислава Атанасова и Томислав Дончев, а от ПП-ДБ Атанас Славов и Лена Бориславова. След тях Славов подчерта, че конституционна реформа ще се осъществява по три основни стълба - разделянето на ВСС на две, ограничаването на правомощията на главния прокурор и въвеждането на индивидуална конституционна жалба.

Амбиция

Амбицията е юли месец да има готов проект и той да мине по „бързата писта“, за което са нужни 180 гласа. Предстоят разговори с БСП, ИТН и ДПС. Славов потвърди също така, че в рамките на седмицата - четвъртък или петък, ще сезира Върховния административен съд по отношение на избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор.

Шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова уточни, че са очертали само посоката, а детайлите ще се обсъждат в конституционната комисия.

ГЕРБ-СДС все още държат на коалиционно споразумение, а ПП-ДБ говорят за декларация и механизъм, който да осигури спазване на вече поетите ангажименти. Според Лена Бориславова плаващи мнозинства за съдебна реформа и за управленска програма не са допустими.

Параван

„България има нужда от редовно правителство, но то трябва да има зад гърба си стабилно мнозинство. Иначе става параван“, каза тя и добави: „Нямаме си доверие“. От своя страна Десислава Атанасова подчерта, че очакват въпросът да се разгледа и от лидерска среща. Такава още не е насрочена, но неформален разговор по темата се очаква и днес следобед, когато съпредседателят на ПП Кирил Петков трябва вече да се е върнал от Гърция. Атанасова отрече назначенията в кабинета да са съгласувани с тях. Липсата на механизъм е причината да няма нови областни управители. Според Томислав Дончев трябва да се уточни какъв формат е правителството – на малцинството без парламентарна подкрепа или има мнозинство. „Няма такава политическа формула, където не споделяш властта и в същото време искаш споделяне на отговорността. Ние носим отговорност само за това, че сме дали право на живот на това правителство“, каза Дончев. Той е на мнение, че без споразумение правителството „ще има трудно съществуване“. Конституционалистът доц. Наталия Киселова заяви, че независимо как се нарича документът – декларация, споразумение или пакт за ненападения, той трябва да е юридически издържан и да не предизвиква различно тълкуване.