0

И зключително дисциплинирана и скромна. Така описва еврокомисаря ни и кандидат на ГЕРБ-СДС Мария Габриел нейната учителка по български език и литература Иванка Янкова.

В момента тя е директор на Езикова гимназия „Д-р П. Берон" в Кюстендил, където Габриел е била във френска паралелка.

„За мен е просто Мария, защото е част от живота на училището. Беше много постоянна в обучението по предмета ми. Винаги когато съм провеждала дискусии и съм поставяла конкретни въпроси, даваше задълбочени и точни отговори. Това я отличаваше от другите. В същото време никога не е парадирала с нещо, беше много възпитана, не е имала стремеж към това да е лидер. Доколкото си спомням, бяха само момичета“, разказа Янкова. Учителката споделя, че Мария Габриел, тогава Неделчева, е завършила с отличен и не се учудва, че е стигнала до европейските институции.

„Тя е в специфична област, но все пак е в сферата на иновациите и технологиите - нещо, към което е ориентирано и българското образование. Радвам се, че организира конкурси с ученици в различни области. Така че стимулира участието на българските училища. Прави впечатление, че е активна не само в Брюксел, но и тук, като прави подобни инициативи“, каза още Янкова. Последната й среща е била преди две години, когато еврокомисарката ни е посетила езиковата гимназия в Кюстендил. Децата я посрещнали изключително топло.

„Беше им много интересно, за Мария също беше вълнуващо да се върне в училището си. Бих казала, че тя прояви компетентност в областта, в която работи“, добави директорката на гимназията.

Всъщност именно училището в Кюстендил и обучението във френска паралелка предначертава пътя на Мария Неделчева.

Родена е на 20 май 1979 година в Хаджидимово, където местните и до днес си спомнят как Мария е залягала здраво над учебниците. Тя самата пък никога не пропуска да изтъкне, че това е родното й място. Дори акцентира на него в първата й видеовизитка като кандидат за евродепутат от листата на ГЕРБ.

През 1997 г. завършва Езиковата гимназия „Д-р Петър Берон“ в Кюстендил, а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по „Българска и френска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо, през 2003 г. От 2009 година е евродепутат от групата на Европейската народна партия (ЕНП). От 2012 г. е и зам.-председател на ЕНП Жени, а от 2014 г. и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата. Още тогава евродепутатът организира дискусии в наши университети със студенти. Среща се и със земеделци, включително и в родното Хаджидимово. Сред приоритетите й е и решаване на проблема с обезлюдяването на малките населени места.

Годежен пръстен

В сградата на Европарламента пък е свързано и друго за нея паметно събитие. Пред пленарната зала чува мечтания от всяка жена въпрос: „Ще се омъжиш ли за мен?“. Съпругът й Франсоа Габриел извадил пръстен от джоба си и я поискал за жена. Тогава Франсоа е политически съветник в кабинета на Жоузеф Доул, който е шеф на групата на ЕНП в Европарламента. Двамата с Мария се запознали покрай работата им в Страсбург, родния град на Франсоа. Постепенно обаче се сближили. Самият Доул пък бил изненадан от случилото се, но и много се зарадвал. Затова и приел да кумува на младото семейство на сватбата им в България. Мария и Франсоа са ценители на театъра и балета и не пропускат постановки. Двамата имат син Жан-Едуард, за когото самата Габриел споделя, че е „много мамин“.

Датата 10 май

От 7 юли 2017 до 1 декември 2019 година е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Комисията „Юнкер“. Любопитното е обаче, че кандидатурата й е предложена отново на 10 май, за да смени Кристалина Георгиева. Сега, отново на тази дата, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи номинацията й за премиер.

Тогава Габриел се бори за директните помощи за пчеларите. Дори открива Селище на пчелата в Брюксел - пред сградата на Европарламента. Нейна е кампанията „Медена закуска“ в училищата. По време на срещи с ученици ги пита дали са чували за мед от магарешки бодил или детелина. По-късно някои у нас гледат с насмешка на тези кампании, но сега тя отново изтъкна сектора като свой приоритет.

По време на първия си мандат като еврокомисар работи и по теми като борбата с фалшивите новини, защитата на личността в интернет пространството, образованието на бъдещето, но и правата на жените.

След това Габриел става еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Комисията „Фон дер Лайен“.

Скандалът

Името на Мария Габриел бе намесено и в скандал с имот. През 2019 година КПКОНПИ прекрати производството за конфликт на интереси срещу тогавашната евродепутатка, че e използвала под наем общинско жилище в София на силно занижени цени. Тогава КПКОНПИ беше сезирана от гражданско сдружение БОЕЦ. След проверка беше установено, че Габриел не е нарушител. Самата тя пък посочи, че апартаментът е бил на шпакловка, а цената на наема е била определена от лицензиран оценител. Изтъкна и че не е искала да бъде привилегирована, а просто имала нужда да складира някъде вещите си.

Сега мнозина я определят като скучен еврочиновник и посочват като недостатък, че през последните 20 години не живее у нас. Запитаха се и какво може да накара такъв човек да приеме такова предизвикателство, освен че явно е прекалено лоялна към Борисов. Още повече че предстоят евроизбори през 2024 година. Други обаче са на мнение, че точно нейната премереност и връзки в европейските структури биха помогнали на страната ни, за да извърши необходимите реформи.

Самият Борисов пък, без да назове името й, я описа: "Ще предложим безспорен премиер. Във всички случаи - умен, красив, образован, интелигентен, езиково знаещ много повече от ПП". А ако бъде избрана, Мария Габриел ще бъде втората жена премиер у нас след Ренета Инджова. Развръзката предстои!