0

С лед скок от 70-метровия пилон с рубинената петолъчка на бузлуджанската Чиния, австралийският скачач с парашут Кам Трейси се похвали с още една адреналинова случка: скок от пилона на мемориала „Бранителите на Стара Загора“, който е с 20 метра по-нисък, но това го прави още по-опасен поради намаляващата вероятност парашутът да се отвори навреме и да предотврати опасен  сблъсък със земната повърхност.

Верую

На 31 март подвизаващият се с ника Cam Tracey  написа от личния си  профил в социалната мрежа: „Не можеш да скачаш повече, казват. Има 24-часова въоръжена охрана, казват. Паметникът е затворен и няма начин да влезеш, казват… През целия ми живот са ми казвали „Не можеш да направиш това, не, невъзможно е!”. Следващия път, когато някой ви каже НЕ, просто помислете за секунда, защото за мен НЕ е голям червен флаг, който атакувам като бик”, след което е публикувал 12-секундния клип. Няколко дни по-късно след серия от публикации клипът бе свален, а скачачът обясни в личен чат, че специално избира местата, където да повиши адреналина в кръвта си. Това били изоставени монументи, по този начин привличал вниманието на обществеността към съдбата им. Специално за Бранителите това обяснение не се връзва в реалностите, защото монументът е сред най-посещаваните места в Града на липите и за поддръжката му се полагат  много грижи след откриването му на 30 юли 1977 година в памет на 100-годишнината от боевете край града по време на Руско-турската освободителна война. Негови автори са скулпторите  Крум Дамянов и Божидар Козаров, архитектурната планировка е на Богомил Давидков и Благовест Вълков, конструктивните пресмятания са на инж. Антон Малеев.

Паметникът представлява бетонна конструкция, висока 50 м, която наподобява развятото Самарско знаме на опълченските дружини. Построен е на върха на Чадър могила, където е бил командният пункт на отбраняващите се войски. До основата на пилона се стига по 100 стъпала, в съседство има денонощна охрана, която видимо е „пропуснала“ да забележи любителя на силните усещания, пристигнал тук чак от далечния австралийски град Брисбейн.

На ръба

В профила си  Трейси се описва като екстремен спортист, практикуващ парашутизъм, бейсджъмпинг, спийдфлайинг и парапланеризъм. Пътува по целия свят, като скача от множество известни монументи. През 2019 година поставя световен рекорд за най-нисък бейс скок от едва 27 метра от двореца Миранда в Англия. Експерти в т.нар. бейсджъмпинг  го определят като скок с парашут от неподвижен обект, като скачащият няма запасен парашут, което прави спорта особено опасен.

Двата скока от Чинията и Бранителите са били осъществени в рамките на едно денонощие в края на март, уточнява Трейси, като прави уговорката, че промъкването до площадките е било съпроводено с немалко приключения. Той се опасява, че в бъдеще ще му бъде доста по-трудно да повтори скоковете, но определено не съжалява за емоциите. На мястото на видеото от Бузлуджа  австралиецът е пуснал клип от скока му в дълбините на Деветашката пещера, без да уточнява кога точно е станало това. Трейси е написал, че вътре преди време са били заснети няколко американски филма и иронично пита: “Това прави ли ме готин като Слай, Арни, Стейтъм или Брус Уилис?“. Постът е предизвикал разнородни отзиви, сред тях е и забележката на българска социоложка, която му напомня, че точно в тази пещера има защитена от закона прилепова колония. Пак тя пише, че през 2011-а там е бил заснет американският екшън „Непобедимите 2“, две години по-късно ВАС се произнесе, че снимките са били направени в разрез със закона.