0

Д окторска дисертация, посветена на паметниците от епохата на тоталитаризма, в която основно място ще заеме съдбата на бузлуджанския мегамонумент пише британски учен.

Преподавател по социология в будапещенския университет „Корвинус“, поданикът на кралица Елизабет II Ерън Тейлър пристигна на старопланинския връх вчера и веднага разкри изумлението си от гледката пред репортер на „Телеграф“. По думите му мястото давало прекрасна представа за таланта  на проектанта арх. Георги Стоилов и множеството родни художници, създали безценните мозайки. Той има преки наблюдения от парка Мементо в Унгария, където са събрани от различни места тоталитарни паметници, но тук всичко било съвсем автентично. Работилият преди време като професионален фотограф, преди да се заеме със социологията университетски учен е категоричен, че монументът трябва да бъде съхранен и използван като туристически обект и място, където новите поколения да се запознават с миналото.

Свършено

Ерън Тейлър приветства работата на арх. Дора Иванова и нейната фондация „Проект Бузлуджа“ за разчистване следите от вандализма през последните 3 десетилетия в някогашния Дом паметник на БКП и консервиране на артефактите. Лично той останал впечатлен от появилите се през годините графити и заигравките с някои от символите като надписа „Дебнещи от всички страни, съединявайте се!“ точно под куполната мозайка.

Височайшо

Броени часове преди пристигането на Тейлър на Бузлуджа там е била и американският посланик у нас Херо Мустафа, която дошла в късния неделен следобед със свои приятели направо от розовите градини край казанлъшкото село Кънчево, където наблюдавала ритуалите по розоварене и получаване на скъпоценното розово масло. За дипломатическото посещение екипът на арх. Иванова и работещите по консервацията на куполното пано „Пролетарии от всички страни, съединявайте се!“ специалисти от Германия, Швейцария, Гърция и България разбрали едва при появата им в основата на високото 12 м метално скеле. За да сподели личните си впечатления от състоянието на  мозайката, проектирана преди 41 години от художниците проф. Владимир Паскалев и Кънчо Кънчев,  от платформата слезе проф. Томас Данцъл от политехническия университет в Мюнхен. Той сподели последната добра новина - че връзката между мозайката и носещата конструкция била добра и нямало да се наложи свалянето й на пода и последващо връщане обратно.

Артефакти

Същинската консервация ще се извърши през следващите два или три месеца. На практика това е последният артефакт във вътрешността на Чинията, който ще бъде заздравен, за да изчака времето, в което ще бъдат събрани пари за връщането на монумента към някогашното му състояние. Последните пресмятания на екипа около арх. Дора Иванова са показали че при настоящите цени на строителните материали възстановяването на покрива от малко на 2100 кв. м ще струва 5 млн. лв. Преди да се пристъпи към това, има още много работа по разчистване на металните отломки и останките от стъклена вата, едва тогава ще може да се мисли за отварянето на безопасни за туристите коридори към централната зала и външния кръг, откъдето се разкрива невероятно гледка към Стара планина и Долината на розите в подножието.

Поток

Междувременно  потокът от туристи не секва нито за миг. В края на миналата седмицата на охраната се наложило да сваля от близо 20-метрова височина двама румънски рокери, които направили опит да се качат до покрива с риск за живота си.

В понеделник пред табелата „Вход забранен!“ с надежда да зърнат макар и за малко бяха  пристигналите от Швейцария северомакедонец Панче и неговият ирландски приятел Нейтън, които разбрали за монументалната конструкция от интернет. Двамата младежи смятат, че паметникът трябва да бъде запазен, защото в него имало … много хляб за туризма не само в региона.