0

Д войно скачат цените при продажба на общински жилища. Ако през 2013 г. е можело да се изтъргува панелка в „Люлин“ за 485 лв. на квадрат, тоест двустаен да струва около 35 000 лева, сега цената на квадрат ще е 843 лв. или ще трябва да се платят над 60 000 лв., или около 30 000 евро за същата квадратура.

В последните години цените за имотите в София се увеличиха драстично. Появиха се и множество миймчета с най-богатия човек-Илон Мъск, който скоро купи Twitter, че иска да си напазарува апартамент в столицата. Един от тях гласи че, следващото нещо което обмисля да купи е тристаен в „Кръстова вада“.

Новите цени влизат за обсъждане в комисиите на Столичния общински съвет. Пуснат е и линк, на който гражданите могат да пишат своите становища. 

Наредбата за сделки с недвижими имоти на Столична община не е променяна от 9 години, а в последните 3 не са извършвани сделки. Междувременно обаче София е от градовете с най-голямо нарастване на продажбата на недвижими имоти. Вписаните сделки за второто тримесечие за 2021 г. са 21 630.

Индексът на цените на жилищата в София е 173,9, а процентът на оскъпяване е 73,9 от 2015 г. до 2021 г. В мотивите на наредбата отчитат факта, че цените на общинските жилища изостават от пазарните и затова те трябва да се вдигнат, но отчитайки обществения интерес и балансирана социална политика. 

Най-евтино ще се продават жилищата в сгради с дървен гредоред, там цената е 617 лв./кв.м. В тези с железен гредоред цената е 660 лв./кв.м, а с единични стоманобетонни колони – 765 лв./кв.м. Апартаменти в монолитни сгради, но без противоземетръсни шайби - квадратът ще се продава за 765 лв./кв.м.

Най-масовият случай са панелните апартаменти, които според промените в общинската наредба ще се продават за 843 лв./кв.м. Най-скъпи са жилищата в сгради с пакетоповдигащи плочи и едроплощен кофраж – 1182 лв./кв.м. 

Оценките ще се правят от лицензирани експерти, като в цената ще бъдат отчитани и подобренията, които са направени в жилището от обитателите, за да бъдат максимално справедливи. Съгласно Закона за общинската собственост СОС определя предназначението на общинските жилища за настаняване под наем.

Те са определени по видове – за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди, за продажба, обезщетяване на бивши собственици, чиито имоти са отчуждени за общински нужди, и за резервния фонд.