0

Н яма промоция за детектор на лъжата за политици, установи бърза проверка на „Телеграф“ сред фирмите, които предлагат такива услуги.

Цените на полиграфа тръгват от 98 лв. нагоре, като проверката на твърденията е средно 300 лева, но има и възможности за договаряне и абонамент. Детекторът на лъжата е сред най-споменаваните в последните дни, след като отцепниците от партия „Има такъв народ“ и хората на Слави Трифонов, които остават с него след решението му да изтегли министрите си от кабинета, си размениха такива покани.

Процедура

Първи за преминат тест с полиграф призна депутатът Георги Георгиев, който описа и процедурата: „Първоначално всички имахме едни тестове на таблет, които бяха доброволни. След това някои от нас трябваше да бъдат проверени с полиграф. По време на детектора на лъжата стана ясно, че ми бяха предлагани пари още в 45-ото НС, за да разцепим групата на ИТН в парламента.

Радвам, че и тогава стана ясно, че не съм ги взел тези пари. Сумата беше 1 милион евро. Един мой познат ми ги предложи“. Не стана ясно защо Георгиев е трябвало да премине през по-професионално изследване и дали това е станало по нареждане на Слави Трифонов. Георгиев не назова и името на човека, който му е предложил пари, за да разцепи групата на ИТН, оттегляйки се с още девет души. Идеята обаче е била тези 10 народни представители да направят своя парламентарна група, която да подкрепи правителството.

Вчера за практиката на Слави Трифонов да праща депутатите си на детектора на лъжата подробности даде и спортният министър в оставка Радостин Василев, който определи колегата си Тошко Йорданов като „професионален лъжец“.

„Всички народни представители минаха 2-3 теста за лоялност. Екип от професионалисти в продължение на час-два задават стотици въпроси и в зависимост от резултатите хора от партията бяха подложени на детектор на лъжата. Единият беше Георги Георгиев. Това е практика, когато ръководството се съмнява в лоялността на някого и никога не е практика, когато ние се съмняваме в лоялността на ръководството“, уточни Радостин Василев.

„Нека да извадим детектор на лъжата с един-единствен въпрос: За Сталийски ли ми казахте да не закачам, или за Гроздан Караджов? Това да е въпросът. Беше до моето бюро в Министерски съвет и ми каза: Пич, Дългия ме праща, недей ходи повече там в ресторанта на Сталийски. Недей прави видеозаписи с камерите, недей, пък и да не хвърляме сега към Гроздан Караджов напрежение, защото има достатъчно“, предлага министърът на спорта в оставка. 

Изключение

Още едно важно уточнение, направено от него – единственият от хората на Слави Трифонов, който отказал да се подложи на тест за лоялност, бил Тошко Йорданов. И това, както става ясно от обяснението му, не е случайно. „ИТН има огромен проблем, това не е Слави Трифонов, а Тошко Йорданов. Ние го осъзнахме много отдавна, той е ненавиждан заради арогантното си безпардонно поведение, заради грубия си език спрямо депутати. Това не е нормално. Депутатите на ИТН в момента са в ада“, обобщи министърът в оставка.

Отговорът на Тошко Йорданов по темата не закъсня. „Присъствах на среща на Караджов с Петков и Асен Василев, на която финансовият министър му каза: "Плащай от твоя бюджет, като мине актуализацията, ще ти ги възстановя. Отивам на детектор на лъжата, ако трябва“, заяви готовност той.

„Бих поканил Кирил Петков заедно със специалисти да се подложим на детектор на лъжата в пленарната зала по отношение на бележката“, заяви на свой ред Станислав Балабанов.

Само двама политици са препитвали пред полиграфа криминалните психолози от екипа на Тодор Тодоров. Единият от тях се опитал той да диктува въпросите.

Криминалният психолог Велина Владимирова сподели пред bTV за опит с кандидати за евродепутати от партия „Глас народен“ на Светослав Витков. Акценти във въпросите към тях са били има ли нещо смущаващо в тяхното минало, посещавали ли са криминалния контингент и получавали ли са подкупи. Лидерът на партия „Воля“ и бивш депутат Веселин Марешки също потърсил услугите на специалисти, но след час и половина разговори не си стиснали ръцете, защото гонел собствен интерес, обясни Велина Владимирова. 

„Въпросите на полиграфското изследване може да са свързани само с изминали действия“, поясни пред „Телеграф“ Евгени Матеев – управител на Център за психофизиологични изследвания „Детектор на лъжата". Той уточни, че тестът за лоялност на депутатите е същият като на кандидатите за работа в дадена фирма. Нямало обаче партии на абонамент, а само отделни кандидати за депутати, като например Антони Тренчев, и дори двама бивши министри от „Да, България“, които сами настоявали да застанат пред полиграфа. Разговорите с политиците пред полиграфа продължават близо два часа и съдържат многообразни въпроси. Кабърче в обувката или прехапан език според Евгени Матеев не помага на онези, които искат да скрият истината. Ако препитващият хване политика в опит да излъже детектора, преустановява изследването.

Евгени Матеев: Който няма какво да крие, не се страхува

Цените са ни твърди, промоция за политици няма да пуснем, защото няма разлика между тях и останалите ни клиенти. Препоръчвам на всички, които няма какво да крият, да се явяват на такъв тест. Питаме изследваните дали са злоупотребявали със служебни пари, дали поддържат контакти с лица, извършващи престъпления, дали дължат пари към момента, дали са изнасяли служебна информация. Ако един човек е извършвал умишлени действия във вреда на своите работодатели, най-вероятно ще продължи да прави същото. Именно по този начин проверяваме дали това се е случвало и в миналото.

Филчев канеше магистрати

Бившият главен прокурор Никола Филчев бе един от активистите за публично явяване на детектора на лъжата на политици и магистрати. Още през 2003 г. той отправяше такива призиви, но нито един от поканените на дуел не пожела да застане срещу него.

Кампания за явяване на полиграф като мярка срещу корупцията заяви и бившият журналист и евродепутат Николай Бареков. Той предлагаше това да важи като изискване и за народни представители, министри, министър-председател, а също и по-общо - за бюрокрацията, чиновничеството, съдебната система - прокуратурата, съдиите.

Бареков настояваше първото явяване да е преди клетвата, а след това – ревизия на 6 месеца или година. На депутатите и премиера според инициатора трябвало да се задават въпроси дали лобират незаконно, както и дали участват в обществени поръчки.