0

- Адвокат Димитров, как ще коментирате показанията на бившата полицайка Симона Радева пред съда?

- Нейните показания бяха доста наивни. Тя отричаше за неща, за които съдия Стефан Милев й показа документи, снимки. Въпреки това тя не призна да е държала стълбата, за да се качи Семерджиев в дома си след инцидента, отрече да е знаела за катастрофата, която е причинил той. Заради тези показания прокуратурата трябва да се самосезира.

- За какво по-точно трябва да се самосезира прокуратурата?

- За абсолютно всичко, което тя каза и което не е вярно и беше потвърдено от свидетелите, които са работели за Семерджиев на автомивката му.

- Искате да кажете, че трябва да й бъде търсена отговорност за лъжесвидетелстване?

- Да, точно така. Това е работа на прокуратурата. Тя трябва да се самосезира и да види дали има извършено престъпление от общ характер.

- По време на съдебното заседание съдът направи очна ставка между Радева и един от работниците в автомивката. Младежът каза, че след като му е занесла стълбата, Радева е влязла в дома на Семерджиев, той й е отворил. Тя обаче отрече и това. Но съдът й представи снимки на вещи, за които се смята, че са нейни. Знаете ли какви са тези вещи?

- Да, установено е, че тя е влизала там, защото при претърсването в жилището на Семерджиев са намерени нейни вещи, но не помня какви точно. Но има нейни вещи. Дори и да не е била там същата вечер, тя е била там и друг път, но пред съда тя каза, че не знае къде живее Семерджиев. Каза, че е карала по навигация до там, без да знае адреса. Тя се опита да излъже съда, при положение че има безспорни доказателства, че тя е била в това жилище. Аз съм склонен да вярвам на показанията на свидетелите, които работят в автомивката, отколкото на нейните показания. Как се кара по навигация, без да се знае адресът? Това е много странно. Още повече че тя е знаела, че Семерджиев е направил беля.

- Пред съда каза друго...

Да, но в показанията на нейния приятел, дадени в досъдебното производство, той твърди, че й се е обадил, когато тя вече е пътувала в посока „Лозенец“, и й е казал: „Георги май е направил голяма беля“. Всъщност тя така разбира за катастрофата, защото нейният приятел Мирослав, който по това време е на местопроизшествието, е разпознал джипа на Семерджиев по джантите. Били някакви по-особени черни джанти и те знаели, че автомобилът на Семерджиев има точно такива джанти.

- А в показанията на този Мирослав от досъдебното става ли ясно откъде се познават със Семерджиев и от колко време се познават?

- Той, както и Симона твърдят, че го спирали за проверка. Симона твърди, че при проверка един път е свалила номерата от автомобила на Семерджиев и при разговор на Радева с нейния приятел Якимов се установило, че познават едно и също лице. На мен ми е много странно, тъй като не знам колко време тя е била патрулен полицай в Първо районно, но имам информация, че тя от около една година е полицай. И тя, и той не отричат да са ходили в автомивката на Семерджиев. Техни колеги също са ходили там. Извършвали са им услуги безплатно.

- Един от работниците в автомивката каза пред съда, че Радева даже им била като началник там.

Тя отрече. Истината я знаят те двамата. Предполагам, че тя почти всеки ден е седяла там, аз не знам тя кога е ходила на работа, тъй като тя работи на смени. Още повече като патрулен полицай винаги може да се провери дали изобщо е сваляла номера на Семерджиев, кога и по какъв повод. Поне би трябвало в Първо районно да има докладна записка, ако изобщо е имало такъв случай.

- По другото досъдебно производство за т.нар. чадър над Георги Семерджиев смятате ли, че ще последват обвинения за някого изобщо?

- Съмнявам се, че по това дело Радева ще понесе отговорност, тъй като тя не е била на работа по време на катастрофата. Този случай се различава от ПТП-то на Околовръстното, при което загина френски гражданин. Там също има намеса на полицаи, но разликата е, че те са били на работа в този момент и това е престъпление по служба. Затова и двамата полицаи бяха привлечени като обвиняеми.

- Ако се докаже, че Радева, въпреки че е била в почивка, е знаела, че Семерджиев е причинил катастрофата и му е помогнала да се укрие, пак ли не носи отговорност?

- Тогава би могла да носи отговорност като помагач за укриване на лице. Може да носи отговорност и за лъжесвидетелстване. Тук вече всичко зависи от прокуратурата. В случая съдът не може да сезира държавното обвинение. Единствено прокуратурата може да се самосезира на базата на тези показания, които Радева даде на 19 декември.

А относно чадъра - едва ли Семерджиев е имал чадър само от полицията, като му прочетох свидетелството за съдимост - съмнявам се. Ако мен ме хванат с 4 килограма и половина наркотик, дали ще ми дадат само 8 месеца затвор. Да, сключил е споразумение, но за точно толкова, колкото е лежал в ареста - 8 месеца. Но тук говорим за наркотично вещество за близо 110 000 лева. Аз съм имал клиенти, хващани с много по-малко и са влизали в затвора с осъдителни присъди. Първо, прокуратурата е могла да откаже споразумението, второ, и съдът е могъл да откаже да го одобри, защото последната дума е на съда. Той може да откаже, може да го одобри, а може и да го измени. Но това не се е случило.

- Какво се знае за този мистериозен свидетел, който удобно е бил изпуснат от униформените на място? Приятелят на Радева – Якимов, какво обяснява в показанията си по досъдебното за него? Защо не са му били снети данните?

- В неговите показания той твърди, че когато са запазвали местопроизшествието, е дошъл човек с дълга коса до раменете, който казал, че живее наблизо и че по време на катастрофата бил на терасата и видял как шофьорът на катастрофиралия автомобил бяга и дори съобщил в коя посока е тръгнал. Якимов твърди, че с колегите му били много заети да запазват местопроизшествието и затова не са му взели данните, за да бъде разпитан като свидетел. Ако му бяха снели данните, за да му вземат и показания, имайки предвид и обстоятелството, че Мирослав веднага е разпознал колата на Семерджиев, а този свидетел е казал накъде бяга шофьорът на джипа, то това означава, че Семерджиев е могъл да бъде задържан още същата вечер. Има и друго. За мен остава загадка защо Симона Радева е поискала работниците на автомивката да й сменят регистрационните табели на автомобила малко след като е закарала стълбата, с която Семерджиев да си влезе в дома. Обяснението й пред съда е като на малко дете. Тя твърди, че те били смачкани и искала да ги смени. Прощавайте, но кой би повярвал на това, че в 12 ч. през нощта някой ще си сменя номерата на автомобила, защото били смачкани. Вероятно се е усетила, че камерите ще я снимат и затова е поискала да й махнат номерата.

- Може ли човек с автомивка да си позволи толкова лъскав автомобил според вас?

- Не. Направих справка в Търговския регистър с оглед гражданския иск, който предявихме. В началото на тази година е купил от друго лице фирмата и доколкото ми е известно няма чак такива приходи, за да си купи такива луксозни автомобили. Стана известно, че освен този джип, той е имал и автомобил мерцедес и още един джип. Общо три. Разполовеният джип е на името на фирмата. Разбрах, че другите коли междувременно ги е прехвърлил на друго лице, но не знам дали наистина е така. Просто го чух от други източници.

- Като стана дума за гражданските искове, смятате ли, че клиентите ви ще си получат обезщетението от Семерджиев? Доста дела сме отразили и обикновено роднините на жертвите не виждат обезщетенията, които съдът присъжда, защото както и вие казахте междувременно се прехвърлят разни имоти, движими имущества и пр.

- На мен ми е ясно, че Семерджиев няма да плати тези пари. На негово име има само един апартамент, но това му е единствено жилище и то не може да се секвестира. Прочетох, че сумата по гражданските искове, които сме предявили, била космическа. Не, не е космическа, защото човешкият живот няма цена. Още повече че наследниците на Хариет са 5-има. Тя има трима братя, майка й и човекът, който я е отгледал. Освен това в началото на ноември съм предявил и искова претенция в размер на 600 000 лева пред застрахователна компания, тъй като Семерджиев е имал валидна застраховка „Гражданска отговорност“ и тя покрива трети лица, в случая Хариет. До този момент отговор няма. Казаха, че преписката се движи между вещи лица. По закон има 3-месечен срок за отговор и ако не желаят да платят, ще заведем дело срещу тях. Близките на другото загинало момиче Христина също ще предявят претенция към застрахователя. Реално погледнато от Хариет нищо не е останало - една китка, така че ние се надяваме застрахователят да плати, така че тези хора да получат някакво обезщетение. Не може този човек да се чувства безнаказан, да влиза в кръстовището с такава скорост.

- Какво трябва да стане, за да може такива хора, освен да получават наказание, да изплащат и обезщетенията на потърпевшите или техни близки?

- Много закони трябва да се променят. Най-вече на осъдените ефективно, които трябва да плащат и суми по граждански искове, трябва задължително да им се осигурява работа в затвора, което не става. Имам подобен случай в Джебел. Убиецът, който беше осъден на 30 години затвор, по този начин изплаща кръвнината, но е намерил работа. Общо взето, обаче затворниците у нас трудно намират работа. Иначе, когато няма нещо на негово име - апартамент, къща, кола или когато има едно единствено жилище, нищо не можеш да му вземеш. В България е много трудно. Дори Семерджиев да влезе в затвора за дълго, защото обвиненията срещу него предвиждат максимално 20 години лишаване от свобода, той може да не иска да работи и да не ги плати тези пари. Излежава си присъдата и си излиза и край.

- Покрай т. нар. война по пътищата загинаха много хора при катастрофи, причинени от пияни и дрогирани шофьори. Напоследък се подхвърлят много идеи за промени в законите, последната най-нашумяла беше да се отнема автомобила на виновника в полза на държавата. Вие как гледате на една такава идея?

- По-специално за делата за катастрофи, причинени от пияни водачи, трябва да се премахне привилегията виновникът да може да сключи споразумение с прокуратурата и да получи присъда под минимума. Да, нека да отнемат колите, но къде ще ги държат, как ще ги съхраняват, кой ще ги продава и на каква цена? Още повече че много често автомобилите са в режим на семейна имуществена общност, тоест съпругата на виновника също може да е собственик на автомобила. Как тогава ще се отнеме въпросният автомобил без нейно съгласие? Най-лесното е да се промени НПК и в тези случаи да няма съкратено съдебно следствие или сключване на споразумение. Аз очаквах между другото, че Семерджиев ще поиска съкратено съдебно следствие и да получи наказание, намалено с 1/3. Но това не се случи. Може би се надява, че времето, излежано в ареста, ще му се приспадне, защото делото няма да приключи на три инстанции за една година.

Това е той:

Роден е през 1965 г.

Завършил право в СУ „Св. Климент Охридски“

Работил в Столична следствена служба

Адвокат към САК (Софийска адвокатска колегия) от 2013 г.