0

Л ипсата на минерални бани, затапените находища, неясното състояние на бомбоубежищата са част от проблемите, които България трябва да реши, за да може да отговори адекватно на бъдещо опустошително бедствие като война и земетресение. Това коментира бриг. ген. о.р. д-р Тодор Коджейков, който е член на УС на Алианса за стратегическо управление. В понеделник организацията излезе с четири предложения, които ще отправи към държавата, но тогава, когато има парламент. Според тях трябва да има ведомство по примера на закритото за бедствията и авариите, защото сега няма кой да организира и провежда такива политики, а освен това липсва специализираната техника, с която да се отзоват при бедствие.

Иван Карапенев пък попита дали хората знаят откъде да вземат лично предпазно облекло, противогаз и обясни, че преди години е имало звено, което се е грижило за това.

По време на представянето на предложенията им те акцентираха върху важността и опазването на парковете, доброволчеството, на което обаче не може изцяло да се разчита в кризисни ситуации. Като сериозен проблем отчетоха и липсата на информационни кампании, от които обществото може да разбере към кого да се обръща в ситуации. За тях съществен проблем е и липсата на обучение на населението да се справя в кризи.

Алиансът предлага създаване на ново министерство, което да централизира държавната политика по отношение на дейностите по защита на населението в случай на опасност или възникване на бедствия, аварии и катастрофи, защита при обявяване на режим „извънредно положение“. Настояват също така за разписване на Стратегия за национална сигурност на системата за гражданска защита на населението. Според тях е наложително създаване на необходимия ресурс - сили, средства, процедури, с цел предотвратяване и неутрализиране и ликвидиране на последствията. Сред исканията са и създаване на централизирано и специализирано обучение на специалисти за всички видове дейности в тази сфера - професионални училища, специалности във висшите училища и обучения, свързани с придобиване на първоначални знания и умения за граждани и повишаване на квалификацията на органите за държавно управление.