1

З атворници помагат в поддръжката на гробищата в София. Това разказа пред „Телеграф“ Яна Паскалева, директор на ОП „Гробищни паркове“ на Столичната община. Те са на лек режим и изтърпяват присъдата си в Казичене. 12 души иначе поддържат извън тях парцелите в София, които са над 3000 дка. 

С 15 000 места, в посока ТЕЦ-София, ще се разширят Централните софийски гробища до 2025 година. Така общата му площ ще стане около 910 дка и по този начин недостигът ще бъде решен за няколко години, тъй като за 12 месеца умират малко над 8000 души. 

Проектът

„Направихме проект за цялото разширение. Имаме спечелена обществена поръчка за втори етап. Обявяваме трети етап, за да бъдат поставени ВиК тръби, електрозахранване, да бъдат асфалтирани и облагородени алеите, предвижда се озеленяване. Почти сме на финала да открием строителна площадка и до дни да започнем втория етап“, каза тя и уточни, че новият участък е 90 дка. От думите й стана ясно, че това ще се случи в 5 етапа, като само третият възлиза на стойност около 780 000 лева и той обхваща 8 парцела. 

Починали

Няма недостиг на гробни места, категорична е Паскалева. Тя посочи, че през 2021 броят на случаите е бил 17 199, а през 2022 г. - 8581, но подчертава, че това е свършената само от тях работа. По думите й делът на кремацията и конвенционалните погребения е почти изравнен. 

Таксите

Паскалева заяви, че гробно място не може да се закупи, а само се заплаща такса за ползване, тъй като това е публично-общинска собственост. „Таксата е 570 за вечни времена, а в разширението се отпуска безплатно, но само за жителите на града или с уседналост от 5 години. В рамките на 8 години трябва да заплатят такса. За 15 години е 155 лева“, посочи тя. Паскалева е категорична, че преотдаване на гробно място става само с помощта на правоимащия, който сам решава дали да го даде срещу 5000-10 000 лева, но това няма как да се случи през администрацията. Тя призна, че е обвинявана в такива деяния, но там има определени процедури и такси, към които стриктно се придържа. 

„Има такса за поддръжка на гробно място. Тя е 24 лева на месец. Всяка седмица се коси и чисти, зимата се почиства от сняг, опакова се с фолио паметникът и каквото е необходимо. За жалост много малко хора са декларирали при нас желанието си да го правим“, обяви още директорът и припомни, че те предлагат и погребални услуги. „Едно прилично погребение е около 800 лева“, посочи тя. В администрацията работят 190 души, които струват на бюджета 200 000 лева, а за охрана и чистота предприятието дава по 100 000 лева месечно.  

Чешми

Паскалева призна, че съществуващите не са в добро състояние. За това изготвили типов проект, който се надяват да бъде одобрен, за да могат при нужда да изграждат, без да чакат разрешение, тъй като са недвижима културна ценност.  

По отношение на предложенията за услуги от неоторизирани от администрацията хора на територията на парковете директорът каза, че за тази цел раздават бележки и са поставени табели, с които предупреждават за такива срещи. На тях е посочен телефон за оплакване и призив да не влизат в контакт с тях. Докато екипът ни беше на място на Централните софийски гробища, видяхме също така, че патрул на охранителната фирма обикаля с автомобил из парка.