0

- Г-н Радев, една от основните версии на МВР за взривовете до гара Елин Пелин е човешка грешка. Какво може да обърка човек в такъв склад за фойерверки?

- Това е една от основните версии, защото, когато стават такива взривове с военни или друг тип боеприпаси, почти винаги има човешка грешка. Наблюдава се неспазване на някакво правило, на инструкция, малко невнимание и после от тези грешки настъпват големи загуби.

- Как в този изключително модерен и обезопасен склад се появява статично електричество?

- Това определение, че складът е високотехнологичен, модерен, обезопасен и т.н., което чуваме в медийното пространство, е разказ на собственика. Аз, ако съм собственик, ще ви кажа същото. Така е било винаги. Винаги собствениците казват, че са направили всичко за безопасността. Нали не допускате, че този човек ще пусне сина си вътре, ако смята нещо друго и допуска опасност? Има си закони, по които се строи, а дали всички необходими инструкции са спазени, това прокуратурата ще го установи. Експертите ще кажат дали този склад е построен по правилата, дали е достатъчно отдалечен от населеното място. След това ще се провери как са построени хранилищата, сградите дали са били изрядни и на трето място ще се установява дали казаните количества боеприпаси са били толкова или е имало претоварване. Всичко ще бъде изследвано от следствието и вещите лица.

- Питам ви какво е вашето обяснение за взрива неслучайно, тъй като вие сте експертът, виждал всякакви инциденти и взривове, като започнем от Челопечене и стигнем до Петолъчката, Ловни дол и т.н.?

Казвам ви - със сигурност не са изпълнени някакви предписания, може би дори и че мястото на склада не е правилно, но там си има нормативни документи по ЗУТ. Тук трябва да се види защо е допуснато да има подобен склад толкова близо до къщите в населеното място – около 1,5 км. Нека проследим обаче друго. Какво трябваше да се случи при взрива в първия склад? Трябваше да остане само той, можеше вероятно да гръмне и хранилището до него. Но как така се взривиха второ, трето, четвърто, пето хранилище и остана само шестото, което е по-отдалечено?

- Как така според вас?

- Обикновено между такива хранилища се прави валоване с допълнителни бетонови стени или се натрупва пръст, за да не може да се предава взривът от един склад на друг. Покривът трябва да бъде от лека конструкция, за да може взривът да се насочи нагоре, ние това го видяхме, че е било така. Въпросът е друг – защо взривът се е предавал от едно на друго хранилище.

- Защо според вас?

- Защото нещо не е направено както трябва. Ако е било изпълнено по правилата, дори боеприпаси да е имало вътре, нямаше да стане така. Мога да дам пример през годините. Ето с Ловни дол на Емилиян Гебрев, там гръмна хранилище с голямокалибрени изстрели. Той ни благодари тогава, че е купил склада с отпаднала необходимост и няма предаване на взривната вълна от едната в другата сграда. Така се прави, валовано. Като следя и като гледам общата картина в Елин Пелин, дори е стигнало до хранителна верига, значи нещо не е направено.

- Да разбирам, че не са били направени достатъчно силни прегради между отделните складове?

- Да, дали прегради, дали валования, дали вместимостта не е такава, каквато е трябвало, нещо е нарушено, за да се стигне до взрив.
Говорите за обувки срещу статично електричество. Какви са те и задължително ли е в такива складове за фойерверки всички да ги носят?
Не е задължително навсякъде да се носят тези обувки. Не е хубаво да се носят дрехи от изкуствени материи, хубаво е и обувките да са от естествена кожа. Най-добре е да се ходи бос, но никой не го прави, разбира се. Поне дрехите не бива да водят при претриване до статично електричество. Колегата доцент, който е влязъл, надали се е преобличал.

Починалият доц. Петър Шишков е определян като експерт в сферата на пиротехниката. В тази връзка малко вероятно ли е да е допуснал някаква грешка? Питам ви, защото има и версия, че е възможно объркване при правене на сместа за фойерверк тип „звезден снаряд“, в който се слага и опасното вещество боракс.
Възможно е, затова говорим за версията човешка грешка. Но е възможно и да е имало някакъв дефект в пиротехническото изделие или някоя от частите му. Затова от полицията разпоредиха всички магазини, в които има продукти от този склад, да бъдат затворени и проверени. Лично аз обаче не допускам доц. Шишков да е направил грешка, още повече че той е влязъл вътре с неговата дъщеря Кристина. Затова допускам, че може да е имало дефектно изделие.

- Как е възможно да има 4 жертви при взрива, а едно момче да е успяло да се спаси?

- Още вечерта дойде момчето и разказа пред нас какво е станало. Той е бил по-навътре. Взривът е станал по в началото, образно казано. На входа на базата има портал, КПП, вляво и вдясно има административни сгради, а той е бил навътре. Там вероятно е обърнал бусът, в който е трябвало да натоварят материалите за сватбата или тържеството, което е следвало да се случи. Така че момчето не е било при доцента, дъщеря му и сина на собственика.

- Какво ви разказа момчето?

Накратко разказа, че е видял пламъци и се е качил в буса. Забелязал е, че са започнали да се палят някакви хартии, дори една е долетяла на седалката до него, вероятно от отворената врата. Той се е изплашил, побягнал, минал през нивата и излязъл на пътя. Добре е реагирал според мен, защото едва ли е можел да помогне на някого. Освен това, като е започнало да гърми ,е имало много задимяване и не се е виждало нищо.

- Какво е правило там това момче?

Разбрах, че е бил там по една случайност. Бил е поканен от доц. Шишков да помага при товаренето на буса. Двамата дори имат съвпадение на имената. И друг път е бил викан да помага. Каза, че е на 18 г. В тази ситуация трябва да слушаме много внимателно какво казва министър Калин Стоянов, защото той има цялата информация. Ето например бяхме получили в началото информация, че вътре има трима души, но после беше уточнено, че са двама. 

- Първоначално беше казано и за момчето, че не е подало сигнал на тел. 112, после се оказа, че е звъняло?

Да, подал е сигнал и се е прибрал вкъщи. Нормалните хора не са свикнали да действат при такива взривове. Аз съм виждал такива неща, но реагирам по-различно, пожарникарите, които бяха първи на мястото, също са виждали подобни инциденти. Искам да кажа „Браво“ за тези момчета, много са смели, те са имали и други такива ситуации, реакциите им са професионални. Що се отнася до момчето – то се е прибрало, разказало е вкъщи какво е видяло, после дойде и при нас и разказа. Имаше и още един млад мъж, който с кола е спасявал доцента. Да не стане объркване с двете момчета.

- Кой е този човек, спасявал доц. Шишков?

- Той е бил в София, когато разбира за взривовете и тъй като скоро си е купил имот накрая на гара Елин Пелин, тръгнал натам. Гледал и куче. Тръгнал с колата по един успореден път, той е селски, между нивите, и стигнал почти до складовете. Към 18,40 ч. пристигнал и му направило впечатление, че няма никой. Тръгнал по пътя и видял две овъглени тела, после разбрал, че това са доцентът и дъщеря му. Видял и че пожарникари пътуват натам. Разбрал се е с тях той да вземе доц. Шишков в колата си и да го изведе до главния път. Така разказа той. После този момък разказа, че се е върнал втори път и пак не е видял никой, но това не е вярно. Ние го настигнахме и той ни видя в колата с лампа. Даже се чудихме какво прави там. Казахме му, че е опасно и да се прибира. Неговата идея е била да помогне, затова „Браво“.

- Казвате, че когато гърмят фойерверки, най-голямата опасност са пожарите, а не както е при военните боеприпаси – осколките?

- Да, точно така. Пожарите са най-опасни. Затова казах, че главен комисар Александър Джартов, шеф на ГДПБЗН, и шефът на областната пожарна Георги Иванов са предприели много адекватни мерки по отношение на безопасността на населението. Те са главните герои тука и така разказах на премиера Димитър Главчев и на министър Стоянов, че наистина опасността е от пожарите, защото при взрива няма осколки, но има пластмаси и тежки метали, които при горене излъчват отровни вещества. Трябва да кажем и че военният министър Атанас Запрянов предприе бързи мерки и изпрати много водоноски, които бяха нужни.

- Аутопсията показа, че хората са починали вследствие на травми от взривовете. Какво означава това?

- Лекарите използваха думата баротравми. Това означава налягане. Ударната вълна е изхвърлила и доцента, и дъщеря му на метри от складовете. Те са имали и изгаряния в началото, после са били изпепелени. Вероятно са горели и пластмаси, което предизвиква отделяне на отровни пари при над 1000 градуса горене, с които са се нагълтали починалите. А баротравмите са пари под налягане, разкъсване на белите дробове. Това са невидими за очите травми. Ние виждаме, че някой е обгорял, но не и какво е станало с вътрешните му органи и пораженията върху тях. Ударната вълна е много силна в близост до взрива, тя бързо губи енергия, но в близко разстояние е смъртоносна за човешкото тяло.

- Оттук нататък какво трябва да се направи?

- Първо трябва да влязат следователите и вещите лица. Трябва да бъдат успокоени огнищата, които са останали да тлеят, за да не са застрашени експертите. Следва обаче нещо по-важно и по-продължително, министърът го съобщи накратко, но аз ще го доразвия, за да стане ясно за читателите ви. Остава обезопасяването на района и справянето с последиците. Трябва да се реши какво ще стане с последния склад, ще го унищожават ли, ще го пренасят ли, това още не е решено. Ще има и такава операция. По-важното е, че в нивите вляво и вдясно има остатъчни фойерверки, пиратки, ракети. Ще дойде време слънчогледът да бъде жънат, в момента още е зелен.

- Искате да кажете, че по време на жътвата може да има нови пожари, ако се възпламенят тези изхвърчали фойерверки от взривовете?

- Това е едно на ръка. По-важното е, че тези остатъци никой не бива да ги пипа, да ги взима. Ще дам пример с най-обикновени пиратки. Те вече са летели и външната обвивка може да е повредена, което означава, че по ръката на детето може да остане фин прашец от сместа. Тя пламва за секунди - може да му изпепели косата, да му откъсне ръката, да му нарани очите. Искам да обясня, че горенето ще настъпи веднага, а не след като хвърли пиратката на 2 метра, защото е нарушена вече структурата й. И тук говоря за най-дребния фойерверк, а представете си какво има още – ракети, тръби. Всичко това трябва да бъде събрано. Затова помолих и кметовете, които са най-близо до хората и трябва да им разяснят. Ще се поставят и табели, за да не стане беля с някой гражданин или не дай си боже детенце. Това не е пиратка като от магазина, а вече повредена и може да стане беля.

- Какво ще стане, ако не е събрано всичко и дойде време за жътва на тези ниви?

- Трябва да се викне и пожарната, защото комбайните също настъпват и може да стане беля. Гражданите трябва да са внимателни и да не проявяват своеволия, както имах случай в Челопечене – на колелото сложил боеприпас и го носи да го продава на вторични суровини. Изправиха ми се косите тогава. Трябва да се внимава, вече имаме опита и се надявам да не се случват още лоши неща.

Това е той:

Роден е на 6 февруари 1958 г. в град Елин Пелин.

Завършва Висшето военно артилерийско училище в Шумен с магистърска степен, офицер по артилерийско въоръжение – инженер по боеприпаси и химия на взривните вещества.

Аспирантурата му е по аеродинамика и балистика. Магистър е по икономика от УНСС. 

Бил е заместник-министър на отбраната в първия кабинет на Бойко Борисов.

От 4 май 2017 г. до 13 септември 2018 г. е министър на вътрешните работи.