0

„За това“ или „затова“, както и „критерии“ или „критерий“ са сред най-честно отваряните статии за проверка в онлайн справочника „Как се пише“.

Това съобщи Павлина Върбанова, доктор по български език, пред „Телеграф“. За да изпишем правилно съответната дума, е важно да се замислим за ситуацията, при която я използваме. Върбанова посочи като пример, че когато казваме „Не ми се говори за това нещо“ – „за това“ се изписва отделно, защото го използваме за конкретна тема. Другият случай е „Тази тема е важна, затова нека поговорим по нея“, тоест „затова“ вече се използва като причина. Другата много търсена статия е за думи, които завършват на „и“ или „й“. Например, когато изписваме критерии, означава, че е в множествено число, а когато е „критерий“, е в единствено число. Важно е, когато използваме думите, да се направи анализ за конкретната ситуация, в която се пише, посочи Върбанова.

Помощ

Тя коментира още, че онлайн справочникът е замислен и направен с цел да помага да пишещите хора, които често нямат време да правят анализи и им трябва бърза справка за някоя дума. Според нея твърденията, че нивото на грамотност е спаднало критично, не е съвсем вярно. По-скоро в наши дни всеки, който има достъп до компютър или смартфон, има възможност да публикува текстове, написани от него самия, и те бъдат виждани от повече хора. По времето на социализма пък достъп до такива възможности имаха много по-малко хора.

Въпреки това би било хубаво, ако хората, които публикуват статии или текстове, достъпни до широка аудитория, да подреждат и пишат по-чисто.

Инициатива

За Деня на народните будители, 1 ноември, образователният сайт „Как се пише?“ ще публикува 100 важни правила за българския език. По случай светлата дата за нашата просвета и 10-ата годишнина от създаването на платформата за грамотност в продължение на 10 дни ще бъдат качвани по 10 правила, придружени с примери. Има и задачи, които всеки може да пробва да реши, а после да свери отговорите си и да разбере кои правила е позабравил или междувременно са се променили, или все още не е овладял.

„Поставяме началото на кампанията именно на този празник, в който е добре да си припомним, че възрожденските ни будители са се стремили да вдъхнат у народа желание не само да се освободи политически, но и да се просвети, да се образова, да достигне нивото на другите културни народи“, убедена е Върбанова. Тя допълва, че стремежът е да се насочи вниманието към личната езикова култура.