0

- Г-н Йорданов, Синдикатът на служителите в затворите в България иска оставката ви, обвинявайки ви в тормоз над служители. Твърдят, че ги уволнявате заради участие в протести и ги наказвате заради публикации във Фейсбук. Вярно ли е това?

- Информацията, която се предоставя от председателя на синдикална организация, е малко изкривена.

Действително има служител, който е член на въпросната организация и е със заповед за дисциплинарно уволнение. Всички афишират, че служителят е уволнен само заради това, че изразява своята позиция и че протестира за по-високо заплащане. Но реалната ситуация е съвсем различна.

Този служител, освен че има право на 40 дни платен отпуск, по споразумението с Министерството на правосъдието има и допълнителни 15 дни отпуск. За излизането и протеста на този ден той напуска поста си по време на работа и блокира булеварда, като затруднява изцяло движението пред сградата на затвора.

Получили сме и жалба от гражданин, направили сме и проверка. Неговите действия са в нарушение на нормативната база. Нарушени са етичните правила. Освен това не е спазено предписанието на общината, която е дала разрешение протестът да се проведе само на тротоара.

- Трябва да си вземат отпуск, за да протестират служителите, така ли?

- От една страна, синдикалната организация претендира, че има недостиг на хора за охрана на лишените от свобода, а, от друга, въпросният служител излиза по време на дежурство и блокира булеварда.

Ако това го направи който и да било друг служител - каква би била реакцията? Това е абсолютно неприемливо поведение и спрямо нормативната база и етичните правила. Имаше достатъчно време от образуването на дисциплинарното производство да се запознае с преписката с извършените нарушения.

От страна на синдикалната организация по време на цялата процедура нямаше никакъв интерес. Имаше единствено една среща при министъра на финансите по искане на въпросната синдикална организация, съвместно със синдиката на МВР. На нея и двете групи служители изразиха недоволство, че си превишавам правата по повод проверката срещу Емил Велков.

Държа да подчертая, че цялата процедура по време на дисциплинарното производство е спазена и разследващият орган е излязъл с предложение за уволнение. Решението е на база на предишни наказания на служителя и на цялостното му поведение, тъй като е наказван последно заради липса на оръжие.

Надзирателите протестираха през октомври.

 Надзирателите протестираха през октомври.
БГНЕС

-Те пък твърдят, че това било лъжа, защото човекът трябвало да понесе наказателна отговорност, ако е изчезнало оръжие...

- Преписката е налична. Търси се оправдание, че оръжието е въздушна пушка. Но оръжие ли е? Оръжие е, което е заведено с инвентарен номер. Когато това нарушение е установено, извършената проверка го е потвърдила.

След като тези служители намират, че това поведение е допустимо, нормално и го толерират, аз просто не знам какво да кажа. Това е в разрез с моите морални принципи за спазване на закона и изпълнение на служебните задължения. Смятам, че синдикалните лидери и синдикалната организация трябва да са образец. Те трябва да са примерът на нашата система. А не, извършвайки нарушение, те да се крият зад организацията.

- Вие смятате, че точно това правят в случая?

- В случая се опитват да манипулират цялата проверка. Четох коментари от сорта на „С това ли се уронва престижът на ГДИН?“ и пр. Да, с това поведение наистина се уронва престижът. В същото време във всички териториални дирекции имаше протести и всички служители изразяваха своето мнение, както е нормално - без да нарушават закона, без да блокират пътища и т.н.

- Не ми отговорихте дали е вярно, че сте наказвали служители заради публикации във Фейсбук.

- Вярно е, да. Имаме 17 наложени дисциплинарни наказания от ръководителите на териториалните поделения - това са началниците на затвори и началниците на областни служби.

Има установени и докладвани нарушения по повод нецензурни изказвания спрямо действащ министър, заместник-министър, главен директор, които са абсолютно недопустими. Само две от тези 17 наказания, наложени от преките им ръководители в рамките на техните правомощия, са отменени от съда.

- Какви нецензурни изказвания? Псуват ли ги? Заплашват ли ги?

- Много грозни са и са проява на наистина недопустимо поведение. Не може, когато ни изнася, да сме държавни служители и да търсим всички привилегии на държавния служител, а когато не ни изнася - да сме разбойници.

Когато част от наказанията започнаха да се обжалват пред съдилищата, началниците на затвори докладваха като обратна връзка, че въпросните служители са се оправдавали по най-различен начин - профилът в социалната мрежа не бил техен, бил фалшив, откраднат и пр.

- Стигаме до най-голямото недоволство - това срещу 12-часовите смени. Защо ги въведохте и защо хората се бунтуват срещу тях?

- Посетил съм почти всички места, разговарял съм с почти всички хора, които съм успял да заваря по места. Промените са заложени от 2014 г. в Закона за изпълнение на наказанията и още тогава имаше един опит за промяна на този график, който не даде резултат. Може би, защото промяната не се въведе плавно, а твърде рязко.

Смея да твърдя, че сега 12-часовият график се въведе много плавно след срещи с хората по места. Ръководителите са разговаряли със служителите, за да се намери най-добрият вариант за всички. Срещали са се и с надзирателите. Където позволява, сме оставили възможността при 12-часов график (дневна-нощна) да се въведат 3 почивни дни. Това е един много добър вариант.

Има хора, които пътуват по 30, 40 или 50 км и това създава неудобство, но сме обсъдили с началниците на поделенията да направят компромис и където е възможно, служителите да пътуват по двама или трима, за да има максимален комфорт. Но това, което винаги ме е учудвало, е репликата: „24-часовата смяна ми е лека, но 12-часовата смяна ми е тежка“. Струва ли ви се логично?

- Твърди се, че в МВР било така и те искат същото. Освен това казват, че откакто били въведени 12-часовите смени, над 100 души били напуснали системата?

- Мисля, че коректните данни са за 125 души, напуснали от средата на 2022 г. Определено не го свързвам единствено с промяната на работния режим. Винаги е имало такова текучество. Възможно е да има и такива случаи, в които наши служители са напуснали заради промяната в работното време, но това едва ли е единствената причина, а естествен процес на напускащи и новопостъпващи в една работна организация.

Трябва да се отчете, че през последната година имаме драстично увеличение на заплатите. В момента един надзирател получава около 2000 лева. Всеки ден работим за подобряването на условията както на лишените от свобода, така и на служителите. Те вървят успоредно. Освен това след въвеждането на 12-часовите смени сме направили икономии от извънреден труд от 3 млн. лева за три тримесечия.

Синдикалисти искаха по-високи заплати.

 Синдикалисти искаха по-високи заплати.
БГНЕС

- Те обаче изглеждат непреклонни. Няма ли начин да седнете и да се разберете?

- Последната ни среща беше преди 2 седмици със всички синдикални организации, включително с представители на Синдикат на служителите в затворите (ССЗБ). Аз съм на мнение, че част от ръководството на този синдикат се състои от недостатъчно подготвени хора. Те са били служители в ГДИН преди повече от 10 години, т.е. те повече от десетилетие не са влизали в затвор. Техните представи се придобиват от преразкази, тъй като самите те са служители на Главна дирекция „Охрана“ - охраняват съдебните палати и конвоират задържани обвиняеми или подсъдими.

- Кажете каква е реалната картинка в затворите?

- С всеки ден вървим към подобряване на условията. Към настоящия момент на почти всички места отговаряме на европейските изисквания за настаняване. Нашият сграден фонд е стар. Последният построен в България затвор е отпреди повече от 60 години, други са на по 80 години.

Затворът в София е на над 100 години. На фона на този сграден фонд успяваме с много усилия да поддържаме и да отговаряме на европейските изисквания като площ, осветление, достъп до течаща вода. В годините, в които аз започвах работа, условията бяха далеч по-лоши. Бяха направо неприемливи.

Софийският затвор е строен преди повече от 100 години.

 Софийският затвор е строен преди повече от 100 години.
Телеграф

- Това подобрение намира ли отражение в броя дела, заведени срещу ГДИН от лишени от свобода заради условията?

- Да, има спад с около 1/3. Броят на заведените дела срещу ГДИН за 2022 г. Е 947, от които са уважени 181 жалби, отхвърлени са 361, висящи са 405 дела. За тази година са заведени 722, от които са уважени 121, а отхвърлени 150 и висящи са 451.

Съдят ни предимно заради недобро медицинско обслужване и лоши условия. Следващата година в дупнишкото село Самораново очакваме да бъде готов първият нов затвор в България за повече от половин век – той е изцяло от нов тип, без решетки, построен по норвежки модел с финансиране от Норвежкия финансов механизъм.

Капацитетът му е 400 лишени от свобода, но ще постави изцяло нови стандарти за България. Когато този затвор отвори врати, ще може да се работи по модернизирането на сградния фонд на други места в страната

- Какви са сроковете за завършването на този затвор и ще успеете ли да ги спазите?

- Движим се в срок със строително-монтажните дейности. Те се извършват от „ДЗЗД Призън“ - сдружение от няколко български фирми, които се справят доста добре. В момента сме стигнали до втория етаж. Стартираме изграждането на третия, като грубото строителство в по-голямата част е готово. Надявам се то да приключи до края на годината и да започнем изграждането отвътре. Очаква се да приключим в срок.

Самият проект има доста допълнителни дейности като програми за обучение. Една от тях върви в момента - обучаваме ръководния състав. Предвижда се на територията на новия затвор да има и обучителен център, така че да влезем в следващото ниво.

През април следващата година откриваме и ново общежитие от открит тип във Враца. Изграждаме изцяло нови half way houses - те са по норвежки модел и са преходни общежития, почти без охрана. Там лишените от свобода ще се подготвят за живота навън. Такива преходни отделения ще има и в Бургас, Пловдив и Самораново. Капацитетът на новия затвор там е до 400 души, като ще има отделение и за лишени от свобода на специален режим.

- В началото на октомври в ареста в Благоевград се обеси Цветелин Цеков, който беше взел заложници във Вълково. След инцидента признахте за пропуски. Какво показа проверката? Какви мерки взехте?

- При извършената проверка се оказа, че има допуснати нарушения от трима служители. Те ще понесат дисциплинарна отговорност. Става дума за липса на контрол от началник сектор „Арести“, имаме пропуск по линия на постоянните обиколки и оглед на спалните помещения. В случая не са били достатъчно чести.

Това е той:

Завършил е социална педагогика и право

През 2000 г., когато е само на 20 г., започва работа като надзирател в софийския затвор

По-късно става дежурен главен надзирател 

Впоследствие е началник на сектор, отговарящ изцяло за охраната на затвора

Бил е началник на затворническо общежитие „Кремиковци“

През 2015 г. става началник на сектор „Охрана и сигурност“ към ГДИН

Две години по-късно става зам. главен директор на ГДИН 

От 4 години е главен директор на ГДИН