0

Е мблематичната сграда, която е и паметник на културата в Перник – Минна дирекция, е обявена за продан от НАП. В момента сградата се води собственост на фалирало дружество, което дължи пари на държавата. В момента е обявен търг за сградата, като  началната сума е 7 151 043 лв.

Възможности

Перничани буквално са настръхнали, че един от символите на културата в града им може да бъде унищожен. Екип на „Телеграф“ се свърза с кмета на града г-н Станислав Владимиров, който е категоричен, че ще направи всичко по силите си, за да върне сградата на перничани. „След като видяхме обявата за публична продажба от страна на НАП, веднага получихме стотици обаждани от перничани какво ще предприемем оттук нататък. Даже в момента има идея за създаване на подписка сред перничани за това общината да я придобие и това да остане публична сграда в полза на жителите на града. Предстоят ни разговори с директора на НАП, може би в петък. 

Ще разговарям и с членове на Министерски съвет, с някои от тях вече проведох разговори за това какви са възможностите, след като НАП я продава, държавата да я придобие и след това да я прехвърли на общината. Това е единият вариант“, споделя Владимиров и допълва: „Другият е община Перник да участва в търга. Аз ще внеса докладна в общинския съвет, разчитам на подкрепата на общинските съветници да ми дадат възможност да изтегля нисколихвен кредит, с който общината да участва в търга и да си я придобием след заплащане на определената сума. Това е търг все пак и се надявам да няма други участници, защото цената може да стане много, много висока.

История

Владимиров, който преди няколко дни бе избран за поредна година за „кмет на годината“, заяви пред „Tелеграф“, че сърцето го боли само като си помисли, че нещо може да се случи със сградата. „Тя е сърцето на Перник! Построена през 1932 година от ръцете на миньорите на Перник. Тя е безценна. Тук пари, усилия и средства не трябва да се жалят, защото това е най-емблематичната сграда в града. Общината и държавата трябва да положат максимални усилия тази сграда да стане публична, да стане на всички перничани и след това да могат да се правят изложби, ползва художествена галерия, музей. Варианти има – след публично обсъждане и след като се допитваме до перничани, следващата стъпка е да се реши по какъв начин тя да се експлоатира“, категоричен е кметът. 

Минната дирекция е построена през 1932 г. по проект на българските архитекти Коста Николов и Илия Попов. В нея се разполага администрацията и управлението на Държавни мини „Перник“ и част от инженерния и техническия състав. Сградата е издържана в неокласически стил и разполага с великолепен вътрешен двор. Отвътре е облицована с италиански мрамор, полиран гранит и декоративен чешки фаянс. Часовниковият механизъм на кулата, система „Бреге“, е свързан с още 30 по- малки стенни часовника, разположени в кабинетите на дирекцията. Системата работи на електромеханичен принцип. По своята външна и вътрешна архитектура изцяло отговаря на статута на ДМ „Перник“ – предприятието с най-висок принос към държавната хазна след БДЖ до втората половина на ХХ век. Сградата е недвижима културна ценност, част от групов паметник.