1

- Г-н Спасов, има ли сигнали за замърсяване по нашето Черноморие във връзка с взривения язовир в Каховка, Украйна?

- Не, няма такива сигнали, ако говорим за сигнали, които почиват на реални факти. А иначе, знаете, витаят някакви предположения. Говори се неофициално и смея да кажа некомпетентно за евентуална опасност от замърсяване, което би могло да достигне до нашите брегове в някакъв неясен бъдещ момент. Всичко това се говори в условно наклонение от хора, които нямат никаква експертиза и компетенции в тази материя. Има авторитетни държавни контролни институции, чиито анализи са основани само и единствено на доказани и неоспорими факти, а те сочат, че по Българското Черноморие, в частност по плажовете и водите на Черно море, няма никакво замърсяване. Експертните анализи, основани върху сериозни проучвания, изключват да има риск в тази посока в близко или по-далечно бъдеще. 

- Тогава откъде тръгват тези слухове и опасения, че взривеният язовир в Украйна може да доведе до замърсяване на нашето крайбрежие?

- На този въпрос следва да отговорят компетентните органи, но е факт, че става въпрос за безпочвени слухове, които безспорно всяват напрежение и това не се отразява добре на българския туризъм. Моето мнение е, че най-вероятно това са поредните провокации от структури, които са конкурентни на българския туристически бранш. Знаете, че миналата година пак имаше неверни информации и провокации относно плаващи мини в Черно море. Това отново оказа своето въздействие чисто психологически върху нагласата на туристите. Ако има и най-малко замърсяване на морската вода или по плажовете, няма начин това да се скрие най-малкото защото повечето български плажове са носители на екологичния приз "Син флаг" и поради тази причина са подложени на постоянен контрол.  "Син флаг" се дава година за година и два пъти в месеца независими лаборатории вземат проби от морската вода, които ги изследват за всякакви замърсявания. За всяко изследване се съставят протоколи и журнали, които се оповестяват публично. И ако в пробите има отклонения, незабавно се уведомява "Син флаг" и широко се афишира, че даден плаж вече не отговаря на екологичните изисквания. При подобна хипотеза може да се стигне и до отнемане на приза „Син флаг“. Някои от българските плажове от години са със син флаг и няма случай на отнет приз. И преди е имало подобни сигнали, с различни безпочвени твърдения, но проверките са ги опровергавали. Слуховете за риск от замърсяване се разпространяват периодично и регулярно и според мен идват от недоброжелателни конкуренти с цел да  увредят българския туризъм. Цялата тази пропаганда, която се води от години в туристическия отрасъл, е тенденциозна. Смело мога да кажа, че българският туризъм и плажовете са на много високо ниво спрямо други дестинации не само в Европа, но и в световен мащаб. Всеизвестно е, че българските плажове, отдадени на концесия или под наем, имат много сериозна регулация. Всяка година се обезпаразитяват, почистват се всекидневно, обезпечени са с водно спасяване, медицинско и реанимационно обслужване - в много малко държави има такива изисквания и практика. 

- А според вас има ли някаква опасност да се стигне до замърсяване на морската вода?

- Не мисля, че има такава опасност, такова е мнението на експертите. Доколкото ни е известно, в Украйна няма някаква екологична катастрофа от взривения язовир или от друго. Черно море не е малък воден басейн и дори в Украйна да има някакво замърсяване, то е локално и е достатъчно далеч, за да достигне до нас. Да не забравяме, че това евентуално замърсяване трябва да премине първо през румънското крайбрежие и ако това се случи, то ще бъде засечено първо от румънските власти. Засега такива индикации няма. Водещи наши океанолози и еколози посочиха, че морето има способността да се самопочиства и дори и нещо да попадне в него, то ще е точно като капка в морето и няма да се отрази по никакъв начин на чистотата на водата. 

- Забелязвате ли отлив на туристи заради войната в Украйна?

- За съжаление действително към момента се наблюдава отлив на туристи - не само заради опасенията, свързани с проблема с язовира в Каховка, но и като цяло заради войната в Украйна. Военните действия, които се водят, определено оказват негативно влияние, туристите от европейски държави като англичани, германци, скандинавци имат притеснения, защото смятат, че България е много близо до конфликтната точка. От друга страна, в туристическия бранш вече има голяма конкуренция - хората имат свободата да избират между стотици дестинации и всяка информация, свързана с военни действия или друг потенциален риск в даден регион, влияе негативно върху посещаемостта. Чуждите туристи следят тези процеси и фактът, че близо до България има военен конфликт, безспорно създава напрежение и притеснение сред туристите. Защото те не си дават сметка колко близо е това до нас и не могат да преценят дали има реална опасност. Такава опасност няма и както всички, които работим в туристическия бранш, така и държавата правим всичко по силите си да внесем спокойствие. Но негативните публикации по медиите и в социалните мрежи не водят до нищо добро за българския туризъм. В тази връзка българският туризъм има действително нужда от подкрепата на медиите и от по-добра и широкоспектърна реклама на европейския пазар. Има необходимост пред широката общественост да се поднасят реално фактите такива, каквито са, така че хората да са спокойни, а не да се тиражират стряскащи сензации, които нямат общо с действителността. Много туристи дори  не знаят къде се намира България и какво предлага. А ние имаме много добър продукт и за зимен, и за летен туризъм. Апелираме не само държавата, но и всички представителни браншови структури да популяризират този продукт.  

- Какво е състоянието на плажовете, има ли проблем с водноспасителната дейност този сезон?

- Липсата на кадри е доста сериозен проблем, но засега се справяме. Плажовете са обезопасени напълно, от началото на юли до края на август на всяка вишка ще има по двама спасители. Засега все още съставът е редуциран, защото няма много туристи и повече спасители са съсредоточени в зоните, където има плажуващи. Плажовете са в изрядно състояние и от 1 юни са официално отворени. Вече минаха първите проверки от страна на Министерството на туризма, които констатираха, че плажовете са перфектни, в изрядно състояние и отговарят на всички изисквания за летния сезон. Такава атестация след проверките получиха трите ивици в Слънчев бряг - Северен, Централен и Южен, Южния плаж в Несебър, "Олимпийски надежди" в Равда, Поморие-Изток, Созопол Централен и Созопол Хармани, както и трите ивици на къмпинг "Каваци". 

- Как започна сезонът, оправдаха ли се очакванията за значителен ръст на туристите?

- За съжаление надеждите, че стартираме сезона с голям ръст на туристи, не се оправдаха. За това допринася и лошото време, само допреди няколко дни беше студено и дъждовно. Посещаемостта на плажовете е ниска, но такава е тенденцията през последните години - сезонът стана много кратък, продължава едва 40 до 60 дни. Това е реалният туристически сезон, започва  по-късно с месец, дори с месец и половина. И това се дължи преди всичко на неблагоприятните климатични условия, времето през май и юни през последните години не е подходящо за плажуване. Смело мога да кажа, че плажовете ни са перфектно подготвени, отговарят на всички европейски и световни изисквания, покриват най-високите критерии и очакваме съответно и български, и чуждестранни туристи да се възползват от този цялостен туристически продукт, който се предлага в България и който няма конкуренция по отношение на съотношението качество-цена. Надяваме се, че до няколко дни курортите ще се напълнят. И както казах, от огромно значение за успешен сезон и за туризма като цяло е популяризирането на плажовете ни, защото успешният морски туризъм е зависим най-вече от плажните ивици. А България има прекрасни плажове с едни от най-големите и чисти пясъчни ивици. Трябва да успеем да се справим или поне да ограничим, доколкото е възможно, провокациите от конкуренти, които целят да навредят на нашия туризъм с цел собственото си облагодетелстване и пренасочване  на туристопотока към други дестинации извън България. 

- Ще има ли поскъпване на плажните услуги?

- Никакво поскъпване няма да има на чадъри и шезлонги за новите концесии, които бяха подписани през последните 3 години. Всеки концесионер е спечелил търга с цената, която е предложил за тези екстри и няма право да променя цените до края на концесията. Това е заложено в концесионните ни договори и трябва да признаем, че е в ущърб на концесионерите. Защото инфлацията е голяма, а ние нямаме право да актуализираме цените в съответствие с инфлационния индекс. В същото време обаче ежегодно концесионните такси, които плащаме на държавата, са обвързани с този инфлационен индекс и всеки концесионер плаща с всяка изминала година все по-голяма такса към държавата. Когато са налице форсмажори, свързани с инфлацията, това е пагубно за концесионерите. Но това е въпрос, който стои на дневен ред и очакваме държавните институции да помислят сериозно по този проблем и да намерят решение по какъв начин могат да облекчат наемателите и концесионерите. Но независимо от това уверявам всички туристи, че този проблем по никакъв начин няма да доведе до по-ниско качество на продукта, който предлагаме, напротив - продължаваме да поддържаме възможно най-доброто ниво на качество и обслужване. 

- В началото на този сезон се лансира идеята за онлайн резервации на чадъри и шезлонги по ивиците, има ли вече такава практика?

- Няма такава практика за онлайн резервации, защото на плажните ивици това трудно може да се осъществи. В определени зони от ивицата, които са предоставени към хотелите или на заведения, би могло да се урегулира и да се правят онлайн резервации чрез приложения. Но в курортните комплекси, където ивиците са много големи, няма как да се организира и приложи на практика такъв вид резервации. В този бизнес човешкият фактор е основен и незаменим и няма как да се подмени с интерактивни услуги. 

- Очаквате ли неприятни изненади в началото на сезона?

- Надяваме се неприятната изненада да е било лошото време, което вече отмина. А оттук нататък си пожелавам изненадите да бъдат само приятни и да са повече както за нас, така и за гостите, които са избрали за своята лятна почивка Българското Черноморие.  

- Какво се случва с клубния живот в Слънчев бряг?

- Повечето клубове вече отвориха. За първи път дискотеките по плажовете отварят толкова късно, причината отново е лошото време, но и също заради късното стартиране като цяло на сезона. Има и допълнителни фактори, които оказват влияние, например по време на ковид кризата туристите намаляха и положението не беше добро особено през юни. Лека-полека започна възстановяване, но и войната оказа влияние и сега се надяваме постепенно да се върнем в нормален ритъм. Преди години сезонът започваше в началото на май и приключваше в края на септември. Надяваме се с общи усилия и с помощта на държавата да обърнем тази тенденция и да успеем пак да удължим сезона. Скъсяването с цял месец влияе сериозно върху туристическия бранш. 

- Работят ли атракционите на плажа и с какви цени?

- Всички атракциони в Слънчев бряг, Несебър и по други плажни ивици вече работят. Те се стопанисват и отдават от различни собственици и всеки от тях определя сам цените, но като цяло цените на атракционите са много конкурентни спрямо други туристически дестинации в чужбина. Разбира се, има повишение заради инфлацията, заради поскъпването на горивата, повишението на заплатите, но ръстът е незначителен. Освен обичайните водни парашути, джетове, банани, на няколко плажа, сред които Каваци и Слънчев бряг-Юг, се утвърди новата услуга туристите да могат да стигнат до плажните заведения по море с лодка или яхта, без значение дали е наета или тяхна собствена. Те могат да акостират на около 300 метра от брега, на котва, а от заведението изпращат малка лодка, за да вземе туристите и да ги транспортира до най-близкия воден коридор на брега. Така туристите, които са решили да плават в морето, ще имат възможност да слязат на брега, да посетят заведение за обяд и отново да продължат разходката си. В Созопол на централния плаж отвори врати нов изискан ресторант на плажа Elvis Kitchen с шеф-готвач, който е работил в Дубай. От същия висок клас и много популярни са  Za Zu на Южния плаж в Слънчев бряг и CAVO Beach на Каваците, които работят с дневни партита. Концепцията е ориентирана в стил дневни заведения за хранене, които канят световноизвестни изпълнители, а вечер работят като изискани ресторанти и предлагат гурме и молекулярна кухня. Харесват се и от най-претенциозните туристи. 

Това е той:

Концесионерът на Южния плаж в Слънчев бряг Кирил Спасов е един от най-опитните в България

Бивш състезател и републикански шампион по ски алпийски дисциплини

Повече от 20 години работи в сферата на туризма, през последните 11 години се занимава изцяло с плажен бизнес

Бил е концесионер на Южния плаж в Слънчев бряг, в момента заема там мениджърска позиция

Компанията му държи концесиите на Южния плаж в Несебър и на Централната ивица в Созопол 

Той е първият концесионер, осигурил безплатни плаващи столове за хора с увреждания

Семеен, има двама синове