0

З а да се намали напрежението в опорно-двигателния апарат, най-добре е децата да седят с гръб, опрян на седалката на чина, със симетрично разположени рамена. Краката следва да са с добра опора на земята, сгънати на около 90 градуса в коленните и тазобедрените стави. Такива насоки за правилна поза в час отправи детският ортопед травматолог д-р Явор Пукалски в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

„Всякакви пози, при които има прегърбване, сядане на една страна с кръстосване на крака, повдигането им на седалката и т.н., ще доведат до преумора на определени мускулни групи и най-малкото болки“, подчерта специалистът пред „Телеграф“. Д-р Пукалски допълни, че не е препоръчително децата да свиват и качват единия си крак на стола, докато са седнали.

Вкъщи

Бюрото и столът в детската стая вкъщи също трябва да бъдат подходящи за писане на домашни. Ученикът трябва да има възможност да заема оптималната поза на седене не само на училище, а и у дома. „Столовете с регулируема височина са чудесни в това отношение. Ако столът е по-висок, липсата на такава функция може да бъде компенсирана с използването на подложка за краката. Много от офис столовете на пазара вече имат и допълнителна опора на нивото на кръста (или такава може да бъде закупена), което е чудесна екстра“, казва ортопедът. Височината на бюрото трябва да бъде такава, че ръцете на малчугана да могат да бъдат отпуснати свободно на него с лакти, които са сгънати наоколо 90-120°. Специалистът припомни, че преди години е имало множество статии и реклами, афиширащи теоретичните ползи от т.нар. стоящи бюра. Дългосрочното проследяване и анализи обаче не дава доказателства да имат значими практически плюсове.

Риск

Някои деца не обичат да стоят на бюро и предпочитат да пишат домашни или да се упражняват на масата във всекидневната. Това обаче крие рискове. „Рисковете при работа в неергономична поза, особено за по-дълги периоди от време, са свързани най-малко с поява на болка и дискомфорт. Това директно се отразява на концентрацията и когнитивните способности на детето“, обясни д-р Пукалски.

istock

Затова той не препоръчва създаването на подобни лоши навици от ранна детска възраст, освен ако масата във всекидневната или кухнята не създава оптимални условия както по отношение на позата, така и по отношение на осветлението.

Стречинг през малкото междучасие за концентрация

Според препоръките на СЗО децата под 5-годишна възраст трябва да прекарват поне 180 минути дневно в някакъв тип активни физически занимания, а тези между 5 и 17 г. – поне час дневно, спортувайки или занимавайки се с интензивни физически дейности. Любими игри като скачането на въже, гоненица и други подобни са лесен и забавен вариант по-малките да съчетаят полезното с приятното – особено в голямото междучасие. В малките почивки между часовете лека гимнастика, комбинирана със стречинг би се отразила благоприятно както на мускулатурата, така и на възможността за концентрация, даде за пример д-р Пукалски.

istock

Тренировки с тежести категорично не са подходящи за малките. „В случай че родителите или детето искат да работят в посока мускулна сила, упражнения, включващи тежестта на собственото тяло, както и различни видове ластици, са удачни 3-4 пъти седмично. Ключов момент тук е адекватното време за възстановяване между дните за тренировки. Не бих препоръчал класически силови програми преди влизане в юношеството“, каза специалистът. Той обясни, че ставите и растежните зони на подрастващите са доста чувствителни на повтарящи се големи натоварвания. Болестта на Shinz и на Osgood-Schlatter са само някои от най-честите причини младите спортисти да търсят консултация с ортопед. Ето защо дори и при спортове с по-равномерен интензитет трябва да има мярка. „Независимо за какъв спорт говорим обаче винаги препоръчвам загряване преди самата тренировка“, подчерта ортопедът.

Преглед при ортопеда всяка година

За максимално ранно диагностициране на гръбначните изкривявания родителите трябва да водят децата си на преглед при ортопед на определена възраст. След започването на първи клас това трябва да се случва всяка година. Родителите могат да се насочат към специалист, ако забележат признаци на изкривяване.

istock

„Разлика във височината на рамената или лопатките, в двете половини на гръдния кош, в разстоянието между хълбока и отпуснатата покрай тялото ръка, в дължината на краката, както и накланянето на тялото или кръста на една страна са някои от по-честите клинични признаци на сколиозата, които могат да се забележат с просто око“, разясни д-р Пукалски. Той подчерта, че окуражава всеки родител с притеснения относно позата на детето си да потърси консултация с ортопед. 

Как да изберем подходяща раница

Ортопедът в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ даде съвет и как родителите, които са оставили купуването на раница за септември, да изберат най-подходящата. От ергономична гледна точка оптимално е тя да бъде не по-тежка от 1/10 от масата на детето, с широки, удобни презрамки, добре прилепната към гърба на малчугана, по възможност с колан през кръста, който да даде допълнителна стабилност и да разпредели по-равномерно тежестта. „Разбира се, всичко описано горе има смисъл, ако раницата се носи симетрично на двете рамена“, подчерта д-р Пукалски.