0

С амо часове след като за 93-ти път празнува своя имен ден, ни напусна една от емблематичните личности на София - звънарката на патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ Мария Зъбова.

В продължение на 40 години тя изкачваше по три пъти в събота и неделя 220 стъпала, водещи до камбанарията на храм-паметника. Освен това и на всички големи християнски празници през седмицата, а също и при посрещане на чужди държавни глави, висши църковни йерарси и големи събития. Като например посрещането на футболистите ни през 1994 г.

Гонения

Мария Зъбова е родена на 26 май 1929 г. в Чирпан. Завършва френския колеж "Сен Жозеф" в Пловдив. Семейството й е заможно и след 1944 г. било подложено на преследване от новата власт. Три години тя напразно се опитва да запише медицина, но не й разрешават. Накрая й помага антифашистът Златан Тафраджийски, три пъти изправян пред взвода за разстрел от царската власт. "Всички други места са заети. Остава като възможност само висша математика", казва й той. Така завършилата колеж с хуманитарна насоченост Мария записва да следва през 1950 г. висша математика и физика в Софийския университет.

Съдби

В София започва да пее в църковния хор на "Свети Александър Невски".Тук тя се запознава през 1953 г. с бъдещия си съпруг Иван Петров-Йохан, който е семинарист. През 1956 г. двамата се венчават тайно в Драгалевския манастир. Неговото семейство също е подложено на преследвания. Малко не им достига да отпразнуват златната си сватба - Иван почива през 2004 г. През 2002 г. БНТ създаде за двамата филма "Любов от пръв поглед" с автор Цветомира Иванова и режисьор Михаил Венков. Раждат им се три дъщери - Ани, Вирджиния и Ива. През 1961 г. Мария Зъбова печели конкурс на ЮНЕСКО за работа в Алжир, но властта не я пуска да замине. Това става чак след години, когато все пак успява да замине за 2 години на работа в Тунис. След това преподава в Института за чуждестранни студенти, води курсове по математика към "Всестранни услуги", дава частни уроци на кандидат-студенти. И от 1 февруари 1985 г. почти до смъртта си е "празничен звънар" на патриаршеската катедрала. Преди това три години била камбаните с Йони, син на покойния дякон Стефан Марков. А още по-преди - със своя предшественик бай Илия.

Призвание

Всеки път, когато наближа камбаните, настръхвам. Толкова съм привързана към тях, че докато мога, ще ги бия - казваше леля Мария. - Ангажиментът с камбаните е толкова суров, от такова естество, че крие много рискове за здравето - през зимата студ, през лятото жега... Било е какво ли не - бури, гръмотевици, градушки. Но камбанният звън носи здраве, убедена съм в това - ето, аз съм живият свидетел. За толкова години аз не съм боледувала нито веднъж.

На пръв поглед - казва леля Мария - на човек може да му се стори, че биенето на камбаните е едно елементарно физическо действие, но не е така. Първо - трябва да си много здрав физически и с много здраво сърце. Освен това - винаги трябва да си на разположение на синода. Когато посрещахме чудотворната Йерусалимска икона на Св. Богородица през 2000 г.,бих камбаните два часа без прекъсване

И един час, когато я изпращахме. А при първото идване на Симеон Втори - три часа и двайсет минути, без да спирам.

Най-голямата тежи 12 тона

Храм-паметникът "Св. Александър Невски" по своя размер и украса е сред най-внушителните в света и най-големият православен храм на Балканския полуостров. Над главния сводест вход се издига камбанарията, която завършва с купол. Той е опрян на три колони, между които има широки отвори, през които се виждат 12-те камбани. Общата им тежест е около 25 тона. Най-голямата тежи 11 758 кг, а езикът й - 780 кг. Диаметърът й е 2,70 м, а височината - 2,80 м. Най-големите камбани са украсени с релефни изображения - икони на Иисус Христос, Св. Богородица, Свети. Александър Невски, Св. св. Кирил и Методий и възпоменателни надписи. Камбаните са излети през 1911 г. в Тула и Москва. Монтирани са на камбанарията през 1912 г. с помощта на мощни скрипци и волски впряг. За да се издигнат камбаните на 54-метровата височина, се е наложило волският впряг да стигне почти до сградата на банката. А истински Божи знак е, че на най-голямата е изсечена датата на изработването им - 26 май 1911. На тази дата през 1929 г. е родена Мария Зъбова.