0

Ф ермери от Северна и Южна България и още 9 европейски страни излизат с трактори в областните градове на протест в сряда. Машините ще блокират улици между 11 и 16 ч., съобщи за “Телеграф” Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Съорганизатор е Националният съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ). Сега предупреждаваме, но при нужда влизаме в София, увери Костадинов.

Недоволство

Недоволството на родните фермери е заради липса на фитосанитарен контрол на зърното от Украйна. Против сме да влиза зърно, третирано с неодобрени препарати за ЕС. Украйна не е длъжна да спазва високите стандарти на защита като нас. Пшеницата и слънчогледът оказват натиск на цените тук, защото товарите минават през Полша и Румъния като през коридор, а ние ги отваряме. Стоката е не само с ниско качество, но и не знаем с какво е заразена, обясни Костадинов.

ГМО

Той каза, че БАБХ няма собствена лаборатория, а международни фирми за контрол в Украйна издват документ за придружаване. Същата фирма с офис в България пък удостоверява, че стоката, която влиза, е годна, обясни схемата шефът на зърнопроизводителите.

Той изтъкна, че 30 млн. декара ниви в Украйна са чужда собственост и са без ограничения за отглеждане на ГМО. От влязлата тук продукция се правят фуражи и храна на хората. Според Костадинов и слънчогледът, и пшеницата от Украйна остават на нашия пазар, а българските са по складовете на зърнопроизводителите, защото са произведени по-скъпо.

В украинския слънчоглед има съмнения за наличие на канцерогенното растение амброзия, упорит плевел, който масово може да навлезе в нивите. Ако части от него попаднат в олиото, то става негодно за консумация. Искаме карантина и да не влиза боклук в страната, допълни той.

Протестиращите фермери от всички страни предупреждават, че са дискриминирани заради безконтролния внос, понеже членовете на ЕС използват препарати и активни вещества за растителна защита, които са по-скъпи, но по-безопасни, а няма изисквания към вноса.

Чехия

Фермерите са подписали декларация, която ще бъде внесена на 14 септември в Съвета на министрите на ЕС от Камарата на земеделците на Чехия. Копие от нея ще получи и служебният министър Явор Гечев. Декларацията е в защита и на животновъдите от Нидерландия, които са принудени да унищожат голяма част от стадата си.

В Добруджа протестите ще са и срещу проучването за шистов газ, които могат да отровят подземното езеро в района, източник на чиста вода, допълни Костадинов.