0

М асирани проверки по жилищните сгради в София за кражби или технически проблеми стартираха от началото на новия отоплителен сезон. Експерти от „Топлофикация София“ и от топлинните счетоводители обикалят сградите по сигнали и в такива избрани на случаен принцип.

От столичното дружество вече са направили 32 ревизии в сгради етажна собственост, съобщиха оттам в отговор на запитване на „Телеграф“. По инициатива на клиентите са проверени още 12 сгради. 131 са заявените от фирмите за дялово разпределение искания за проверки. За тях потребителите са информирани с писмени съобщения с дата и час на посещението във входовете на сгради етажна собственост.

Инспекция 

Проверка може да бъде извършена съвместно с фирмата за дялово разпределение при сметка за сградна инсталация над 50% от общото потребление в сградата, обясниха от „Топлофикация“.  В резултат на инспекция в блок в „Люлин“ 6 е установено, че от 23-те апартамента осем не са осигурили достъп.

В конкретната сграда само 43 на сто от подаваната в абонатната станция топлинна енергия отиват за отопление, а излъчваната от сградната инсталация е над 50%. При инспекцията е установено още, че срокът на уредите в тази сграда изтича догодина и трябва да бъдат подменени с дистанционни преди началото на следващия отоплителен сезон.

Хитрост 

Заради неосигурен достъп за отчитане на уредите след края на  миналия отоплителен сезон в 2896 имота от общо 200 000, които се обслужват от „Техем“, е наложена наказателна мярка, а именно потребление на пълна мощност. Тази процедура се прилага съгласно изискванията в наредбата за топлоснабдяване. Голяма част от тези имоти са трайно необитаеми, обясниха от топлинния счетоводител “Техем“ за „Телеграф“. 

Клиентите, които са избрали „Топлофикация“ за дялово разпределение и не са осигурили достъп, са 2,5 на сто от всички. Някои от тях обаче обитават имотите си и са се спасили от високите сметки, като са заявили по-ниско потребление през този отоплителен сезон, обясниха от столичното дружество.  

КЕВР реже цените на ВиК с неизпълнени инвестиции

През 2023 г. 15 регионални ВиК оператори ще получат по-малко увеличение на цените на ВиК услугите в сравнение с одобрените в 5-годишни бизнес планове, съобщи КЕВР. За шест дружества действащите към момента цени дори ще бъдат намалени. За 5 регионални ВиК в  областите Варна, Плевен, Русе, Смолян и Стара Загора се предлага по-високо увеличение. Преди намалението на цените регулаторът да извърши по-пълна проверка и да даде конкретни указания във връзка с неизпълнение на изискванията, поиска МРРБ.