0

С ветофари, пътни знаци, кръстовища и зебри ще бъдат поставени на площадките по безопасност на движението в школските дворове.

Благодарение на тях децата ще се учат как да пресичат правилно и да реагират в различни ситуации на пътя не само на теория, а и на практика.

Брой

Вътрешни и/или външни площадки ще бъдат изградени в още 249 школа със средства по изпълняваната за трета година национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Сред тях е Българско средно училище „Д-р Петър Берон“ в Прага. „Проектът е с умален размер на средата около децата – има училище, паркинг, улици, велоалеи, пътни знаци, пешеходни пътеки, светофар. Ще разчертаем повече кръстовища, за да бъде възможно да прилагаме различни правила за движение“, сподели пред „Телеграф“ учителката Евгения Йотова.

Очила

Те ще закупят и велосипед с каска и два комплекта симулационни очила, които ще показват на големите влиянието на алкохола и дрогата. „Целта ни е да има повече варианти за работа, децата да влизат в различни роли – пешеходци, шофьори, велосипедисти. Искаме не само да се научат на правилата за движение и как да ги прилагат, но и как да се пазят на пътя“, допълни учителката. Вътрешната подвижна площадка ще бъде във физкултурния салон. Тя също ще има знаци, светофари, конуси, които ще могат да се вадят и прибират при необходимост. Площадките няма да се използват само в рамките на часа на класа, когато по принцип се водят уроците по безопасност на движение по пътищата. Те ще се ползват при състезания и различни игри. „В края на състезанието няма как да не приложим всички знания за знаците. Трябва да е забавно и интересно“, коментира Йотова. Ако дадена ситуация не е ясна на някое от децата, те ще влизат в различни роли, за да я отиграят.

Забавачки

135 забавачки също ще получат средства за площадки. Сред тях е Детска градина №42 „Българче“ във Варна. „Предвид многото пътни произшествия с участието и на деца, решихме да кандидатстваме по проекта. Те трябва да знаят къде и как се пресича, какво трябва да направят преди това“, сподели пред „Телеграф“ главният учител Елена Колева. Тя допълни, че имат обособен кабинет по БДП, но той е малък и се работи по-трудно. „Когато е отвън, ще имитираме истинско кръстовище и улици и така ще бъде по-лесно децата да се научат как се пресича“, каза още учителката.