0

- Г-н Иванов, какъв е вашият коментар за новото правителство?

- На този етап мога да кажа само, че е добре, че все пак има някакво редовно правителство. И толкова, защото има една приказка, че не трябва да се радваме на нов началник и малко прасе, тъй като не се знае каква свиня ще излезе. Народът го е казал. Дано да излезе нещо добро и това, че ще си гледат в работата и ще се контролират един друг. Това не е лошо и може да се получи нещо, което по принцип трябва да бъде.

- Изчисления на база цените на едро сочат, че потребителската кошница е само с 10 лева по-скъпа в началото на юни спрямо същия период на миналата година. Защо обаче скокът на храните е по-осезаем в магазините на дребно?

- Потребителската кошница е с 9% разлика при храните. Общо взето, такава е тенденцията и в Европа, но на световните пазари в момента има абсолютна стагнация при зърното. Цената на пшеницата е около 220 долара, което е на нивото от 2019 година, независимо от по-високите производствени разходи. На пазара на царевица ситуацията е аналогична. При олиото цените паднаха до 800 долара за тон, което е на нивата от 2014 - 2015 година. Намалението на вътрешния пазар се усети малко по-късно, тъй като много хора са заредили по-скъпа стока. И както обикновено, пазарът на дребно реагира доста по-бавно от динамиката при търговията на едро, когато има спад на цените, а доста по-бързо, когато има ръст. Но рано или късно намалението ще се види и в търговията на дребно.

- Ако наистина кошницата ни е поскъпнала с 10 лева, едва ли ще бъде толкова осезаемо, а всъщност хората усещат драстично увеличение при храните.

- Към момента почти е постигнато равновесие при цени на едро и на дребно. Но това се отнася за основните храни като ориз, боб и други. При свинското месо на дребно има леко увеличение, но на едро цената му не се е променила през последните три години. Буквално е на едно и също равнище. Забелязва се някакво намаление на предлагането на месо, но още сме далеч от точката, в която ще се усети възходящ тренд. При търговията на дребно има доста нарушени баланси във връзка с рязкото поскъпване на разходи, ресурсите, цената на труда, тъй като няма как да намерят работници при старите ставки. Това е и една от причините да има по-висока инфлация, другата е чисто тривиална, а именно, че някои от търговците се презастраховат, а други са водени от желание за трупане на по-високи печалби. Като цяло обаче вече се наблюдава едно сравнително добро пазарно равновесие. Картината е много различна от това, което беше през същия период на миналата година. Причината е, че има яснота в цените на енергийните ресурси, има предвидимост, има добра стиковка между търсенето и предлагането, които няма да позволят да видим резки колебания в цените, дори и да искат. Вече има фактор, а именно политическа стабилност и може би лятото ще е много спокойно. Единствено притеснения може да има около пресните плодове и зеленчуци, което е продиктувано от измененията в климата. Тази пролет е много влажна, което оказва влияние на пазара и би било добре по-бързо да се стигне до някакво стабилизиране на времето, тъй като това създава определени сезонни колебания. Размества цените, и то основно на полско производство.

- Кога да очакваме първото производство на домати от полето?

- Открито производство почти няма. Има растения, засадени под найлонови или полиетиленови съоръжения, които ще излязат към края на месеца. Тогава ще има масово предлагане. Ако времето се затопли, ще видим доста бързо тази тенденция за поевтиняване на пресните плодове и зеленчуци, които са на пазара. В момента дъждовете затрудняват много и брането на реколтата от череши и се образува едно неритмично предлагане и по-дълго задържане на цените. Все още не сме стигнали равновесната им цена и все още има доста високи нива от 7 лева. Това, което се наблюдава в търговията на едро, е, че нещата тръгнаха доста по-бързо при предлагането на череши специално. Буквално всеки ден цените падат, но още сме достигнали характерната за сезона цена, защото все още няма масово предлагане на череши. Това обаче зависи от времето. Като цяло има укротяване на пазара и стабилизация. Млечните продукти тръгнаха надолу, такава е и световната тенденция. Абсолютно всички индекси на храни според данни на ФАО в момента са в намаление. Само захарта поскъпва, и то доста сериозно на световните пазари. Това е вследствие геополитически проблеми, свързани с Бразилия и Индия. Там тепърва ще наблюдаваме как ще се развиват нещата. Според мен ще са добри реколтите, които излизат на пазара. Все още това не се е усетило на вътрешния пазар. Да се надяваме, че няма да има значително повишение, защото и към момента цената на захарта е достатъчно висока. При птицевъдството и яйцата нивото на цените се нормализира и се задържаха на 33-35 ст., което е доста далече от пиковите нива, които видяхме миналата година. Същата е тенденцията и при телешкото месо, където цените са в равновесие. Най-хубавото е, че е постигнато пазарно равновесие и спряха възходящите трендове. Има слаби колебания, но не породени от някаква движеща сила в посока нагоре, а по-скоро надолу.

- Как ще се отрази забраната за внос на зърно от Украйна у нас?

- Няма да се отрази на крайните пазарни проявления. Това ще подпомогне до някаква степен, но в никакъв случай няма да реши проблема на нашите производители. Добре, че се удължи въпросната забрана за по-дълъг период от време. В момента цената на слънчогледа е около 600 лева, което се дължи на безмитния внос и подбиването на цената. А пазарът е толкова обтегнат, че това няма да доведе до увеличение на цените, а по-скоро ще подпомогне нашите производители да се освободят от миналогодишната реколта. Не бих казал, че ще реализират и печалба, а по-скоро ще я продадат с рентабилност около нулата или под нулата. Не се очаква да има промяна на цените вследствие на тази забрана.

- Зърнопроизводителите искат забрана за внос на олио, какво ще се случи, ако и това решение бъде взето?

- В момента цената на слънчогледа и олиото са на нивата от преди четири години, а ако сложим някакво ниво на разходите за труд, енергия и т.н., спадът в цената, който сега се наблюдава, би трябвало да е по-голям, но бавно реагира тази система. Има цени на едро от 5-5,50 лева, което е много високо ниво, но слез известен период от време и там ще се нормализират нещата, защото пазарът е доста свит, доста труден за реализация. В крайна сметка има свръхпредлагане на олио и много ниско търсене в световен мащаб и постоянно понижаващата се цена на световния пазар ще се отрази и у нас. Тоест ще има една нормализация. Що се касае до искането на производителите за ограничаване на вноса на олиото, то това е същото като при зърното, ще повлияе на реализацията на продукцията на нашите производители. Защото вносът на олио винаги намалява продажбата на слънчоглед. Не знам дали ще им уважат мярката, но имат основание да го искат.

- С колко ще поевтинее потребителската кошница с тези 27 продукта, когато излязат евтините български плодове и зеленчуци в края на юни?

- Трябва да кажем, че 5 лева разлика в потребителската кошница се дължи на плодовете и зеленчуците от тези 10 лева, а останалите - от хранителните стоки. При храните към момента не се очаква никаква промяна или ако има, те ще са в рамките на стотинки, което е нормално за пазара. Появата на по-евтини плодове и зеленчуци ще повлияе с 2 или 3 лева намаление на общата сума за тези 27 продукта. Тоест оскъпяването на храна ще падне от 9-10 на сто до 7 на сто. Абсолютно се следва тенденцията, че пазарът функционира нормално. Естествено, има отделни явления, които са плод на субективни дейности, но като цяло функционира нормално. Ще има намаление на потребителската кошница, особено ако потребителите предпочетат да сложат в кошницата повече плодове и зеленчуци. Лукът е една от стоките, които държат много висока цена заради изключително лошата миналогодишна реколта в държави като Германия и Полша, откъдето традиционно внасяме. Тази цена, която е с над 100% по-висока спрямо 2022 г., ще паднат с появата на повече пресен лук. Същото се случи и при пресните картофи и всичко това ще оформи една потребителска кошница, която е доста по-евтина от равнището в момента и въпросните 9-10 лева ще паднат до 5-6 лева. По-скоро се очаква задържане на сегашните равнища, а на някои стоки и намаление.

- Наблюдавате цените в цялата страна, къде е най-евтино и най-скъпо в България?

- До 2021 година имаше отчетлива разлика по регионите - като във Варна, Благоевград беше по-скъпо, макар че не е логично, тъй като районът на Сандански е близо и логистиката е евтина. От 2021 г. по време на енергийната криза буквално има едно изравняване на цените. В райони като Добрич може да намерим най-евтиното брашно, а в морските градове може да се видят и най-високите цени на определени продукти. Като цяло в големия пазарен център има най-евтините и най-скъпите стоки, а това са София и Пловдив. Там може да се намери от даден артикул както най-ниската, така и най-високата цена. Най-изгодно за пазаруване е в големите търговски центрове в София и Пловдив.

- Какви мерки трябва да се предприемат за пазара на храни?

- По отношение на информационната система с цените е полезно и би следвало да се надгражда. Тя не би навредила и би била полезна за по-правилни управленски решения. При всяко едно отношение наличието на стабилност ще доведе до успокоение на пазара и много голяма част от паразитите изчезват. Наличието на парламент и правителство дава много повече възможност за контрол и намеса и пазарът да функционира по правила.

Това е той:

Роден е през 1971 година

Завършил е аграрна икономика в УНСС

От 1997 до 2000 г. заема последователно длъжностите експерт, главен експерт и ръководител на сектор, а от 2000 г. е началник-отдел "Надзор" в комисията

От февруари 2010 г. е член на ДКСБТ

От 20 май 2015 е председател на надзорния орган