0

- Г-н Нешков, вече са ясни резултатите от изборите в С. Македония. Какво се случи там, на какво сме свидетели?

- Първо да трябва да припомним по какъв начин беше проведена предизборната кампания в Македония, кои бяха основните диспути в кампанията както за президент, така и за парламент. Това е важно, защото темата „България“ присъстваше във всички предизборни дебати, дискусии и срещи. Това е важно, за да може българският зрител, слушател или читател да знае какво се случва у нашия най-близък съсед.

Второто нещо е съдържанието на темата „България“. Идентично – така, както било в най-лошите времена 1919-а, 1945-а, всичкото онова, на което българите са били подложени през изминалите 120 години и са били преследвани, днес имахме вербална агресия не само срещу местните българи, но и срещу страната ни.

- Завърна ли се тази вербална агресия?

- Тя присъстваше от сутрин до вечер. Това не беше кампания, представяща политически, идеологически проблеми, а беше състезание за говорене срещу България. В нея участваха всички без изключение. Много стриктно се изпълняваше държавната идеология, т.нар. македонизъм, който в основата е агресия и омраза срещу България.

Получи се поредната ротация в управлението така, както се е случвало през последните 30 години. ВМРО-ДПМНЕ този път смаза управляващия Социалдемократически съюз с 68 депутати срещу 18. Такава смазваща победа не е имало. А досегашният президент, който беше и кандидат, почти беше нулиран. При условие че Пендаровски е имал пет години на власт и всичките инструменти, да загуби катастрофално води до политически заключения за самия него и за партията, която го е издигнала.

Това са цифрите, но първата част от отговора ми е много по-важна и тя трябва да бъде осъзната както от обикновения българин, така и от политическия елит на страната. 

- Вчера видях в репортажи пред наши колеги, в които новият президент Гордана Силяновска да казва, че българите няма нужда да бъдат вкарани конкретно с името си като народ в конституцията, а ще останат в понятието „други“. Как ще коментирате това изказване?

- Като продължение на агресията срещу България. Това (присъствието ни в конституцията) не е хрумване на някакъв отделен индивид. Това е изискване на ЕС за започване на преговори за членство. Тя направи доста свободни изказвания и заключения, че щяла по различен начин да тълкува преговорната рамка и че имало и други начини за тълкуването и.

ЕПА/БГНЕС

Аз не знам по какъв начин би могъл да се тълкува един официален документ. Всичко това е опит да се спре евроинтеграцията на Македония. И тук изниква въпросът – с каква цел.

- Да, и ще ви попитам кой стои зад тези опити?

- Бащата на официалната идеология в Македония – македонизма, и това е Белград. Кой има полза Македония да не бъде част от ЕС и страна от НАТО да бъде дестабилизирана. Диригентът на Белград и това е Москва. То е много просто.

Последните дни ние сме свидетели на очевадни факти за случващото се на Западните Балкани. Визитата на китайския президент и представянето му като ключов, водещ, стратегически, исторически съюзник на Сърбия показва много ясно накъде отиват нещата. 

- А как се стигна до момента Гордана Силяновска да говори за български диктат? Преди 25 години като членове на тогавашното ВМРО-ДПМНЕ се декларираха като твърди поддръжници на приятелството с България. Как така се обърнаха, какво се случи там?

- Винаги е било мимикрия. В продължение на 35 години България не е правила стратегически грешки, но дали тя е получила уважение и внимание? Категорично не! Но да се говори за български диктат, за страната, която ги е спасила и е дала път към независимост на Македония, и страната, която се е противопоставила на подялбата между Сърбия и Гърция и която е помогнала по време на гръцкото ембарго.

Това показва или пълна политическа перверзия, или открито защитаване на чужди интереси. Та какъв български диктат? Ако преговорната рамка от страна на Скопие се приема за български диктат, то те трябва да знаят, че това е европейски диктат. Ако те наричат България агресор и враг, то тогава наричат целия Европейски съюз враг. 

Тя като юрист трябва да знае, че критиката и нападението срещу решенията на ЕС, когато са към една страна, всъщност са към целия Евросъюз. Така че това е още едно доказателство за нежеланието на местния режим Македония да стане част от ЕС. И македонските политици трябва да са наясно дали искат да станат част от този съюз, или не искат. Това е изборът.

България също направи много законодателни промени, включително и в конституцията, за да стане част от този съюз. Да не би в момента страната ни да е по-зле? Да не би българите да живеят по-зле отпреди 15-20 години?

Да не би правата да са им намалели? И ето може би не с необходимата скорост, но ние вървим напред и ножицата между нас и кандидат-членките става все по-сериозна. Има и още един въпрос, на който македонският политически елит трябва да отговори. Те искат ли наистина да бъдат македонци? Вие например интересувате ли се от техните идентичност и самосъзнание? Не. Ние не се занимаваме с това нещо. Докато те от сутрин до вечер защитават собствената си идентичност. От кого? Кой е този невидим враг? Коя е тази невидима сила, които само те я виждат, а ние слепците не я виждаме? Да кажат и ще им помогнем. Ето и аз ще се включа да имат и те възможност да се почувстват такива, каквито са. Но аз имам съмнение и подозрение, че те не са съвсем искрени в твърдението, че искат да са македонци. 

- А какви биха искали да бъдат?

Да обслужват чужди интереси. С тяхното си политическо поведение те не защитават македонските национални интереси. Те защитават чужди проекти. Вижте как стопират активностите по започване на преговори за присъединяване, в същото време с каква скорост натискат педала за „Отворени Балкани“, което е другото име на „Сръбски свят“. 

- Това е интересна конструкция...

- Това е преди всичко опасна конструкция.

- В този случай заплашено ли е европейското бъдеще на Северна Македония?

- Категорично, и то от самите тях. Те в момента говорят за българска блокада. Господи! Каква блокада, какво вето? Вие виждате, че дори българското външно министерство имаше хиляда повода да реагира и си мълчи. За каква българска блокада говорим...

Това е просто камуфлаж, зад който да се прикрият техните истински намерения. Ако щете, и първите поздравления, които получи Гордана Силяновска, са много показателни. Вучич и Орбан. Битката беше между двамата, кой пръв да я поздрави, а тя пък отговори на сръбски на Вучич.

- Но идваме и до момента, доколко лош е този избор за България. Не беше ли предшественикът на Силяновска Пендаровски по-сговорчив и по-умерен?

- Сигурно нещо съм пропуснал, защото такова влошаване на отношенията между България и Македония, каквото сме имали през последните 3-4 години, не сме имали досега. Всъщност началото на случващото се започна именно по време на мандата на Пендаровски. Това е единственият македонски президент, който не е направил официална визита в България.

Тогава за какво говорим? Да се движите със скъп костюм и да говорите за европейски ценности не ви прави европеец. Да прикривате белите петна от собствената си биография и да очерняте други не ви прави демократ. Пендаровски участва активно в кампанията срещу България по време на предизборните дебати. Дори по време на една дискусия той изрече една фраза: „За съжаление България е част от ЕС“. Така че аз оборвам мнението, че Пендаровски е бил по-добрият вариант. А кой вариант е добър ще решават македонците. 

- Аз питах преди всичко за това, но от гледна точна на България...

- Аз говоря от същата гледна точка. За нас е ясно, че всички – отляво, отдясно, отгоре, от небесата, имат единно мнение, че Македония трябва да бъде част от Европейския съюз. Ние не просто искаме, ние лобираме това нещо да се случи. Но няма как да станете част от нещо, ако вие не го искате. И още един аргумент, че предишните не са по-добри.

Ковачевски, когато подписва меморандума с България, споделил, че все едно някой му режел корема с нож. Това не е ли агресия и език на омразата, ксенофобия. Каква е разликата с говоренето за български диктат? Не, няма. Затова твърдя и се връщам в началото на разговора ни, че там има държавна идеология и тя се изпълнява от всички политически формации. И ние не трябва да си правим илюзии от една или друга декларация или намерения. Трябват факти. 

- Много анализатори твърдят, че острият език е бил само за предизборна употреба, а след като вече се формира власт, нещата ще бъдат различни като политическо поведение. Но все пак къде се корени езикът на омразата, от какво произхожда?

- Македонизмът. Македония в сегашния си вид може да съществува само ако има агресия към България, хората трябва да бъдат индоктринирани, възпитавани, манипулирани и насъсквани срещу България. С повод и без повод. Вижте им предизборните клипове. В един от тях българин като футболист се готви да вкара гол на празна врата. Вижте им медиите, вижте им законодателството.

Как за часове промениха законодателството със задна дата с абсолютно мнозинство, за да няма български сдружения. Тогава нямаше предизборна кампания. Беше извън нея. Да пребиваш хората, да раздаваш учебници, където българите са описвани като зверове. Да правиш публицистика за българи фашисти, окупатори и татари и не знам си какво. Това, което се случва там, е идентично на това, което се е случвало и през 1945 година, но разликата е, че сега е вербално, а не физически. Това е истината. 

- Направи ми впечатление, че в гръцката преса също се коментираха изборите, като се направиха напомняния, че Скопие има да спазва два междусъседски договора, един с България и един с Гърция. Дали и в тази посока има притеснения?

- Да, става въпрос за Преспанското споразумение, което също не се спазва. Но там има един друг момент, не е идентично отношението им към нас и към гърците. Македония е длъжна под диктовката на Белград да спазва оста Белград – Атина. Там няма такава агресия. Гърция успя да им смени името и сега македонците я наричат „нашият кум“. Но Гърция не е жертва като нас в публичното говорене така, както сме ние. Аз затова съм противник на някои призиви да правим като гърците. Спорът ни е различен. 

- Добре, сега за вътрешните проблеми. Ще се стигне ли до съставяне на правителство, след като трябват само трима депутати за мнозинство? 

- Да, да. Категорично. При тази конфигурация, дори ако привлекат най-малката формация, която има 6 депутати, пак ще имат правителство. Всъщност те ще направят мнозинство, в което ще има поне 80 депутати. 

- И накрая каква ще е ролята на албанците в новото управление?

- Това е въпрос, на който отговорът ще стане ясен в близките месеци. Защото всички албанци, включително и досегашната опозиция, която ще управлява вероятно с ВМРО-ДПМНЕ, твърдяха, че трябва да има промяна в конституцията. Е, сега трябва да видим дали албанският политически блок начело с Арбен Тарвари е бил искрен, Защото те искаха в рамките на 6 месеца промяна в конституцията и започване на преговори. Ще видим дали това ще се осъществи. 

- Значи ли това, че албанците ще са корективът, който ще държи албанците в проевропейска посока?

- Това беше предизборната реторика. Ще видим. Имаше и друга албанска – на Али Ахмети, който управляваше с досегашните управници, който също беше на тази позиция. Но това беше в по-голямата си част площадна пропаганда. 

- Накъде тръгва Македония?

Наникъде. Затъва. Защото ако отказва да спазва договора от Преспа и да спазва договорната рамка, не виждам и милиметър напредък. Това ще е и официализиране на подчинението на чужд геополитически проект.

Това е той

Любчо Нешков е български журналист

Той е роден на 29 юли 1964 година в Скопие

Нешков е собственик на агенция БГНЕС

Завършил е история и журналистика в Софийския университет „Свети Климент Охридски“

Работи като журналист във вестник „Стандарт“, а по-късно в Българската национална телевизия

Нешков става известен с репортажите си, отразяващи кризата в Косово през 1998-1999 година.