0

П олицаят, който спаси на 14 февруари дете в основно училище в Пловдив, не се чувства герой. Старши инспектор Илиян Гвоздев е имал и други случаи, в които е оказвал първа помощ и е бил награждаван многократно за работата си през последните 15 години, откакто е в системата на МВР.

„Аз мисля, че това е една нормална човешка реакция и е добре всеки да е подготвен, независимо каква професия упражнява, да действа правилно и адекватно в такива ситуации. И може би наистина ще имаме повече добри новини. Герой? Не, това е много силна дума. Благодаря, но не се приемам като герой“, обясни пред медии само ден след инцидента Илиян Гвоздев.

Никой дори не иска да предполага какво би се случило, ако старшият инспектор се е бил забавил с реакцията си. За всички замесени е важно, че първокласничката е добре и се възстановява в Детска клиника в УМБАЛ „Св. Георги“. В държавната болница обаче детето било откарано в коматозно състояние. Там лекарите от спешния кабинет успели да върнат жизнените показатели на момиченцето, чийто живот е бил буквално „на косъм“.

Всичко започнало съвсем невинно в понеделник около 14 часа със среща, която Гвоздев е имал в ОУ „Васил Петлешков“ с директорката Сийка Зрънчева, разказва самият той.

„Бях на една среща в училище „Васил Петлешков“, при директорката по-точно. Излизайки от тази среща, видях, че срещу мен бяга може би началната учителка на първи клас, която беше доста притеснена. Догони ме в училищния двор и поиска помощ от мен, тъй като едно от децата е било в безпомощно състояние в класната стая. Отидох директно вътре в класната стая. Видях, че наистина детенцето не изглежда добре. Беше в недобро състояние. Прецених, че няма време, че няма възможност да извикам Бърза помощ, тъй като състоянието му не позволяваше да я чакаме“, е лаконичният разказ на полицая. В същия ден той е бил с униформата си, тъй като е бил на работа. 

На момента той грабнал момиченцето на ръце и го качил в патрулния автомобил. Включил звуковата и светлинната сигнализация и по най-бързия начин потеглил към спешния кабинет на болницата. За късмет на всички база 2 на УМБАЛ „Св. Георги“, по-известна сред пловдивчани като Хирургиите, където се намира и Спешният приемен кабинет, е на няма и 500 метра от основното училище. Така транспортирането на припадналото дете отнело съвсем малко време. По пътя полицаят успял да се обади и на 112, тъй като преценил, че лекарите в болницата трябвало да бъдат уведомени за пристигането му и да го чакат, за да поемат детето. „Не знам какво се е случило в класната стая, защото аз бях повикан, след като на детето му е станало лошо“, казва той.

„Взех детенцето на ръце, качихме се в патрулния автомобил. Бях придружен от медицинската сестра на ОУ „Васил Петлешков“, която също доста помогна, и докарахме детето до УМБАЛ „Св. Георги“, в спешния кабинет. Там ни посрещнаха истинските професионалисти и върнаха живота на това детенце“, обяснява още Гвоздев. По думите му „рецептата“ при подобни критични случаи е човек да успее да запази спокойствие и да разчита на трезвия разум. „Всеки нормален човек се притеснява, защото всичко става. На това дете можеше и да се случи най-лошото в колата“, признава още полицаят.

„Детето бе донесено на ръце от инспектор Гвоздев, без дишане и в кома - разказа д-р Кирил Атлиев, началник на Спешното отделение в УМБАЛ „Свети Георги“. - Не е ясно какво щеше да стане, ако се бяха забавили, докато чакат Бърза помощ“, добави той и подчерта, че реакцията на инспектора и медицинската сестра е била животоспасяваща. По думите му полицаят е действал отговорно, бързо и решително. 
„Това, което знаехме, е, че в един момент на детето му прилошава, сяда на един стол, започва да гледа в една точка и губи съзнание. Въпросът бе да се възстановят жизнените функции, за което благодаря на колегите от ОАРИЛ в лицето на д-р Илиев. Направени бяха всички реанимационни мероприятия за възстановяване на жизнените функции“, казва и шефът на Спешното в УМБАЛ „Св. Георги“ д-р Кирил Атлиев. 

Той признава, че в минутата, в която полицаят е връхлетял в спешното с детето на ръце, е поемал друг пациент. Затова е бил навън и така е видял униформеният. „Чухме, че има звуков сигнал, но звуковият сигнал в тунела е бил от неговата служебна кола. Ние отваряхме вратата да поемем друг пациент и в това време го видяхме, че се запътва към нас“, казва лекарят. Нямал време за нищо друго, освен да поеме детето от ръцете на полицая. „Само поех детето от него. На ръце го носеше… Човек реагира в зависимост от това какъв е самият той“, е категоричен още д-р Атлиев. 

Двамата с д-р Ахмед Чифчи, с когото били дежурен екип, възстановили дишането на детето, повикали анестезиолог  и направили консултации с невролог и хирург. По-късно момиченцето е било откарано с линейка в интензивното отделение на Детска педиатрия, където се намира и в момента с ясно съзнание, без затруднения в дишането и в стабилно хемодинамично състояние. 

Междувременно в ОУ „Васил Петлешков“, където учи първокласничката, е бил проведен Час на доброто ден след инцидента. Педагогическият съветник в училището, който отказва контакт с медиите, е влязъл в първия час в класа на припадналото момиченце, за да поговори с децата и да ги успокои. От основното училище благодарят на полицая за бързата реакция, спасила живота на първокласничката.

Старши инспектор Илиян Гвоздев е в системата на МВР от 15 години и цялата му професионална кариера до момента преминава в редиците на пловдивската дирекция. Първоначално започва работа като редови полицай в Първо районно управление и през 2014 г. става полицейски инспектор в сектор „Охранителна полиция“ на същото подразделение. През 2016 г. е преназначен на длъжност в сектор „Пътна полиция“, а през 2020 г. застава начело на една от групите - за контрол на движението по главните пътища и автомагистрали на територията на област Пловдив. В изпълнение на ежедневните си служебни задължения, както и останалите му колеги, ст. инспектор Гвоздев се сблъсква и с по-сериозни пътни произшествия, за отработване на които са необходими съответната добра професионална подготовка, разумни решения и адекватна реакция. За постигнати високи резултати по време на работата си е награждаван многократно, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР в Пловдив.

Благодарността на лекарите

Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД благодари на инспектор Илиян Гвоздев за оказаната спешна помощ на първокласник от ОУ „Васил Петлешков“ в Пловдив. Случаят е от 14 февруари, когато Гвоздев, който е началник на групата за контрол на движението по главните пътища и автомагистрали в сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР - Пловдив, се намирал в двора на училището. Около 14 часа той бил извикан на помощ заради припаднал първокласник в една от учебните стаи. Озовал се незабавно, като междувременно позвънил и на тел. 112 за линейка, разказват негови колеги.

В присъствието на медицинската сестра на училището Гвоздев преценил, че случаят се нуждае от спешна реакция, и решил двамата да откарат детето със служебния автомобил до близката УМБАЛ „Свети Георги“. С включени светлинна и звукова сигнализации на патрулната кола то било транспортирано за около минута до болницата и предадено на дежурния екип от Спешния кабинет. 

Като изказва благодарност и на медицинската сестра на ОУ „Васил Петлешков“ за проявената съпричастност, лечебното заведение призовава всички граждани да оказват първа помощ на всеки, който се нуждае от спешна реакция за превенция на живота.