0

У чениците ще имат повече уроци за климатологията и новите зелени енергийни източници, стана ясно от думите на образователния министър акад. Николай Денков.

Той заедно с вицепремиера и екоминистър Борислав Сандов присъстваха на откриването на водородна инсталация в ПГТ „Макгахан” по първия екологичен проект в столицата „Водородно училище за зелено бъдеще”.

С водородната инсталация количеството използвано гориво ще бъде с 30% по-малко, както и вредните емисии във въздуха. 

Той разясни, че от месеци се обсъжда експерти от екоминистерството да се включат в групите за усъвършенстване на учебните програми през май и юни.

„Съвременната енергийна система изисква различни източници, включени в умна мрежа, която използва по най-ефективния начин това, което е най-подходящо в момента. Това го няма в нашите учебници”, заяви министърът.

От данни на МОН за „Телеграф” в около 260 училища географията е профилиращ предмет и във втори гимназиален етап и 6-те модула на предмета засягат въпросите за климатичните промени и последиците от тях.

Учениците от 5-и до 10-и също имат уроци по темата. Според вицепремиера обаче темата за климатологията не е достатъчно застъпена, защото е към урок за климатичните проблеми и загубата на биоразнообразие. 

Министрите присъстваха на откриването на водородна инсталация в ПГТ „Макгахан” по първия екологичен проект е столицата „Водородно училище за зелено бъдеще”.

Гимназията се отоплява на дизелово гориво, тъй като в кв. „Редута” няма друга алтернатива, обясни директорката инж. Звезда Пеева. Затова се налага да предприемат мерки за разчистване на въздуха от вредните емисии.

„Когато бяхме само на нафта, излизаха черни кълбета от дим. Инсталацията помага да не се замърсява толкова въздухът. Прави се и икономия на гориво”, допълни директорката.

С водородната инсталация количеството използвано гориво ще бъде с 30% по-малко.

С толкова ще намалеят и вредните емисии във въздуха. 
В гимназията бе открит и нов учебен автоцентър. Работилниците ще се използват за учебната практика на паралелките по „Автотранспортна техника” и „Автомобилна мехатроника”.