0

Т ри са общините у нас, които се борят за нулеви отпадъци. Свиленград вече е част от мрежата Zero Waste Europe и за момента е единствената местна управа, постигнала изискванията за членство. Кметството в Горна Оряховица също планира да кандидатства в нея, като работи по проект за общество с нулеви отпадъци. Габрово пък е първият отличен в Централна Европа град с Европейски зелен лист 2021.

Целите

Целите, които си поставят общините, членуващи в мрежата, са смесените битови отпадъци да паднат под 100 кг на жител. Това се постига основно с разделно събиране на сметта и с компостирането на зелените отпадъци. „Ние сме последователни в политиката за намаляване на отпадъците. Бяхме първи с въвеждането на разделно събиране по метода „врата до врата“, а вече сме поставили и контейнери за текстилни отпадъци“, коментира за „Телеграф“ кметът на Свиленград арх.Анастас Карчев.

Чували

Революционна е и идеята на общината в Свиленград. Първоначално там събираха разделно отново на принципа „от врата на врата“ в чували с определен цвят за хартия, пластмаса и стъкло. Практиката обаче показала, че чувалите трябва да са прозрачни, за да се изключи недобросъвестното смесване с битова смет. „Създали сме график, по който хората изнасят чувалите пред вратата и фирмата за разделно събиране ги транспортира“, обясни зам.-кметът на Златоград Елмира Пехливанова. Сега общината е поставила големи контейнери за компост и убеждава хората да хвърлят в тях зеления отпадък от градини и дворове.

Ползи

Зелените общини, членуващи в Zero Waste Europe, могат да получат международен сертификат. Предимствата са, че получават достъп до най-добрия опит в сферата на нулевите отпадъци, признание и разгласа на постиженията им. Средностатистическият гражданин на Европейския съюз генерира по 505 килограма битови отпадъци, сочат данните на Евростат. За България цифрата е 444 кг, което е малко под средното за ЕС.