0

З латни монети от времето на палеолозите се превърнаха във валута, с която двама работници от Поморие плащали питиетата си по кръчмите.  Историята разказват от Регионалния исторически музей в Бургас. Златното съкровище може да се види в морския град. Двама работници попаднали на неочаквана находка в началото на 1973 година, докато копали основите за нова сграда в Поморие. Те не подозирали, че са открили ценно съкровище със златни монети от времето на палеолозите – XIV век, отбелязват археолозите.

Щастливите копачи постъпили „типично по нашенски“ – раздавали перперите за чаша вино по кръчмите и си плащали билета за автобуса със златните пари. Двамата си поживели като баровци за известно време. Така било до момента, в който се включили и органите на МВР. След акция на полицията в бургаския музей постъпили 21 монети на Андроник II с Михаил IX, на Андроник II с Андроник III, на Андроник III с Анна Савойска и Йоан V, както и на Йоан V и Йоан VI. 

Още една интересна находка можете да видите в музея. Лодка на над 2000 години е изложена за посетителите в морския град. В археологическата експозиция бургазлии и гостите на града могат да разгледат лодка еднодръвка. Тя е открита след силна буря през 1975 г. в Бургаския залив, до корабостроителния завод. Вероятно преди векове старинният плавателен съд е потънал в района на разлива на Мандренското езеро, а силното вълнение от бурята го е завлякъл в морето. Лодката е направена от цял дънер на ясен – дървесен вид, широко разпространен в района. По нея личат следи от употребата на метални сечива, с които е обработван корпусът. Изследователите ги датират в рамките на 1-во хилядолетие пр. Хр.