0

П о 5 лв. от хазната ще получават университетските столове за изхранването на студент. Това става ясно от публикуваното в Държавен вестник постановление на Министерския съвет. С него субсидията за един храноден от 1 април скача от 3,60 лв. на 5 лв. Увеличението от 1,40 обаче не покрива растящите цени на хранителните стоки и тока и загубите покрай пандемията. 

„Стопанисваният от УНСС стол генерира загуби, които за миналата година възлизат на 68 000 лв. при 27% ръст на храненията за 2021 спрямо 2020 г. Увеличението на цената на един храноден от 3,6 лв. на 5 лв. е глътка въздух, но при увеличаваща се минимална работна заплата от 01.04, непрекъснато покачващите се цени на хранителните продукти и високи цени на електроенергията е крайно недостатъчна”, обясни пред „Телеграф“ зам.-ректорът на университета проф. Цветана Стоянова. От СУ „Св. Климент Охридски“ също смятат, че увеличението е било задължително, но не и достатъчно. Добрата новина за студентите е, че няма да плащат повече за обяд или вечеря в столовете към СУ. От университета не предвиждат увеличение на цената на купона въпреки недостатъчния ръст на субсидията. 

Издръжката за живеещите на общежитие студенти също нараства от 1,30 лв. на 1,40 лв. 10-те стотинки обаче трудно могат да покрият скока на всичко. „Увеличението на леглодена с 10 ст. е напълно недостатъчно, имайки предвид вдигането на цената на парното от 01.01.2022 г. Парното е включено в наемите на нашите студенти и при сегашните цени едвам покриваме разходите с държавната субсидия”, обясниха от УНСС. Наемите в общежитията на СУ пък са най-ниски в страната и не са променяни от 2007-а. Затова и ръстът с 10 стотинки може да не покрие увеличението на режийните разходи. „Ако има някакво увеличение на наемите, то ще е за компенсиране на част от натрупаната инфлация за тези 15 години”, казаха от СУ. 

За да се компенсира скокът на хранителните продукти и токът заради инфлацията, субсидията може да бъде вдигната отново. „Изчисленията за увеличението на леглодена и хранодена са направени коректно, преди да стартира войната в Украйна. Така са заложени в бюджета и в момента трябва да работим с това. Ако инфлацията продължи да е много висока, с актуализацията ще търсим други варианти“, обясни пред „Телеграф“ образователният министър акад. Николай Денков.