0

Н ай-привлекателни за българските кандидат-студенти зад граница са програмите, които предлагат стажове и практики. Тази тенденция сред учениците от 10-и, 11-и и 12-и клас, посетили изложение „Образование успешна кариера“, сподели управителят на агенцията за образование в чужбина ЕДЛАНТА Ели Тончева.

Пред гимназистите на преден план вече изниква въпросът за практическите умения, които могат да придобият и къде ще получат най-добри възможности за реализация след дипломиране. Университетите зад граница са по-привлекателни с възможността студентите да карат стаж в Европейския парламент или Еврокомисията, Facebook, Google, Amazon, хотелски вериги, автомобилни компании. Младежите вече не гледат само престижа и мястото на вузовете в световните класации, за да направят избора си. 

За студентите в сферата на бизнес мениджмънта и предприемачеството примамлива е възможността да създадат свои стартъпи. „Голяма част от западноевропейските университет имат т. нар. инкубатор на фирми – специализирано звено, което оказва помощ на студентите при създаването на техен стартъп. Когато студентите имат перспективни идеи, те получават и финансиране - университетът помага проектът да се представи пред съответните финансови институции и инвеститори, за да се даде началото на стартъпа”, обясни Тончева.

Номер едно в сферата на предприемачеството е University of Twente в Нидерландия, където са стартирали не по-малко от 800 студентски фирми. Сред тях са и световноизвестните booking.com и takeaway.com.

Интерес за кандидатите представляват и т. Нар. дуални (двойни) програми, отбеляза експертът. С тях в рамките на следването си студентите се обучават в два или повече университета от различни страни. Накрая те им издават общи дипломи. Пример за двойна програма е предлаганата в университета „Кайзер Вилхелм II“ в Мюнстер, Вестфалия, специалност „Мениджмънт, общество и технологии“. Тази бакалавърска програма е съвместна с University of Twente и така, след като завършат, студентите получават както германска, така и нидерландска диплома.