0

П робойните в кораба, в който плава четворната коалиция, зейнаха съвсем. И започна да се пълни с вода. Не че не го очаквахме. Още от самото начало на брака между партньорите си знаехме, че се движат по тънък лед, който всеки момент може да се пропука. Сигурно вече дори в самите партии се обзалагат колко ще продължи животът на този кабинет. Обществото пък е настръхнало от това дали скоро ще има предсрочен вот. За пореден път.

Търканията в коалицията стават все по-големи, но като че ли самите формации още не искат да пуснат кокала на властта. Все пак някои от тях знаят, че това може да е последният им шанс да са в управлението. Последните социологически прочувания го показват.

Като че ли най-голямата ябълка на раздора се оказа изборът с БНБ и това, че коалицията не излезе с един общ кандидат. Стигна се до престрелки, като се видя, че всъщност нито Андрей Гюров, нито Любомир Каримански имат намерение да се откажат от състезанието. Намеси се дори и Слави Трифонов, който се ядоса след изказването на говорителката на кабинета Лена Бориславова, че едва ли не коалицията застава зад кандидатурата на Гюров. От ИТН чак се запитаха част ли са тогава от тази коалиция. Цялата сага замириса на задкулисие и всички започнахме да се питаме защо толкова двамата претенденти драпат за този пост. Каримански дори заяви, че е получил заплахи да се откаже от надпреварата. Под сурдинка пък се говореше, че премиерът Кирил Петков наричал с нецензурни думи кандидатът на ИТН. Явно раздорът е голям и ако коалицията иска да потуши семейния скандал и да се предпази от развод заради несъвместимост на характерите, май ще е по-добре да се откаже от двамата кандидати и да излезе с един общ. Но дали ще го направи? Засега виждаме, че напрежението ескалира и затова въпросът трябва да намери решение до дни.

Различия

Различията в идеологията между партньорите пролича и по други теми. Най-прясната е тази дали да предоставим военна помощ на Украйна. От едната страна са „Демократична България“, която държи да изпратим хуманитарна помощ и оръжия, а на другия край е БСП, която твърдо държи да пазим неутралитет по темата. Да не говорим, че тук периодично се включва и президентът Румен Радев, който обясни, че ако някой вземе решение за изпращане на военна помощ, трябва да поеме отговорност и да обясни рисковете на обществото. Така и в неделя по време на съвета на коалиционните партньори не се взе решение, защото нито един от партньорите не отстъпва от позицията си.

Северна Македония

Междувременно избухна скандал между обединението заради темата Северна Македония, заради която отново Слави Трифонов се включи дистанционно - в профила си във Фейсбук. Той обясни, че преди да се създаде правителството, четирите партии са провели преговори и са подписали споразумение. Тогава формациите са се съгласили, че страната ни запазва сегашната позиция по отношение на Северна Македония.

„Това означава, че започването на преговорите със Северна Македония за членството им в Европейския съюз ще се случи едва тогава, когато те започнат да изпълняват договора между двете държави, подписан през 2017 година. За съжаление премиерът Кирил Петков през цялото време се опитва да заобиколи това споразумение и да отхвърли ветото на България без никакви условия“, написа Трифонов в поста си. Той побърза да изтъкне обаче, че моментът не е подходящ за нови избори и сътресения, затова се надявал премиерът да ревизира отношението по темата за Северна Македония, но и за избора за шеф на БНБ. Христо Иванов също заяви, че се надява емоциите да стихнат и едва ли не уверяваше, че предсрочни избори няма да има. Той самият обаче призна, че се надява да бъде решен и въпросът с избора на шеф на БНБ, защото той създавал напрежение в коалицията. Нека обаче си спомним, че само преди няколко месеца самият Христо Иванов при преизбирането си за лидер по време на Националната конференция на „Да, България“ намекна в речта си за евентуални предсрочни избори. Тогава той заговори както за разногласията между коалиционните партньори, така и за трудното съжителство с тях, за разликата в идеологиите, особено с партия като БСП.

Водовъртеж

Търканията обаче съвсем не спират дотук. Във водовъртежа от кавги се завъртя и въпросът за плащанията за ремонта на пътища у нас. По време на петъчния контрол от „Има такъв народ“ демонстративно излязоха от пленарната зала, след като по предложение на „Продължаваме промяната“ от дневния ред отпадна точката за предприемане на действия във връзка с опасност АПИ да не може да поддържа пътищата. Преди това премиерът Кирил Петков заяви, че парламентът може да отпуши плащането по ремонта на пътища, но при пълен контрол.

Сага

Докъде ще допре цялата тази сага, след като през ден някой от партньорите показва, че е сърдит в публичното пространство и дърпа чергата към себе си? Вярно е, че създаването на тази широка коалиция беше нещо като спасителен пояс за страната ни, уж за да излезем от кризата и да се решат наболели проблеми. Очакванията бяха големи. Месеци след сключването на този съюз обаче май не виждаме решение на нито един въпрос. Цените продължават да растат, а това е най-наболялата тема за българина. И може би определящата за живота на това правителство. Защото хората биха простили всичко друго, но не и някой да посегне на хляба им. Едва ли им е толкова важно кой ще управлява БНБ. И ще дойде момент, в който сигурно ще им дойде до гуша от игричките между партиите в мнозинството и капаните, които си залагат. Дори намирисва на предсрочни избори, въпросът е колко още ще издържат партньорите, за да крепят живота на коалицията. Все в един момент ластикът ще се скъса. Да не говорим, че на тъч линията вече загряват „нови“ играчи, които само чакат да се впуснат в надпреварата и да предложат чудодейни решения за проблемите на народа. Лошото е, че от години коалиция е синоним на мръсна дума. А по всичко личи, че скоро у нас няма шанс да управлява само една партия. И явно браковете по сметка ще станат традиция. Едно обаче е сигурно - че и на хората им омръзна да ходят на избори. Затова и свикнаха да се задоволяват с по-малкото зло.