0

П ърва лига трябва да бъде реорганизирана, но не с увеличаването на отборите, а с тяхното намаляване за сметка на качеството. Това обяви треньорът на Левски Станимир Стоилов в интервю за gong.bg. Както е известно, от лятото тимовете трябва да се увеличат от 14 на 16. „Трябва да има задължително намаляване на отборите в елита с оглед на ситуацията в момента. Видно е, че голяма част от клубовете изпитват невъзможност да се издържат. В новото време да си собственик и да даваш от собствения си джоб е изключително трудно. Дотук се стигна, тъй като през годините не се спазваше европейски бизнес модел – колкото изкарваш, толкова да харчиш. Ние го модернизирахме на български модел. Затова и на собствениците им е трудно да дават пари. 4-5 клуба вече дават сериозни индикации за проблеми в това отношение през пролетта. Нека да не съм прав на 100% с формулата. Отборите може да са 10, 12 или осем. Но да ни убедят с аргументи, а не с отговор: „Няма да стане.” Как ще повишим качеството? Догодина трябва да са 16 отбора, а осем от тях ще се чудят как да плащат заплати или дали ще имат възможност да отидат на подготовка. Или да се гордеем, че сме отишли на подготовка в Анталия за 30 евро. Кое плащаш по-напред? Терените, леглото, закуската или прането“, категоричен Стоилов.

Според него клубовете в елита трябва да са подложени на строги правила и да бъдат задължени да инвестират в базата си. „При 10 отбора в елита конкуренцията ще се повиши. Задължително трябва да се помисли за един цикъл на игра от 9-10 месеца през прекъсване. В България е невъзможно да се играе през декември, януари и февруари, защото инфраструктурата е ужасяваща и в този период се играе всякакъв друг вид спорт, но не и качествен футбол.  Ако не искаме да сменяме формулата от пролет–есен, а да си остане есен–пролет, трябва да се помисли паузата в началото на юни да бъде максимум една седмица. И след това да се започне новото първенство, за да може да се играе на хубави терени, да идват и хора в топлото време. Това е до момента, в който не подобрим инфраструктурата. Тогава може да си минем на европейската практика. В крайна сметка собствениците плащат, за да има футбол. Колкото повече футбол има, толкова повече печалба ще има за клубовете. В България собствениците плащат за футбол, а ние от 12 месеца работим седем. В останалите правим имитации на подготовки“, допълни той.

Според Мъри клубовете трябва да получат и рамо от държавата за базите си, защото иначе няма как да се получи. Това може да стане за сметка на парите, които се отпускат от министерството за издръжка на спортове, където няма никакви успехи. „Футболните терени, които се правят в България, не стават за професионален футбол. Те са за махленски футбол. Терени на по една-две години. Дори клубовете се оплакват от собствените си терени. Колкото и парадоксално да звучи – един терен, който беше направен на „Георги Аспарухов” от немска фирма, до ден днешен е може би най-добрият в България. Към него мога да прибавя и този на Лудогорец. Всички са хубави от април до ноември. В момента, в който завали сняг, 90% от терените стават ниви, а ако завали дъжд – и блато. На „Герена” може да вали колкото си иска, никога не може събере локви. Това имам предвид – да се направи качество, а не количество“, завърши Стоилов.