0

ТНЕ ATHLETIC

Саудитска Арабия за втори път ще приеме Ел Класико, след като от 2020 г. турнирът за Суперкупата на Испания промени формата си, разширявайки се до 4 отбора и се премести в петролното кралство. Мачът без съмнение обещава емоции. Барса е във възход и търси първия си трофей при Шави, докато Реал изглежда разклатен. Но над всичко това тегне въпросът с домакинството на надпреварата, което продължава да поражда въпроси.

Как се стигна дотук?

Преди старта на сезон 2019-20 испанската футболна федерация реши да промени регламента на Суперкупата, която от създаването си през 1982 г. предвиждаше участието на само два отбора. Така освен шампиона и носителя на Купата на краля в  надпреварата бяха включени и подгласниците в двата турнира. Колкото до преместването на домакинството, това със сигурност зарадва счетоводителите на федерацията, но не и редовите фенове.

Финансовите измерения

Според испанските медии Саудитска Арабия е приела да плаща по 30 милиона евро на година до изтичането на договора през 2029 г. Благодарение на това наградният фонд на турнира също бе увеличен, като в момента победителят прибира приблизително 2 милиона евро, а финалистът половината от тази сума.

Съпротивата

Недоволните гласове бяха, много при това не само в средите на феновете. Миналия сезон халфът на Атлетик Билбао Раул Гарсия възнегодува, че в „в съвременния футбол всичко се прави само заради пари и спонсори“. Към това се добавиха и критики за състоянието на човешките права в Саудитска Арабия. Правозащитната организация „Амнести интершънъл“ обяви, че се е обърнала към клубовете, участващи в надпреварата да вземат отношение по въпроса за правата на жените в страната, но не е получила никакъв отговор. „Крайният резултат е, че испанската федерация помага на режима в Рияд, да изчисти имиджа си“, коментира по този повод директорът на „Амнести интернешънъл“ за Испания Естебан Белтран.
Испанският публичен радиотелевизионен оператор RTVE пък обяви, че няма няма да участва в търга за тв. правата на Суперкупата заради опасения по повод правата на човека. Шефът на федерацията Луис Рубиалес, който изигра ключова роля за договора със саудитите обаче твърди, че преместването на турнира е от полза за правозащитната кауза. „Ние сме първите, които подписахме договор, задължаващ властите в Рияд да допускат жени и на стадионите, а също така помогнахме и за изграждане на женска лига в Саудитска Арабия“, категоричен е Рубиалес.

Конфликт на интереси

Сериозен морален казус имаше и около бившия защитник на Барселона Жерард Пике. Скандалът с него избухна, когато хакери пуснаха в интернет пространството записи, от които става ясно, че Пике се е възползвал от личните си връзки с Рубиалес, за да си издейства комисионна от 24 милиона евро като посредник при преговорите за преместването на турнира. Впоследствие и вестник „El Confidencial“ излезе с подобни разкрития, макар че посочената от него сума бе доста по-малка. Пике обаче отхвърли всички обвинения, настоявайки че действията на компанията му „Kosmos Management“ са напълно легални.

Още разработки четете в днешния брой на Мач Телеграф