0

GOAL.COM

Следващия сезон Бърнли ще играе във Висшата лига на Англия и ако съдим по времената на Шон Даиш в града скоро ще има кръчма кръстена на името на Венсан Компани – настоящият мениджър на „виненочервените“. Микел Артета и Арсенал до последно се бореха за титлата с Манчестър Сити, макар че през есента малцина вярваха, че ще останат в надбягването толкова дълго. В Испания пък Шави триумфира в Ла Лига в първия си пълен сезон начело на Барса, отвявайки Реал Мадрид с огромна преднина.

Не е нужно бог знае каква прозорливост, за да видим какво обединява тази тройка. Всички те са ученици на Пеп Гуадиола и се  придържат към неговата философия, макар да имат свой собствен почерк. 

Когато питат Шави за това той скромно свива рамене. „За мен той бе най-добрият треньор в света още преди да спечели първия си трофей и до днес продължава да е №1. И през ум не ми минава да правя паралели помежду ни. Той е на върха, а аз тепърва започвам“.

Но ако трябва все пак да ги сравняваме приликите помежду им се виждат и от самолет. „След всеки мач той ни показваше статистиката с владението ни и винаги намираше процентът за прекалено нисък. Идеите му са пределно ясни. Той иска топката да е постоянно при нас и съперникът изобщо да не се докосва до нея“, описва философията на Шави Санти Касорла, с когото работи заедно в Ал Сад.

Артета гледа по друг начин на съвместния си опит с Гуадрдиола и това е закономерно. Все пак той бе част от щаба му в Сити, докато Шави работи с него като футболист. Погледът на Артета до голяма степен се споделя и Ерик Тен Хаг, който водеше дубъла на Байерн, докато Гуардиола бе в Мюнхен. „Научих много от Пеп. 

Футболът в Германия се промени много благодарение на него и това се отнася за цялата Бундеслига. Гледах почти всяка негова тренировка и следих как налага философията си до най-дребните детайли“, обяснява Тен Хаг.

Нещата не опират само до тактиката. Тен Хаг изтъква изключителния ентусиазъм на Гуардиола, който е в състояние да зарази всеки. Той има органична непоносимост към условностите и винаги е открит за експерименти. 

Още една черта на Гуардиола е абсолютната му безкомпромисност. Когато отиде в Сити първото му работа бе за зачеркне вратаря Джо Харт, който не отговаряше на изискванията му за изнасяне на топката, макар да бе титуляр не само на „Етихад“, но и в националния отбор. По същия начин той постепенно изтика на заден план Яя Туре и Серихо Агуеро, който не можеше да вникне в неговата философия.

Неговите ученици също имат топки. В Арсенал Артета даде ясно да се разбере кой е шефът, когато реши да се раздели с Пиер-Емерик Обамеянг. Същото се отнася и за Тен Хаг, който не трепна пред огромното его и колосалната визитка на Кристиано Роналдо.

Възпитаниците на Пеп са прихванали още един ключов елемент от генетичния му код – изключителният му работохолизъм. За Компани е нещо обичайно да работи по 14 на ден, а много от колегите му твърдят, че той е най-ангажираният човек на света. Точно по същия начин описват Гуардиола неговите асистенти.