0

От този ъгъл изглежда, че топката е изцяло зад аутлинията

 От този ъгъл изглежда, че топката е изцяло зад аутлинията
twitter

Последният спорен момент от световното в Катар – вторият гол на Япония за 2:1 срещу Испания, бе равен на отпадането на 4-кратния световен шампион Германия. Подвигът на Ао Танака, който като истински самурай не се отказа и догони топката, когато изглеждаше, че тя е зад аутлинията, бе последван от лавина от критики срещу VAR и зачитането на попадението.

 

Ако то беше отменено и мачът бе завършил 1:1, Германия щеше да се класира вместо Япония с успеха си 4:2 над Коста Рика: при равен брой точки (4) общата голова разлика на Бундестима би била 6:5, а на Япония – 3:3.

Вместо това той изкачи Япония до върха на група Е и елиминира Германия от елиминациите. Дали тимът на Ханзи Флик беше елиминираа с гол, който не трябваше да се зачита? 

На някои снимки топката изглежда изцяло преминала отвъд аутлинията, преди Каору Митома да реализира решаващото центриране. След дълга проверка на ВАР голът обаче беше потвърден от съдийската колегия. 

“Ако ми бяха казали, че няма гол, защото е излязъл, нямаше да бъда разочарован“, реагира Ао Танака, за когото топката беше само „полуаут“.

Германия се почувства измамена и медиите изригнаха с пълната си мощ. Този петък германските вестници не пропуснаха да посочат с пръст нивото на играчите на Mannschaft, без да скрият катастрофалния сценарий, довел до тяхното отстраняване.

Най-горчиво преживя случилото се Bild, който сравни тази ситуация с онзи исторически миг от финала на мондиала през 1966 г. В Лондон, когато Маншафт падна 2:4 след гол на Джефри Хърст, зачетен от съветски тъчрефер без топката да е преминала изцяло голлинията на немската врата.