0

Т ова е една шеметна история на трима българи, които създават наша волейболна академия в САЩ и в момента жънат неподозирани успехи, а „Лъвовете“ ни превземат Чикаго. 
„Няма отбор, който да е от нашия ранг - толкова малък и да постига такива успехи. Историята ни е като на Пепеляшка. Подценяваха ни, но изведнъж се появихме и започнахме да бием. Победихме дори калифорнийски отбори със страхотни визитки“, разказва пред „Телеграф“ Боян Петев. Той заедно със Симеон Младенов и Стоян Славов създават Българската волейболна академия, като и тримата са в борда на директорите на неправителствената организация с идеална цел. 

Идеята 

Идеята да се създаде академията хрумва на спортистите и те я осъществяват на 4 октомври 2019 г. „И тримата сме се занимавали с волейбол. Аз и Симеон сме играли и в България. В САЩ сме работили в различни спортни организации. Решихме да започнем, след като едно от неделните училища в Чикаго си купи собствена сграда с физкултурен салон. Видяхме мястото и питахме дали може да започнем академия по волейбол“, спомня си Боян. 

Първо започват със смесени групи деца и с тренировки веднъж седмично. „Беше малко като занималня, едно сладко, родителите вътре гледат, а ние ги учихме на А и Б. С времето започнаха да идват още деца. През 2020 г. направихме лятна програма на трева, имахме и кондиционни треньори, и такива по лека атлетика. Стана добра спортна програма, която привлече над 60 деца от българската общност“, разказва Петев. 
През есента на същата година успяват да обособят отбори – момчета до 16 г., до 14 г. и момичета до 16 и до 12 г. Тогава се появили първите наченки, че могат да отидат на състезание.

Децата истински се забавляват в тренировките.

 Децата истински се забавляват в тренировките.
Личен архив

Състезанията  

„Първите състезания дойдоха декември 2021 г. Първият сезон приключи без кой знае колко успехи, но беше добро начало“, разказва треньорът. Следващият сезон децата успяват да се качат още по-нагоре в класацията, но най-силният сезон е тази година. „Имаме 3 отбора, които са в най-силното ниво. В единия са момчетата до 12 г. Те са втори. Другите два отбора са до 14-годишна възраст. Едните са в топ 3 вече, като се конкурираха със 70 отбора. Вторият отбор преди две седмици проби в топ 10“, гордее се Петев. 
Личното предизвикателство пред нашенците е да докажат, че „българска работа означава качествена работа“. 

Известните 

На въпрос има ли Българската волейболна академия подкрепа от известни играчи от Чикаго Петев отговаря: „Имаме градация, не сме като фойерверк, който да победи един сезон и следващия да падне. Подкрепа сме получили от българи, които играят в САЩ. Радослав Парапунов, Александър Николов, те, като идват да играят в Чикаго, ние отиваме на техните мачове“. Само след броени дни - на 12 май – ще се проведе мач от професионалната лига в Америка за жени, на който ще участват една срещу друга две българки. Това са националната състезателка Емилия Димитрова, която играе в Мичиган. Тя ще се изправи срещу Христина Вучкова, която е от отбора на Небраска. Българските деца ще бъдат на първите редове, за да подкрепят сънародничките ни. 

$300 

Боян Петев, Симеон Младенов и Стоян Славов създават Българската волейболна академия, която набира скорост зад Океана.

 Боян Петев, Симеон Младенов и Стоян Славов създават Българската волейболна академия, която набира скорост зад Океана.
Личен архив

Българската волейболна академия се издържа от такси от семействата на децата и от дарения. „Ние като НПО пресмятаме колко ще бъдат нашите разходи и по какъв модел ще подготвяме състезателите с брой тренировки и мачове. Знаем колко треньори ще са нужни, изчисляваме разходите за 10 месеца, след това разделяме. Получават се по 300 долара на месец на семейство. Със същите пари в другите клубове тренират по два пъти на седмица“, обяснява треньорът. Голямата разлика с останалите е, че тренировките на българчетата са по-дълги и някои от тях са безплатни. Заради шеметния успех на „Лъвовете“ ни през юли те отиват във Флорида, където ще играят на най-високото ниво. 

Трудност

Най-голямата трудност пред академията е, че се казва „българска“. От няколко години обаче всички вече знаят за нашите деца и треньорите. „Изчерпахме ресурса на български таланти, всичко що е високо, талантливо и подскокливо, е при нас. Един родител ми каза: „Приятелю, ще се радвам да отворите проекта и към други националности, защото с българите е страхотно, но ако искаме 1 или 2 място, трябва да привлечем и американци“. Повечето хора вече ни знаят и казват: „Те са добри“, и клатят глава“, споделя Боян Петев. Той и колегите му поддържат добри взаимоотношения и с Българската волейболна федерация. „Любо Ганев знае за нас, имаме добра комуникация с БФВ. Харесва ни, че федерацията ни пита имаме ли състезатели с българско гражданство, които да видят. Миналата година дойде едно момче от Чикаго на лагер в Стара Загора, тази година също“, обяснява треньорът. 

"Лъвовете" вече имат и успехи

 "Лъвовете" вече имат и успехи
Личен архив

Наставникът: Останах в Америка заради жена ми 

„Завършвах магистратура в УНСС. Бях волейболен съдия и много исках да достигна международна категория, да съдийствам мачове на високо ниво – национални отбори, Шампионска лига. В България има няколко такива съдии и аз исках и да си подобря английския език. Дойдох в Америка през 2012 г. Изкарах 3 месеца, след това записах училище за английски и вече в края на учебната програма се запознах с жена ми. Тя живееше в САЩ вече от 11 години и също е българка, но е израснала тук. Така останах“, споделя Боян Петев. 

Той е израснал в Смолян и е играл в местния отбор Родопа - Смолян между 2004 и 2007 г. След това отива студент в София, но заради контузия спира с активния волейбол. Става обаче съдия към Българската волейболна федерация. С жена му имат 5-годишна дъщеря, за която Боян се шегува, че е още твърде малка, за да я насочва към волейбола. 

Полицаите ни им дариха 2000 долара

Българо-американската полицейска асоциация дари 2000 долара на детския отбор „Лъвовете“ от Българската волейболна академия. Дарението е за успешното им класиране в национално първенство на САЩ в Орландо, щата Флорида, през юли месец. “Лъвовете” за първи път достигат до финала на САЩ и го правят с малко помощ и ограничени средства. Те ще са отборът "Пепеляшка" на първенството в сравнение с големите отбори с множество корпоративни спонсори”, обясниха нашите полицаи.