0

Н а феновете им беше писнало от промоутъри, които си мериха егото, парите и рекламните договори и си прехвърляха вината един на друг за провалени преговори. Дванадесет месеца по-късно от безизходната ситуация вече няма и помен. Това стана факт след намесата на енергийния гигант Саудитска Арабия. Така снощи Тайсън Фюри и Олександър Усик се изправиха един срещу друг в обединителен мач за титлата на абсолютен шампион в свръхтежка категория в Рияд. Това бе поредната от серията престижни боксови битки, които се водят в саудитската столица в последните месеци. Боксът получи своя лифтинг, но както обикновено се случва с козметичните процедури – всяка монета има обратна страна. Боксьорите ще приберат тлъсти чекове, но малцина британски фенове могат да си позволят лукса да бият път до Близкия изток.

Промоутърите този път са обединили своите усилия, ала Саудитска Арабия трябва да се справя с многобройни обвинения, че използва спорта само за да излъска имиджа си. BBC Sport показва каква е цената на саудитското боксово нашествие и колко е важно битките на ринга да се водят близо до дома.

Хонорари

Парите бяха най-голямата пречка за организацията на мач между тогавашния шампион Антъни Джошуа и Дионтей Уайлдър през 2018 г., както и в случая със замразените преговори за мач Фюри-Усик в Лондон миналата година. Саудитска Арабия обаче сложи на масата сума, която е достатъчно голяма, за да задоволи претенциите на всички страни. Твърди се, че за мача срещу Усик Фюри ще прибере умопомрачителните 78 млн. паунда. За Джошуа пък се твърди, че вече е взел 39 млн. за битката си с Франсис Нгану.

Боксьорите от свръхтежка категория не са единствените, които ще намажат от големите пари. Саудитска Арабия ще е домакин и на отложения мач за абсолютната титла в полусредна категория между Артур Бетербиев и Димитри Бивол.

Тук се провеждат също мачовете от световните серии по кеч. Единствените мачове, които не се радват на интереса на кралството, са срещите по бокс за жени, въпреки че британката Рамла Али игра в Джеда през 2022 г. Промоутърите Франк Уорън и Еди Хърн така и не успяха да организират двубой между жени боксьори с награден фонд, който да се доближава до парите, които получават мъжете.

Фенът

Със само два часа разлика основните събития от Саудитска Арабия могат да бъдат гледани по телевизията в съвсем нормално време. „Най-хубавото в цялата тази история е, че не ти се налага да ставаш в 4 или 5 часа сутринта, за да видиш сблъсък в Лас Вегас”, казва Уорън.

Човекът с главна заслуга за това е Турки Ал аш-Шейх, председател на организационния комитет на саудитската развлекателна индустрия. Въоръжен с богатството на страната си, Турки убеди Уорън и Хърн да заровят томахавката и да работят заедно. Двамата почти не си говореха, но през последните 6 месеца те започнаха да работят заедно и да са съорганизатори на много събития. „През годините имаше много възможности за организиране на обединителен мач за всички титли и излъчване на абсолютен шампион, но тези възможности бяха пропилени, защото имаше прекалено малко пари и прекалено много политика”, коментираха от екипа на Хърн.

В момента цялата власт е съсредоточена в ръцете на един-единствен човек – Ал аш-Шейх, който по думите на Хърн, е „истински боксов фен”. Какво обаче ще се случи, когато той слезе от трона?

Култура

Боксът в Саудитска Арабия е коренно различен от постановката във Вегас, където покрай основното събитие се организира цяла боксова седмица. Липсва и атмосферата на претъпканите английски стадиони, тръпнещи в очакване на нокаута на Джошуа. Рияд остава леко безразличен към тези емоции. Таксиметровите шофьори, магазинерите, хотелиерите в общия случай нямат представа, че предстои боксова гала.

Според Уорън тълпите, които се събират на боксовите седмици са част от културата и всеки от боксьорите се съобразява с нея. Музиканти като Еминем и Кание Уест, както и легендите от ринга Ленъкс Люис и Майк Тайсън редовно присъстват на тези седмици и създават допълнителен колорит. Ако за мачовете се разчита единствено на тв предаването, атмосферата става „бездушна”. През март най-силният рев на зрителите дойде, когато в залата влезе футболният треньор Жозе Моуриньо, а в междувременно вървеше мачът за световната титла в категория „перо” между Ник Бол и Рей Варгас.

В някои от галавечерите публиката дори си тръгва и не дочаква основното събитие. Боксът живее и умира от атмосферата, която съпътства всеки мач. Въздишката на тълпата при нокаут и атмосферата около ринга са солта и пиперът в емоцията да си свидетел на подобно събитие. Уорън казва, че „все пак има атмосфера”, но признава, че тя далеч не е толкова шумна. За това до известна степен се обвинява и липсата на алкохол, чиято консумация е забранена от саудитското законодателство.

Единственият саудитски боксьор, който се е бил на високо ниво, Зияд „Зизу” Алмаюф моли за търпение. „В арабските страни неделя е работен ден. Когато Джошуа се изправи срещу Ото Валин, това се случи в 3,30 сутринта местно време в събота. Повечето хора трябваше само след няколко часа да стават и да тръгват за работа”, обяснява Зизу. „Няма я същата наситеност на атмосферата като в САЩ, но просто ни трябва повече време. По принцип арабските фенове са луди по спорта. Вижте само какво направиха във футбола”.

Кокал

Боксът е основна част от саудитската „Визия 2030”, с която кралството се опитва да промотира своята стратегия за диверсификация на икономиката, която сега почти изцяло разчита на добива на петрол. Критиците твърдят, че това се случва със систематично погазване на човешките права, но като цяло основният акцент се поставя на превръщането на бокса в основна движеща сила за промяната на имиджа на страната. Всички пресконференции започват с благодарствени аплодисменти за престолонаследника Мохамед бин Салман Ал Сауд, а промоутърите не пропускат в своите интервюта да благодарят на Ал аш-Шейх. Но има и нарастващо недоволство във феновете, които се опасяват, че вече никога няма да видят мач на Фюри или Джошуа на родна почва. Това недоволство бе чуто и от саудитците. Алалшах ще финансира мач в Лос Анджелис през август, а с пълна сила вече текат преговорите за мач на Джошуа на „Уембли“ през септември. Уорън казва, че шоуто на стадиона в Лондон ще бъде рекламно събитие, което промотира саудитската столица Рияд. Само времето ще покаже дали Ал аш-Шейх ще продължи да организира боксови мачове от висока класа във Великобритания, или мачът ще се окаже само кокал, подхвърлен на феновете.