0

С портувал съм през целия си живот, но винаги съм гледал на бягането като на нещо неприятно, като на наказание.

Христо Цветков прави това признание в навечерието на осмото си участие в 100-километровата Обиколка на Витоша, където е трикратен шампион от 2019, 2021 и 2022 г. В 23:59 часа довечера той ще застане на старт в 40-ото юбилейно издание на състезанието, в което преди година стана първият, слязъл под 8 часа. Скороходецът взе трасето за 7:45:34 ч., а от месеци се готви и за нов рекорд.

Началото

Как обаче започва обратът в отношенията между Цветков и бягането? „През 2015-а за пръв път реших да опитам, потичах няколко дни, направих първото си 10-километрово състезание и реших, че съм готов за 100 км.

Естествено, не бях, бедствах много, беше неприятно по време на надпреварата, но това, че финиширах, ме мотивира да продължа да се развивам в тази сфера. Оттогава постепенно прогресирам, като вече състезанията са ми по-скоро много трудни, но не и неприятни“, обяснява пред „Телеграф“ Цветков, който се ражда през 1994 г. в Сопот, където завършва ПГ „Ген. Владимир Заимов“.

“Аз съм от балкански град, но не мога да кажа, че детството ми е минало в планината. По-скоро покрай Витоша се запалих, след като дойдох да уча в университета“, издава Христо.

Той работи като програмист, но с всеки изминал сезон бягането става все по-голяма част от неговия живот и му отделя все повече време. Съвсем любителски се финансира самичък, защото в България трудно може да си бегач със спонсорски договори.

Любовта

Ключова роля за успеха изиграва съпругата на Христо - Мариана. Тя е по трасето през цялото време, посреща го на пунктовете на всяко една състезание. „Когато се опитвам да подобря рекорда на Витоша, нямам време да спирам, предварително сме подготвили вода и храна, които ми дава в движение. Тоест, тя е по трасето през цялата нощ и има голяма роля в това аз да подобрявам рекордите всяка година. Без нея определено не мога да се справя толкова бързо, а тя участва в моята подготовка целогодишно“, обяснява Цветков, който никога няма да забрави участието си през 2021-ва.

След победата си с рекорд на Витоша през 2021-ва Христо изненадва с пръстен Мариана, която е вече негова жена.

 След победата си с рекорд на Витоша през 2021-ва Христо изненадва с пръстен Мариана, която е вече негова жена.
Булфото

Тогава след финала той предложи брак на Мариана, след като спечели най-калното издание досега. „На 70-ия километър бягах рамо до рамо с най-добрия ни планински бегач в историята и да го победя, точно в тези условия, в които аз трябва да съм най-голям ущърб, за мен беше голям успех. Нещо, което ще помня винаги. Иначе през годините е имало много борби с дъжд, с жега, с тъмното, спирал е челникът, но победата през 2021-ва е най-запомнящата се“.

През септември същата година Цветков постави два нови национални рекорда - на 100 мили, както и на 12 часа. Това се случи на 18 септември на почасовия ултрамаратон на писта в Лондон. Христо измина разстоянието за 12:48:20 ч., с близо 2 часа по-бързо от досегашното най-добро време на български бегач в тази дистанция.

Железен

В списъка на впечатляващите постижения на Цветков е завършването му на Айрънмен в Ница през 2017-а и Спартатлона през 2018-а. Ултрамаратонът между Атина и Спарта се провежда всяка година от 1983 и е с дължина 247 км, които Христо взима за 29 часа и 47 минути. Финалът е пред паметника на цар Леонид.

Цветков целува паметника на Леонид в Спарта, след като е изминал 247 км от Атина.

 Цветков целува паметника на Леонид в Спарта, след като е изминал 247 км от Атина.
Личен архив

„На 2 км преди него от последния пункт взех знамето и оставих излишния багаж. Малко по-натам направих прословутия десен завой и видях в далечината статуята на Леонид. Няма да крия, пуснах една сълза, колкото да не е без хич. Цяла година си го представях този момент и дори гадното време не можа да го развали напълно“, пише Цветков в набиращия все по-голяма популярност блог „Ицо пак тича“, в който разказва за всичките си премеждия, участия в ултрамаратони и победи.

Железният човек се надява да има повод да напише нова глава в него след 1 октомври, когато ще участва в следващия си Айрънмен - в Барселона. Изпитанието започва с 3,8 км плуване в открити води, продължава 180 км шосейно колоездене и 42 км бягане (стандартната маратонска дистанция). „След участието ми преди 6 години накрая събрах мотивация да се опитам да се върна и да се представя по-добре. Както и на Витоша, в началото не бях много добър, а после прогресирах. Сега искам да видя дали съм напреднал в триатлона“, обяснява Ицо, който за кариерата си в ултрамаратоните е навъртял близо 40 000 км. 

В месеците преди Обиколката на Витоша той отделя време за тренировки по маршрута, а освен това спазва хранителен режим, за да свали излишните килограми. „Колкото по-нисък е процентът телесни мазнини, толкова по-ефективно е тялото, особено на такива дълги разстояния - казва Христо. - С годините и това отслабване ми става все по-лесно да го правя. От състезанията в България „Витоша 100“ е най-важното, то е неофициалният национален шампионат - който го спечели, обикновено е най-добрият ултрамаратонец“.